Takaisin

Ahmintahäiriön (BED) lääkehoito ja lääkehoidon ja psykoterapian yhdistäminen

Näytönastekatsaukset
Kirsi-Maria Haapasalo-Pesu
25.8.2014

Näytön aste: B

Lääkehoito saattaa hieman vähentää ahmintaa lyhytaikaisesti lumeeseen verrattuna, mutta ei paranna psykoterapian tehoa ahmintahäiriön hoidossa.

Norjalaisessa systemaattisessa katsauksessa «Reas DL, Grilo CM. Review and meta-analysis of pha...»1 arvioitiin ahmintahäiriön lääkehoitoa käsittelevät satunnaistetut, lumekontrolloidut tutkimukset sekä lääkehoidon ja psykoterapian yhdistämistä käsittelevät kontrolloidut tutkimukset.

Aineistosta tehtiin meta-analyysi, joka käsitteli lääkehoitoa ja katsaus, joka sisälsi tutkimukset koskien lääkehoidon ja psykoterapian yhdistämistä. Kokonaisuuteen kuului 33 tutkimusta, joista 14 tutkimusta sisällytettiin meta-analyysiin. Näissä tutkimuksissa oli mukana 1 279 potilasta. Katsaukseen sisältyi 8 tutkimusta, joissa oli mukana 683 potilasta.

Lääkehoito oli tilastollisesti merkitsevästi tehokkaampaa kuin lume ahminnan hoidossa, kun kyseessä oli lyhytaikainen remissio (48,7 vs 28,5 %). Samoin painon alentamisessa, vaikka painon lasku ei ollut huomattavaa.

Lääkehoidon pitkäaikaisesta vaikutuksesta ahmintahäiriön hoidossa ei ole tutkimustietoa.

Lääkehoidon yhdistämisestä psykoterapiaan ei näytä olevan lisähyötyä ahminnan hoidossa; topiramaatti näyttää auttavan painon laskussa.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kirjallisuutta

  1. Reas DL, Grilo CM. Review and meta-analysis of pharmacotherapy for binge-eating disorder. Obesity (Silver Spring) 2008;16:2024-38 «PMID: 19186327»PubMed