Takaisin

Rivastigmiini Lewyn kappale -taudin kognition ja neuropsykiatristen oireiden hoidossa

Näytönastekatsaukset
Ari Rosenvall ja Juha Rinne
11.12.2023

Näytön aste: C

Rivastigmiinista saattaa olla hyötyä Lewyn kappale -taudin hoidossa kognition kohentamisessa ja neuropsykiatristen oireiden vähentämisessä.

Vuonna 2003 julkaistussa Cochrane-katsauksessa «Wild R, Pettit T, Burns A. Cholinesterase inhibito...»1 arvioitiin AKE-lääkkeiden hyödyllisyyttä Lewyn kappale -taudin hoidossa. Katsaukseen löytyi vain 1 lumekontrolloitu kaksoissokkoutettu tutkimus «McKeith I, Del Ser T, Spano P ym. Efficacy of riva...»2, jossa tutkittiin rivastigmiinin tehoa Lewyn kappale taudissa. Tässä tutkimuksessa oli 120 potilasta, keskimääräinen rivastigmiiniannos oli 9,4 mg/vrk ja tutkimuksen kesto 20 viikkoa. Tutkittavien keski-ikä oli 74 vuotta, MMSE keskimäärin 17,9 (lumeryhmässä 17,8), ja useimmilla potilailla oli myös muita sairauksia ja lääkehoitoja.

Tutkimuksessa käytettiin tietokoneavusteisia kokeita kognition arvioimiseksi (speed score). Tähän kuului reaktionopeuden testejä (simple ja choice), digit vigilance sekä numeerisen työmuistin, spatiaalisen muistin, sanan tunnistuksen ja kuvan tunnistuksen reaktioaikoja. Lisäksi tutkittiin neuropsykologisin testein muun muassa toiminnanohjausta ja suunnittelua (lukusymbolin korvaustehtävä, Trail making A ja B, kontrolloitu sana-assosiaatiotesti, Stroopin testi ja Block design -testi).

Tuloksia analysoitiin seuraavilla analyyseillä: ITT (intention to treat), LOCF (last observation carried forward) ja OC (observed cases). Kaikilla näillä analyysimenetelmillä saatiin tilastollisesti merkitsevä ero lume- ja lääkehoitoryhmän välille viikolla 12 sekä viikolla 20. Tämä ero väheni 3 viikon aikana lääkehoitojakson loputtua lähes kokonaan pois. "Speed score" laski reaktioaikojen muuttumisen tutkimuksen aikana: lääkehoitoryhmässä reaktioajat lyhenivät tämän mukaan 1 084 ja 1 318 millisekuntia (viikot 12 ja 20) ja lumeryhmässä pidentyivät 2 503 ja 991 millisekuntia lähtötilanteeseen verrattuina.

ITT-analyysillä (intention to treat) tarkastellen ei saatu eroa neuropsykiatrisissa oireissa (NPI), kognitiivisessa tilassa (MMSE) eikä yleisvaikutelmassa (CGC-plus). OC-analyysillä (observed cases) kuitenkin saatiin kliinisesti merkittävä ero rivastigmiinin hyväksi neuropsykiatrisissa oireissa eli nämä vähenivät. ITT- ja OC-analyysin välinen ero voi selittyä joko lääkkeen tehon heikkoudella tai sillä, että huonon lääkevasteen saaneita jäi tutkimuksesta pois enemmän. Tutkimuksen keskeyttäneiden määrä (drop-out rate) oli kuitenkin saman suuruinen lume- ja lääkeryhmässä.

Artikkelissaan «McKeith I, Del Ser T, Spano P ym. Efficacy of riva...»2 tutkijat kuitenkin osoittavat, että kun erikseen tarkasteltiin neuropsykiatrisista oireista hallusinaatioita, apatiaa ja depressiota (Lewyn kappale taudin ydinoireita, NPI-4), nähtiin merkitsevä paraneminen lumeryhmään verrattuna kaikilla analyysimenetelmillä (ITT, LOCF ja OC).

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: kohtalainen

Muita laajoja lumekontrolloituja kaksoissokkotutkimuksia AKE-lääkkeistä Lewyn kappale taudin hoidossa ei löydy myöhemmiltä vuosilta.

Kommentit

Kognition arviossa käytetty Speed score -tutkimusmenetelmä ei ole vakiintunut Lewyn kappale -taudin potilaiden tutkimuksessa ja seurannassa, eikä havaittujen erojen kliinistä merkittävyyttä ole helppo arvioida. Näyttö AKE-lääkkeiden (ja myös memantiinin) tehosta Lewyn kappale -taudin hoidossa on tutkimusten valossa heikko. Kuitenkin tiedot sairauden neuropatologiasta ja muun muassa aivojen kolinergisen järjestelmän toiminnan heikkenemisestä samoin kuin kliiniset kokemukset viittaavat siihen, että AKE-lääkkeet voivat olla hyödyllisiä. Lisäksi tähän vaikeaoireiseen sairauteen ei ole olemassa muita tehokkaaksi osoitettuja hoitoja sen paremmin kognitiivisiin kuin neuropsykiatrisiinkaan oireisiin, yleisvaikutelman tai toimintakyvyn parantamiseen. Lisää tutkimuksia aiheesta kaivattaisiin myös muiden AKE-lääkkeiden ja memantiinin osalta.

Kirjallisuutta

  1. Wild R, Pettit T, Burns A. Cholinesterase inhibitors for dementia with Lewy bodies. Cochrane Database Syst Rev 2003;3:CD003672 «PMID: 12917981»PubMed
  2. McKeith I, Del Ser T, Spano P ym. Efficacy of rivastigmine in dementia with Lewy bodies: a randomised, double-blind, placebo-controlled international study. Lancet 2000;356:2031-6 «PMID: 11145488»PubMed