Takaisin Tulosta

Kuidun saannin lisääminen ravintoon

Lisätietoa aiheesta
Ursula Schwab
27.10.2020
  • Kuidun saantisuositus on vähintään 25–35 g/vrk.
  • Keskeiset tekijät riittävän kuidun saannin turvaamiseksi ruokavaliossa «Suomen Sydänliitto ry. Sydän ja ruoka - suosituksi...»2:
    • 1. Viljatuotteista tulee valita täysjyvävalmisteita, kuitua vähintään 6 g/100 g.
    • 2. 6 (naiset) – 9 (miehet) leipäviipaletta vastaava määrä täysjyväleipää ja muita täysjyväviljavalmisteita sekä runsas määrä (vähintään 500 g) kasviksia, marjoja ja hedelmiä takaavat riittävän päivittäisen kuidun saannin.
      • 1 dl täysjyväpastaa, -riisiä tai muuta täysjyvälisäkettä vastaa yhtä leipäviipaletta ja lautasellinen täysjyväpuuroa 2 leipäviipaletta.
    • 3. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä vähintään 500 g/vrk.
    • 4. Pähkinöitä, manteleita ja siemeniä maustamattomina 2 rkl/vrk.
Taulukko 1. Kuitulähteitä
Elintarvike Kuitua keskimäärin (g)
Suositeltava vaihtoehto Ei-suositeltava vaihtoehto
Ruisleipä, 1 viipale 3–5
Täysjyvävehnäleipä, 1 viipale 2–2,5
Vaalea leipä, ranskanleipä, 1 viipale 1
Leseet, 1 rkl 1–1,5
Kaurapuuro, 1 lautasellinen 4
Neljänviljanpuuro, 1 lautasellinen 4,5
Riisipuuro, mannapuuro, 1 lautasellinen 1
Myslit, 25 g* 2
Kuitumurot, 25 g 3
Riisimurot, 25 g* 0,2
Maissihiutaleet, 25 g* 0,7
Auringonkukansiemenet, 1 rkl 1
Hasselpähkinä, manteli, 1 rkl 0,7–1,7
Omena, päärynä, appelsiini, 1 kpl, keskikokoinen 3–5
Banaani, 1 kpl, keskikokoinen 2
Viinirypäleet, 200 g 2
Kuivatut hedelmät, 15 g 1
Sekavihannekset, 1 dl 1,4
Peruna, 1 kpl 0,6
Täysjyväriisi, keitetty, 1 dl 2,4
Vaalea riisi, keitetty, 1 dl 0,7
Täysjyväpasta, keitetty, 1 dl 1,9
Vaalea pasta, keitetty, 1 dl 0,9
Porkkanaraaste, 1 dl 1,5
Vihersalaatti, 125 g 1,4
*sokeroidut tai muut kuorrutetut tuotteet eivät lainkaan suositeltavia

Kirjallisuutta

  1. Valsta L, Kaartinen N, Tapanainen H, Männistö S, Sääksjärvi K (toim.) Ravitsemus Suomessa – FinRavinto 2017 -tutkimus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Raportti 12/2018. Helsinki 2018
  2. Suomen Sydänliitto ry. Sydän ja ruoka - suosituksia sydänterveyttä edistävään ravitsemukseen. Suomen Sydänliitto 2019. http://www.sydan.fi/ravitsemussuositus