Takaisin

Karpalovalmiste virtsatieinfektion ehkäisyssä naisilla

Näytönastekatsaukset
Kirsi Valtonen ja Raija Sipilä
4.12.2023

Näytön aste: B

Karpalovalmiste ilmeisesti vähentää virtsatieinfektion riskiä muutoin terveillä naisilla, joilla on toistuvia virtsatieinfektioita.

Cochrance-katsauksen päivityksessä «Williams G, Hahn D, Stephens JH, ym. Cranberries f...»1 selvitettiin karpalovalmisteiden vaikutusta virtsatieinfektion (VTI) estoon. Katsauksen kirjallisuushaku tehtiin useasta tietokannasta (CENTRAL, MEDLINE, EMBASE) 3/2023, ja siihen otettiin mukaan kaikki satunnaistetut kontrolloidut tutkimukset (RCT:t ja quasi-RCT:t) sekä muut vertailevat tutkimukset. Mukaan otettiin erilaiset karpalovalmisteet (mehu, tabletit, kapselit ja jauhe), joita oli tutkimuksessa käytetty vähintään kuukauden ajan. Karpalovalmistetta verrattiin lumeeseen tai muihin aktiivisiin hoitoihin tai ryhmään potilaita, jotka eivät saaneet hoitoa. Tässä näytönastekatsauksessa käsitellään analyysiä, johon otetiin mukaan naiset, joilla oli toistuva VTI (vähintään kaksi episodia vuoden aikana). Katsauksesta suljettiin pois ne tutkimukset, jotka käsittelivät virtsatieinfektion hoitoa, ja tutkimukset, joissa taudinaiheuttaja oli muu kuin bakteeri. Ensisijaisena lopputulosmuuttujana oli oireinen, viljelyllä varmistettu VTI.

Haussa löytyi 16 kriteerit täyttävää tutkimusta. Kuudessa tutkimuksista käytettiin mehuvalmistetta ja kymmenessä tabletteja tai jauhetta. Kymmenessä tutkimuksessa karpalovalmistetta verrattiin lumeeseen, kolmessa tutkimuksessa vertailuryhmään, joka ei saanut hoitoa, ja kahdessa tutkimuksessa mikrobilääkkeeseen. Yhdessä tutkimuksessa vertailuryhmä sai hyvin pienen annoksen karpaloa.

Kahdeksan tutkimusta (potilaiden n = 1 555) otettiin mukaan meta-analyysiin, jossa lopputulosmuuttujana oli oireinen viljelyllä varmistettu VTI. Karpalovalmiste verrattuna lumeeseen, kontrolliin tai ei-hoitoon: karpaloryhmässä 166:lla 840:stä ja vertailuryhmässä 174:llä 715:stä todettiin oireinen, viljelypositiivinen VTI. Riskisuhde RR oli 0,74 (95 % luottamusväli 0,55–0,99), I2 = 54 %.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä
  • Kommentti: Systemaattisessa katsauksessa ei tehty erikseen analyysiä lumekontrolloiduista tutkimuksista. Neljän tutkimuksen osalta harhan riski oli vähintään kohtalainen (sokkoutus, epätäydellinen lopputulosmuuttujien raportointi). Tutkimusten karpalovalmisteet vaihtelivat ja myös proantosyanidiinipitoisuus vaihteli. Heterogeenisyys oli kohtalaista.

Kirjallisuutta

  1. Williams G, Hahn D, Stephens JH, ym. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database Syst Rev 2023;4(4):CD001321 «PMID: 37068952»PubMed