Takaisin

Muisteluterapia iäkkäiden depression hoidossa

Näytönastekatsaukset
Olavi Lindfors
8.1.2020

Näytön aste: B

Ryhmämuotoinen muisteluterapia on ilmeisesti tuloksellista iäkkäiden masennuksen hoidossa.

Systemaattisessa katsauksessa «Jonsson U, Bertilsson G, Allard P ym. Psychologica...»1 arvioitiin ongelmanratkaisuterapian, kognitiivis-behavioraalisen terapian ja muisteluterapian vaikuttavuutta yli 65-vuotiaiden masennuspotilaiden (keskimääräisen iän vaihteluväli 70–81 vuotta) hoidossa. Suurella osalla potilaista oli masennuksen lisäksi jokin vanhuuteen liittyvä heikkous (esim. muistihäiriö tai hoivan tarve). Aineistona oli 14 satunnaistettua tutkimusta (N = 947). Psykoterapia toteutus vaihteli 4–13 käyntikerran välillä ja oli osin yksilö- ja osin ryhmämuotoisesti toteutettu. Valtaosassa vertailuryhmänä oli tavanomaista hoitoa saavat.

Aineistojen pienuuden ja heterogeenisyyden vuoksi eri terapiamenetelmien välisiä suoria vertailuja ja tulosten synteesiä ei ollut mahdollista tehdä. Selvimmin vertailuryhmää suotuisampi vaikutus todettiin ongelmanratkaisuterapiassa (efektikoon g mediaani 1,04), mutta se oli kohtalainen myös kognitiivis-behavioraalisen ja muisteluterapian ryhmissä.

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus: kohtalainen

Meta-analyysissa «Cody RA, Drysdale K. The effects of psychotherapy ...»2 selvitettiin hoivakodissa asuville iäkkäille suunnattujen psykoterapioiden vaikutuksia masennuksen hoidossa. Kaikkiaan 17 satunnaistetusta tutkimuksesta (N = 666) yleisimmin toteutettiin terapiamenetelmänä muisteluhoitoa (reminiscence therapy, life review therapy) (10 tutkimusta, N = 505), jossa käyntikertoja oli keskimäärin 14 (yleisimmin 8 viikoittaista käyntikertaa). Muita keskeisiä terapioita olivat kognitiivis-behavioraalinen ja käyttäytymisen aktivaatioterapia. 6 tutkimuksessa käytettiin integroitua hoitomallia, jossa henkilökuntaa kannustettiin osallistumaan istuntoihin ja vahvistamaan sen tavoitteita istuntojen välillä. Potilaiden ikä oli keskimäärin 80 vuotta. Vertailuhoitona oli yleisimmin tavanomainen hoito ja 6 tutkimuksessa aktiivinen muu ryhmähoito. Osalla potilaista oli samanaikainen depression lääkehoito.

Yli kaikkien terapioiden hoivaolosuhteissa toteutetut terapiat osoittautuivat vaikuttaviksi masennusoireilun lieventymiselle (efektikoko g = 0,57; 95 % luottamusväli 0,32–0,83). Integroitu hoitomalli tuotti hieman parempia tuloksia.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus: hyvä

Kommentit

Valtaosassa tutkimuksista masennustilan diagnoosia ei ollut varmistettu, potilaat olivat masennusoireista kärsiviä. Somaattisesta ja psykiatrisesta komorbiditeetista on niin ikään varsin vähän tietoja. Monet alkuperäistutkimuksista olivat pieniä.

Muisteluterapian toteutuksesta vastaavat useimmiten siihen perehtyneet hoitajat tai psykologit, joilla ei tyypillisesti ole varsinaista psykoterapeuttikoulutusta. Terapian keskeisiä elementtejä ovat itsensä ja oman elämänsä arvon tunnistaminen muistelemalla ja jakamalla erilaisia puolia eletystä elämästä – sekä sen antoisista että surullisista puolista, haasteista selviytymisistä ja vuorovaikutuksesta toisten kanssa.

Kirjallisuutta

  1. Jonsson U, Bertilsson G, Allard P ym. Psychological Treatment of Depression in People Aged 65 Years and Over: A Systematic Review of Efficacy, Safety, and Cost-Effectiveness. PLoS One 2016;11:e0160859 «PMID: 27537217»PubMed
  2. Cody RA, Drysdale K. The effects of psychotherapy on reducing depression in residential aged care: a meta-analytic review. Clin Gerodontol 2013;36:46-69