Takaisin Tulosta

Nettiterapiat ahdistuneisuushäiriöissä

Lisätietoa aiheesta
Jan-Henry Stenberg
7.1.2019
  • Nettiterapia on tietokoneavusteinen pääsääntöisesti internetin välityksellä tapahtuva ja useimmiten kognitiivisen psykoterapian viitekehykseen pohjautuva, osittain automatisoitu sarjahoito, jossa psykoterapiasisältöön on lisätty tietoteknisiä esitys- ja opetussisältöjä. Nettiterapiaohjelmat voivat olla joko psykoterapeuttisia yleisohjelmia, jolloin ne pyrkivät lisäämään psyykkistä hyvinvointia ja keskittyvät psyykkisten vaikeuksien hallintaan yleistasolla, tai ne voivat olla tietyn psyykkisen häiriön hoitoon kohdennettuja terapiaohjelmia.
  • Terapeutin antaman tuen kesto vaihtelee eri terapiaohjelmissa muutamasta minuutista muutamiin tunteihin. Tukea voidaan antaa säännöllisesti (esim. viikoittain chat-tyyppisen viestiyhteyden tai puhelimen välityksellä) tai ainoastaan tarpeen mukaan asiakkaan pyynnöstä. Terapeutin antama tuki yhdessä terapian ennalta suunnitellun etenemisen kanssa erottaa nettiterapiat internetin itseapusivustoista tai omatoimisesta itsehoito-oppaiden lukemisesta.
  • Menetelminä eri nettiterapiaohjelmat sisältävät yleensä vaikuttaviksi todettuja kognitiivisen psykoterapian hoitomenetelmiä, kuten empatiaa, yhteistyösuhteen ja motivaation vahvistamista, yleistä itsereflektion tukemista, ajatusten uudelleenmuotoilua, käyttäytymisen aktivointia, turvakäyttäytymisen estämistä ja erilaisia käyttäytymiskokeita. Nettiterapiat ovat ohjattuja, etenevät ennakkoon suunnitellusti ja ovat kohderyhmälleen tarkkaan valikoituja sekä edellyttävät käyttäjältä sitoutumista ja johdonmukaista osallistumista.
  • Yleiseltä oireiden hoitoteholtaan etäterapiat – olipa kyseessä reaaliaikainen etäkuntoutus tai ajasta ja paikasta riippumaton nettiterapia – ovat verrattavissa tavanomaiseen psykoterapiaan «Andrews G, Basu A, Cuijpers P ym. Computer therapy...»1.
  • Suomessa nettiterapioita tarjotaan koko maassa «http://www.mielenterveystalo.fi/»1 mielenterveystalo.fi-palveluportaalissa olevasta nettiterapiat.fi «http://www.nettiterapiat.fi/»2 osioista, jonka palvelutuotannosta koko maassa vastaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS).
  • Ahdistushäiriöiden osalta tarjolla on nettiterapiat
    • sosiaalisen ahdistuneisuushäiriöön
    • yleistyneeseen ahdistuneisuushäiriön
    • paniikkihäiriöön.
  • Kussakin ahdistuneisuuden nettiterapiassa edetään osio kerrallaan ja opetellaan rakentavampia toimintamalleja tietosisältöjen ja erilaisten harjoitteiden avulla. Terapiaohjelmat sisältävät runsaasti tietoa kyseisestä mielenterveyden häiriöstä ja sitä ylläpitävistä tekijöistä. Asiakkaalla on etenemistä seuraava nettiterapeutti tukemassa hoitoa. Nettiterapian aikana terapeutti antaa asiakkaalle palautetta ja ohjaa terapiassa edistymisessä. Asiakkaalla on koko terapian ajan mahdollisuus olla yhteydessä terapeuttiinsa sähköpostityyppisen viestiyhteyden kautta.
  • Suomalaiset nettiterapiat pohjautuvat kognitiiviseen ja käyttäytymisterapeuttiseen viitekehykseen. Tietopohjainen terapiasisältö koostuu tekstistä, kuvista, videoista ja äänitteistä. Nettiterapiat ovat käyttäjille helppokäyttöisiä, opastavia ja intuitiivisia. Ne sisältävät kukin 3 esimerkkihenkilöä, joiden vaiheita seurataan terapian aikana.
  • Suomessa nettiterapiat ovat julkisen terveydenhuollon tuottamia, niihin ohjataan lääkärin lähetteellä ja hoito on potilaalle maksutonta. Maksusitoumusta ei tarvita, ainoastaan lääkärin lähete. Tarkempia ohjeita lähettämiseen löytyy oheisesta linkistä «https://www.mielenterveystalo.fi/nettiterapiat/laheteohjeet/Pages/l%C3%A4heteohjeet.aspx»3.

Kirjallisuutta

  1. Andrews G, Basu A, Cuijpers P ym. Computer therapy for the anxiety and depression disorders is effective, acceptable and practical health care: An updated meta-analysis. J Anxiety Disord 2018;55:70-8 «PMID: 29422409»PubMed