Suositukset aakkosissa


= Uusi tai merkittävästi päivitetty
= Suppeammin päivitetty

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö
Takaisin sisällysluetteloon »

1. Raskaudenkeskeytys
Raskaudenkeskeytys on ihmisen toimin käynnistetty raskauden päättyminen, joka ei ole synnytys ja joka johtaa yhden tai useamman sikiön kuolemaan. Lääkkeellisten keskeytysten osuus on kasvanut; vuonna 2011 se oli noin 89 prosenttia kaikista keskeytyksistä. Suomessa tehdään vuosittain noin 10 500 raskauden keskeytystä.
Viimeisin päivityspvm: 6.2.2013
1. julkaisupvm: 25.9.2001
PDF Tiivistelmä Luentomateriaali1 Potilaalle Potilaalle PDF
2. Raskausdiabetes
Raskausdiabetes tarkoittaa poikkeavaa glukoosiaineenvaihduntaa, joka todetaan ensimmäisen kerran raskauden aikana. Raskausdiabetes ilmaantuu yleensä jo ensimmäisen raskauden aikana ja se todetaan glukoosirasituskokeella. Raskausdiabeetikolla on suurentunut riski sairastua myöhemmin tyypin 2 diabetekseen.
Viimeisin päivityspvm: 26.6.2013
1. julkaisupvm: 9.6.2008
PDF Tiivistelmä Luentomateriaali1 Potilaalle Potilaalle PDF
3. Runsaat kuukautisvuodot
Joka kolmas nainen kokee jossain elämänsä vaiheessa kuukautisvuotonsa runsaiksi. Diagnoosi perustuu anamneesiin sekä vuodon määrän ja sen vuodosta aiheutuvan haitan yhdenmukaiseen arviointiin. Hoito aloitetaan yleensä lääkkeellisellä vaihtoehdolla. Ennen kirurgisia toimenpiteitä on syytä kokeilla hormonikierukkaa.
Viimeisin päivityspvm: 27.11.2009
1. julkaisupvm: 9.8.2005
PDF Tiivistelmä Potilaalle
4. Ruoka-allergia (lapset)
Ruokien aiheuttamat oireet alkavat tavallisesti imeväisiässä. Tavallisimmat allergisoivat ruoka-aineet ovat maito ja muna. Hedelmä-, kasvis- ja vilja-allergiat kestävät usein vain puolesta vuodesta yhteen ikävuoteen. Pähkinä-, siemen-, kala- ja äyriäisallergiat jatkuvat pääasiassa aikuisikään. Hoitona on oireita aiheuttavan ruoan määräaikainen välttäminen ja tasapainoinen iänmukainen ruokavalio.
Viimeisin päivityspvm: 24.10.2012
1. julkaisupvm: 17.5.2004
PDF Tiivistelmä Potilaalle Potilaalle PDF
Vastuun rajaus

Käypä hoito -suositukset ovat parhaiden asiantuntijoiden laatimia yhteenvetoja yksittäisten sairauksien diagnostiikan ja hoidon vaikuttavuudesta. Ne eivät korvaa lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen omaa arviota yksittäisen potilaan parhaasta mahdollisesta diagnostiikasta, hoidosta ja kuntoutuksesta hoitopäätöksiä tehtäessä.