Keskeiset tekijät riittävän pehmeän rasvan osuuden turvaamiseksi ruokavaliossa
Lisätietoa aiheesta
Ursula Schwab
27.10.2020
- Pehmeää kasvimargariinia (rasvaa vähintään 60 % ja Sydänmerkkikriteerit täyttyvät)
leivälle noin 1 tl/viipale.
- Öljyä tai öljypohjaista salaatinkastiketta 1/2–1 rkl/salaattiannos.
- Kalaa 2–3 kertaa viikossa (josta vähintään kerran rasvaista kalaa) valmistettuna
rasvattomin ruoanvalmistusmenetelmin tai pehmeää rasvaa käyttämällä.
- Tarvittaessa kasviöljy, juokseva margariini ("pullomargariini") tai pehmeä leipärasva
ruoanvalmistuksessa.
- Kasviöljy, juokseva margariini tai pehmeä leipärasva leivonnassa.
- Maustamattomia pähkinöitä, manteleita ja siemeniä 2 rkl/vrk.
- Viitteet «Suomen Sydänliitto ry. Sydän ja ruoka - suosituksi...»1 ja «Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä ruoas...»2.
Kirjallisuutta
- Suomen Sydänliitto ry. Sydän ja ruoka - suosituksia sydänterveyttä edistävään ravitsemukseen.
Suomen Sydänliitto 2019. http://www.sydan.fi/ravitsemussuositus
- Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä ruoasta – Suomalaiset ravitsemussuositukset
2014. Punamusta Oy, Helsinki 2018
Artikkelin tunnus: nix02534 (050.025)
© 2024 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim