Takaisin

Bisfosfonaattihoidon lopettamisen vaikutus osteoporoottisen murtuman riskiin ja luuntiheyteen postmenopausaalisilla naisilla

Näytönastekatsaukset
Laura Viitanen
16.3.2021

Näytön aste: C

Osteoporoottisen murtuman riski ei lisääntyne eikä luuntiheys merkittävästi alentune 3 vuoden bisfosfonaattilääkityksen käytön lopettamisen jälkeen.

Nayakin ja Greenspanin vuonna 2019 julkaisemaan systemaattiseen katsaukseen «Nayak S, Greenspan SL. A systematic review and met...»1 oli haettu kirjallisuudesta tammikuuhun 2018 mennessä julkaistut tutkimukset, joissa potilailla oli osteopenia tai osteoporoosi ja he olivat käyttäneet vähintään 3 vuoden ajan osteoporoosilääkitystä. Katsaukseen hyväksyttiin tutkimukset, joissa oli vähintään 2 ryhmää, joista toinen jatkoi lääkitystä ja toinen ryhmä keskeytti lääkityksen. Tutkimukset oli tehty pääosin vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla, mutta 1 tutkimuksessa tutkimushenkilöt olivat vähintään 45-vuotiaita naisia. Tutkimuksissa ei ollut eroteltu sitä, käytettiinkö lääkitystä primaari- vai sekundaaripreventioon.

Systemaattiseen katsaukseen hyväksyttiin 4 kliinistä satunnaistettua ja sokkoutettua tapaus-verrokkitutkimusta ja 4 kohorttitutkimusta. Tutkimuspotilaiden määrä tutkimuksissa vaihteli välillä 166–156 236. Mukaan otettuja tutkimuksia ei rajattu potilaiden sosiodemograafisten kriteereiden, julkaisukielen tai tutkimuksen alkuperämaan perusteella. Suurin osa tutkimuksista oli tehty Yhdysvalloissa, ainoastaan 1 tutkimus oli Ranskasta. Kaikki tapaus-verrokkitutkimukset ja 1 kohorttitutkimus olivat lääkeyhtiöiden rahoittamia. Poissuljetuissa tutkimuksissa bisfosfonaattilääkityksen käyttöaika oli vähemmän kuin 3 vuotta tai tutkimuksissa ei ollut 2 ryhmää, joista toinen lopetti ja toinen jatkoi lääkitystä. Tapaus-verrokkitutkimuksista 2 tutkimusta oli tehty alendronaatilla, 1 etindronaatilla ja 1 tsolendronaatilla. Kaikki kohorttitutkimukset oli tehty bisfosfonaattilääkityksellä, ja pääosin tutkimuksissa oli käytetty alendronaattia. Missään tutkimuksessa ei analysoitu tuloksia eri bisfosfonaattiryhmissä.

Tapaus-verrokkitutkimuksissa päätetapahtumana oli osteoporoosilääkityksen vaikutus luuntiheyteen ja murtumariskiin sekä lääkitykseen liittyvät haittatapahtumat 2–5 vuoden seuranta-aikana lääkitystä jatkavilla verrattuna lääkityksen lopettaneisiin. Kohorttitutkimuksissa päätetapahtumana oli murtumien esiintyminen 6 kuukauden – 5 vuoden lääkitystauon aikana lääkityksen lopettaneilla verrattuna lääkitystä jatkaneisiin.

Tapaus-verrokkitutkimuksissa havaittiin luuntiheyden laskevan bisfosfonaattilääkityksen lopettamisen jälkeen mutta jäävän korkeammalle kuin ennen lääkitystä. Tapaus-verrokkitutkimusten perusteella oli viitettä, että kliinisten ja morfometristen nikamamurtumien esiintyvyys lisääntyi 5 vuoden alendronaatti- ja 3 vuoden tsolendronaattilääkityksen käytön lopettamisen jälkeen erityisesti niillä, joilla oli osteoporoottinen luuntiheys reisiluun kaulassa ennen lääkityksen aloittamista. Lääkityksen lopettamisella ei ollut vaikutusta lonkkamurtumariskiin tai muiden osteoporoottisten murtumien riskiin.

Meta-analyysissa käytettiin kohorttitutkimuksissa julkaistuja tietoja. Kohorttitutkimusten meta-analyysissa lonkkamurtuman riski oli 1,09 (0,87–1,37; I2 = 74,1%). Minkä tahansa kliinisen osteoporoottisen murtuman riski oli 1,13 (0,75–1,70; I2 = 94,3 %) lääkityksen lopettaneilla verrattuna lääkityksen käyttöä jatkaneisiin.

Lääkityksen lopettamisella ei siis ollut vaikutusta lonkkamurtuman tai minkä tahansa osteoporoottisen murtuman riskiin. Kliinisistä tapaus-verrokkitutkimuksista ei pystytty tekemään meta-analyysia, koska tutkimukset erosivat niin paljon toisistaan.

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Soveltuvuus suomalaiseen väestöön: hyvä
  • Kommentti: Meta-analyysin voima oli heikko, koska ainoastaan kohorttitutkimuksista pystyttiin arvioimaan lonkkamurtumariskiä. Meta-analyysin heterogeenisyysaste oli suuri. Tapaus-verrokkitutkimuksissa oli ongelmana pienet tutkimusaineistot ja eroavaisuudet havaintojen raportoinnissa. Harhan riski oli arvioitu kaikissa tapaus-verrokkitutkimuksissa epäselväksi. Kohorttitutkimusten laatu oli arvioitu hyväksi. Tutkimuksissa oli vain naisia, joten löydökset voidaan yleistää vain naisiin. Monisairaiden määrää ei ole tutkimuksissa raportoitu. On kuitenkin todennäköistä, että tutkimuksissa on ollut mukana monisairaita, joten siten tutkimustulokset ovat sovellettavissa monisairaisiin.

Kirjallisuutta

  1. Nayak S, Greenspan SL. A systematic review and meta-analysis of the effect of bisphosphonate drug holidays on bone mineral density and osteoporotic fracture risk. Osteoporos Int 2019;30:705-20 «PMID: 30623214»PubMed