Takaisin Tulosta

Termistöä, Hampaan juurihoito -suositus

Lisätietoa aiheesta
Käypä hoito -työryhmä Hampaan juurihoito
18.5.2022
Termi Määritelmä
Apeksi Hampaan juuren kärki. Kliinisessä tilanteessa apeksilla voidaan tarkoittaa joko röntgenkuvassa näkyvää juuren kärkeä (röntgenologinen apeksi) tai juurikanavan ulostuloaukkoa (anatominen apeksi), joka ei välttämättä sijaitse juuren röntgenologisessa apeksissa.
Apeksifikaatio Hampaan juuren kärjen sulkeutuminen
Apeksogenesis Hampaan juuren kehityksen jatkuminen ja juuren kärjen sulkeutuminen
Apikaaliparodontiitti Apeksin ympärillä oleva juurikanavainfektion aiheuttama elimistön tulehdusvaste.
Devitaali pulpa tai hammas Infektoitunut tai infektoitumaton hammas, jonka pulpakudos on nekroottinen ("kuollut").
Furkaatioleesio Furkaatioleesiolla tarkoitetaan parodontiitin aiheuttamaa luukatoa, joka on edennyt monijuurisen hampaan juurten haaroittumakohtaan. Tämä on erotusdiagnostisesti ja hoidollisesti tärkeä erottaa pulpan infektiosta lähtöisin olevasta tulehduksesta, joka voi ilmetä juurten furkaatioalueella (lesion of endodontic origin, LEO). LEOn hoitona on pelkkä juurihoito, mutta parodontologista alkuperää oleva furkaatioleesio vaatii myös parodontologisen hoidon.
Irreversiibeli pulpiitti Pulpan laajempi tai pidemmälle edennyt palautumaton tulehdusreaktio vasteena ulkopuoliselle ärsykkeelle (esimerkiksi karies). Tulehdusreaktio ei korjaannu, vaikka ärsyke poistetaan (vrt. reversiibeli eli palautuva pulpiitti), vaan tulehdus etenee ja johtaa vähitellen pulpanekroosiin.
Juuren kärki Ks. Apeksi
Juuritäytteen tiivistysaine (sealer) Juuritäytön yhteydessä käytettävä materiaali, joka tiivistää täyttönastojen ja kanavan seinämien välisen tilan.
Karieskudoksen asteittainen tai vaiheittainen poisto Menetelmä, jolla pyritään välttämään vitaalin pulpan paljastuminen korjaavan hoidon aikana. Toimenpide voidaan tehdä, kun hampaassa on korkeintaan reversiibeli pulpiitti. Ensimmäisellä kerralla poistetaan karioitunut kudos kokonaan kaviteetin reunoilta kovaan kiilteeseen ja dentiiniin asti, mutta kariesvaurion pulpan puoleiseen osaan jätetään vaurioitunutta dentiiniä, jotta vältetään yhteyden syntyminen vitaaliin pulpaan. Loput karieksen vaurioittamasta dentiinistä poistetaan myöhemmin. Vaiheittainen karieksen poisto antaa hampaan vitaalille pulpakudokselle mahdollisuuden muodostaa reparatiivista dentiiniä ja riski pulpan paljastumiselle on lähtötilannetta pienempi.
Karieskudoksen osittainen poisto Menetelmä, jolla pyritään välttämään vitaalin pulpan paljastuminen korjaavan hoidon aikana. Pulpan puoleiseen osaan jätetään karieksen vaurioittamaa dentiiniä. Päälle laitetaan tiivis lopullinen täyte.
Kofferdam-suojaus Kofferdam-suojauksella tarkoitetaan hampaan eristämistä suuontelosta hampaan ympärille laitettavalla tiiviillä suojakumilla (kofferdam). Suojaus estää syljen pääsyn suuontelosta juurihoidettavaan hampaaseen ja juurihoidossa käytettävien huuhteluaineiden ja neulojen joutumisen suuonteloon, nieluun ja hengitysteihin.
Korjaava hoito Hampaan kruunuosan restaurointi käyttäen joko suoraa (paikkaushoito) tai epäsuoraa (suun ulkopuolella valmistetut täytteet tai kruunut) tekniikkaa ja materiaaleja.
Lateraalikondensaatiotekniikka Juurentäyttötekniikka, jossa täytettä tiivistetään painamalla täyttönastoja kanavan seinämää vasten sivusuunnassa tarkoitusta varten suunnitelluilla instrumenteilla. Tiivistettäessä syntynyt tila täytetään lisänastoilla.
Liukupolku Juurikanavan preparoinnin alkuvaiheessa etenkin ahtaissa ja käyrissä kanavissa valmisteltu juurikanavan alkuperäistä muotoa noudattava esteetön reitti, joka pienentää preparointikomplikaatioiden (portaanmuodostus, perforaatiot, juurikanavaneulan katkeaminen) riskiä käytettäessä isompia instrumentteja kanavan lopulliseen laajennukseen. Liukupolku (glide path) preparoidaan yleensä ISO 08–15 käsi-instrumenteilla tai niitä ja tähän tarkoitukseen erityisesti valmistettuja koneellisia instrumentteja yhdistelemällä.
