Suositukset aakkosissa


= Uusi tai merkittävästi päivitetty
= Suppeammin päivitetty

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö
Takaisin sisällysluetteloon »

1. MS-tauti
MS-tauti on hajapesäkkeinen keskushermoston sairaus, jonka oireet aiheutuvat joko suoranaisesta hermokudoksen vauriosta tai tulehdusvälittäjäaineiden vaikutuksesta hermosoluihin tulehduspesäkkeessä tai niiden ympäristössä. Oireet riippuvat tulehduspesäkkeiden sijainnista keskushermostossa. Hoitona on lääkehoito ja lääkinnällinen kuntoutus.
Viimeisin päivityspvm: 20.12.2012
1. julkaisupvm: 10.5.2002
PDF Tiivistelmä Potilaalle Potilaalle PDF
2. Melanooma
Ihomelanooma on ollut vuosikymmenien ajan nopeimmin yleistyviä syöpiä länsimaissa. Tärkein ihomelanooman riskitekijä on auringon ultraviolettisäteilyn aiheuttama ihon palaminen. Melanoomaksi epäilty muutos on poistettava diagnoosia varten mahdollisimman nopeasti perusterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa.
Viimeisin päivityspvm: 26.1.2012
1. julkaisupvm: 28.11.2005
PDF Tiivistelmä Potilaalle Potilaalle PDF
3. Migreeni
Migreeni jaetaan kahteen päämuotoon, auralliseen ja aurattomaan. Osa migreenipotilaista selviytyy särkynsä kanssa ilman lääkettä tai vain vähäisen särkylääkityksen turvin, toisilta migreenikohtaus vie toimintakyvyn, joten lääkehoitojakin on useita erilaisia. Kohtausten estossa auttaa migreenikohtauksen laukaisevien tekijöiden tunnistaminen.
Viimeisin päivityspvm: 18.9.2008
1. julkaisupvm: 10.5.2002
PDF Tiivistelmä Luentomateriaali1 Potilaalle
4. Muistisairaudet
Yleisimmät etenevät muistisairaudet ovat Alzheimerin tauti, aivoverenkiertosairaudet, Lewyn kappale -tauti ja Parkinsonin taudin muistisairaus sekä otsa-ohimolohkorappeumat. Suomessa ilmaantuu vuosittain uusia dementian asteisia muistisairaustapauksia noin 13 000. Merkittävä osa muistisairauksista jää edelleen diagnosoimatta.
Viimeisin päivityspvm: 13.8.2010
1. julkaisupvm: 29.3.2006
PDF Tiivistelmä Luentomateriaali1 Luentomateriaali2 Luentomateriaali3 Luentomateriaali4 Luentomateriaali5 Potilaalle Potilaalle PDF
5. Munasarjasyöpä
Munasarjasyöpä on Suomessa kymmenenneksi yleisin naisten syöpä ja toiseksi yleisin gynekologinen syöpä. Munasarjasyövällä ei ole selviä, spesifisiä oireita. Hoidon perusta on leikkaus, jolla pyritään täydelliseen kasvainmassan poistoon.
Viimeisin päivityspvm: 26.4.2012
1. julkaisupvm: 26.11.2001
PDF Tiivistelmä Potilaalle Potilaalle PDF
6. Munuaisvaurio (akuutti)
Aikuisten akuutti munuaisvaurio (acute kidney injury, AKI) on lisääntyvä ongelma väestön ikääntyessä. Riskiä lisäävät korkea ikä, diabetes, yleinen ateroskleroosi, useat lääkehoidot, sydämen vajaatoiminta, miessukupuoli ja munuaisten lieväkin krooninen vajaatoiminta. Akuuttia munuaisvauriota ei voida hoitaa lääkkein.
Viimeisin päivityspvm: 21.1.2014
1. julkaisupvm: 13.8.2009
PDF Tiivistelmä Potilaalle Potilaalle PDF
Vastuun rajaus

Käypä hoito -suositukset ovat parhaiden asiantuntijoiden laatimia yhteenvetoja yksittäisten sairauksien diagnostiikan ja hoidon vaikuttavuudesta. Ne eivät korvaa lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen omaa arviota yksittäisen potilaan parhaasta mahdollisesta diagnostiikasta, hoidosta ja kuntoutuksesta hoitopäätöksiä tehtäessä.