Suositukset aakkosissa


= Uusi tai merkittävästi päivitetty
= Suppeammin päivitetty

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö
Takaisin sisällysluetteloon »

1. Viisaudenhammas
Viisaudenhampaisiin liittyvä keskeinen ongelma on vaillinainen puhkeaminen ja siihen liittyvät oireet, kuten paikallinen tulehdus. Viisaudenhampaan poiston oikea ajoitus on tärkeää. Viisaudenhampaat puhkeavat yleensä 19 - 20 vuoden iässä. Puhkeaminen ei edisty enää 26. ikävuoden jälkeen.
1. julkaisupvm: 10.9.2008
PDF Tiivistelmä Potilaalle
2. Virtsankarkailu (naiset)
Virtsankarkailu jaotellaan ponnistus-, pakko- ja sekamuotoiseen karkailuun. Perustutkimukset ja hoito voidaan toteuttaa perusterveydenhuollossa. Painonhallinta, lantionpohjan lihaskunnon ylläpito, tupakoinnin lopettaminen, ummetuksen hoito ja erityisesti 65 vuotta täyttäneillä fyysinen aktiivisuus ehkäisevät virtsankarkailua. Ellei konservatiivinen hoito auta, voidaan ponnistus- ja sekamuotoista virtsankarkailua hoitaa vähänkajoavilla nauhaleikkauksilla.
Viimeisin päivityspvm: 16.12.2011
1. julkaisupvm: 30.10.2006
PDF Tiivistelmä Potilaalle Potilaalle PDF
3. Virtsatieinfektiot
Alempien virtsateiden äkillinen infektio voidaan hoitaa aiemmin terveellä naisella antibiootilla oireiden perusteella ilman virtsa- tai muita tutkimuksia. Infektio voidaan tunnistaa puhelinhaastattelulla ja hoitaa saatavien tietojen perusteella. Ensisijaisia lääkkeitä ovat pivmesillinaami, nitrofurantoiini ja trimetopriimi ja hoitoaika kolme vuorokautta. Kaikilla muilla potilailla virtsaviljely on tarpeen.
Viimeisin päivityspvm: 9.4.2013
1. julkaisupvm: 5.4.2000
PDF Tiivistelmä Potilaalle Potilaalle PDF
4. Välikorvatulehdus (äkillinen)
Äkillinen välikorvatulehdus (otiitti) on yleensä 0,5-2-vuotiaiden pikkulasten sairaus. Jos äkillisen välikorvatulehduksen diagnoosi on riittävän varma, tulehdus suositellaan hoidettavaksi pääsääntöisesti antibiootilla (esimerkiksi amoksisilliini tai penisilliini). Diagnoosin varmentamiseen suositellaan käytettäväksi tympanometriaa. Hoidon aloituksessa on ensisijaista korvakivun tehokas hoito.
Viimeisin päivityspvm: 15.1.2010
1. julkaisupvm: 1.10.1999
PDF Tiivistelmä Potilaalle Potilaalle PDF
Vastuun rajaus

Käypä hoito -suositukset ovat parhaiden asiantuntijoiden laatimia yhteenvetoja yksittäisten sairauksien diagnostiikan ja hoidon vaikuttavuudesta. Ne eivät korvaa lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen omaa arviota yksittäisen potilaan parhaasta mahdollisesta diagnostiikasta, hoidosta ja kuntoutuksesta hoitopäätöksiä tehtäessä.