Osittainen pulpotomia eli partiaalipulpotomia Toimenpide, jossa poistetaan pieni (irreversiibelisti pulpiittinen) osa kruunupulpaa esimerkiksi poski- tai välihampaan pulpasarven alueelta. Perforaatio suojataan kalsiumhydroksidilla, mineraalitrioksidiaggregaatilla (MTA) tai vastaavalla materiaalilla.
PAI-indeksi Juurihoitotutkimuksissa periapikaalialueen tilan röntgenologisessa arvioinnissa käytetty viisiportainen asteikko (PeriApical Index), jossa arvojen 1–2 katsotaan yleensä edustavan tervettä periapikaalitilaa ja arvojen 3–5 osoittavan patologista muutosta.
Parodontium Hampaan kiinnityskudokset (ien, alveoliluu)
Preparoinnin kartiokulma (taper) Preparoidun juurikanavan laajenemisen aste juuren kärjestä pulpakavumia kohti. Kartiokulma vaihtelee yleensä välillä 2–9 % riippuen käytetystä preparointivälineistöstä ja -tekniikasta.
Primaarijuurihoito Juurihoito hampaaseen, johon ei ole aiemmin tehty juurihoitoa.
Pulpan välitön kattaminen Menetelmä, jolla pyritään säilyttämään pulpan vitaliteetti tilanteissa, joissa hampaan preparoinnin tai trauman yhteydessä paljastunut pulpa suojataan kalsiumhydroksidilla tai mineraalitrioksidiaggregaatilla (MTA) ja päälle laitetaan tiivis väliaikainen tai pysyvä täyte.
Pulpanhoito Pulpanhoidolla tarkoitetaan toimenpiteitä, jotka edesauttavat pulpan säilymistä elävänä, esimerkiksi karioituneen kudoksen poisto tai purentainterferenssien hionta.
Pulpiitti Hampaan ydinkudoksen (pulpa) tulehdus.
Pulpotomia Toimenpide, jossa poistetaan kruunupulpa kokonaan kruunun alueen pulpaontelosta. Juurikanaviin jätetään elävä pulpakudos. Kanavat ja ontelon pohja suojataan kalsiumhydroksidilla, mineraalitrioksidiaggregaatilla (MTA) tai vastaavalla materiaalilla.
Reaktiivinen dentiini Vasteena lievälle pulpo-dentiinikompleksin ärsykkeelle odontoblastit tuottavat reaktiivista tertiaaridentiiniä, joka on rakenteeltaan normaalin sekundaaridentiinin kaltaista.
Regeneratiivinen juuren hoito (RET) Ks. lisämateriaali «RET, regeneratiivinen juurenhoito»1
Reparatiivinen dentiini Reparatiivista eli korjaavaa tertiaaridentiiniä syntyy vasteena pulpo-dentiinikompleksiin kohdistuneeseen voimakkaaseen ärsykkeeseen, joka on johtanut odontoblastien tuhoon (degeneraatioon). Reparatiivista dentiiniä muodostavat odontoblastin kaltaisiksi erilaistuneet ns. korvaavat odontoblastit (replacement odontoblasts). Reparatiivinen dentiini on rakenteeltaan heterogeenista ja poikkeaa normaalista dentiinistä.
Reversiibeli pulpiitti "Palautuva" pulpiitti. Pulpan paikallinen tulehdusreaktio vasteena ulkopuoliselle ärsykkeelle (esimerkiksi karies). Tulehdus paranee, kun ärsyke poistetaan.
Röntgenologinen apeksi Ks. Apeksi
Sekundaaridentiini Hampaan kehityksen loputtua muodostunut dentiini, jonka muodostus jatkuu hitaana koko eliniän.
Single ja multiple visit Juurihoitokäyntien määrää kuvaavia termejä. Single visitillä tarkoitetaan juurihoidon kaikkien vaiheiden (avaus, laajennus ja juuritäyttö) tekemistä yhdellä hoitokäynnillä. Multiple visit tarkoittaa sitä, että juurihoidon eri vaiheet tehdään useammalla (yleensä 2–3) hoitokäynnillä ja juurikanavat täytetään kalsiumhydroksilla käyntien väliseksi ajaksi.
Syvä kariesvaurio Vaurio katsotaan syväksi, jos karies on rtg-kuvasta arvioituna edennyt dentiinin syvimpään (pulpan puoleiseen) kolmannekseen tai pidemmälle.
Tertiaaridentiini Dentiini, joka syntyy vasteena ulkoiselle ärsytykselle, kuten esimerkiksi karies, uusi täyte tai muu hammaskudoksen menetys. Voi olla rakenteeltaan reaktiivista tai reparatiivista dentiiniä.
Vitaali pulpa tai hammas Hampaan pulpakudos, jossa verenkierto ja hermotus ovat jäljellä ("elävä"). Vitaali pulpa voi olla täysin terve tai reversiibelisti tai irreversiibelisti tulehtunut.
Välillinen kattaminen Vanha nimitys toimenpiteelle, jossa syvässä kariespreparoinnissa pulpan puoleiselle dentiinille asetetaan eristekerros ennen täytteen laittoa. Välillisen kattamisen sijaan käytetään nykyään termiä osittainen karieskudoksen poisto.