Takaisin

Hoitajien toteuttama tupakasta vieroitusohjaus

Näytönastekatsaukset
Pilvikki Absetz ja Klas Winell
5.3.2024

Näytön aste: A

Hoitajan antama vieroitusohjaus on tehokkaampaa kuin pelkkä lopettamiskehotus tai lyhyt keskustelu.

Cochrane-katsaukseen «Rice VH, Heath L, Livingstone-Banks J, ym. Nursing...»1 hyväksyttiin 58 hoitajan toteuttamaa vieroitusohjausta arvioinutta satunnaistettua tai näennäissatunnaistettua tutkimusta. Näistä 9 oli ilmestynyt katsauksen edellisen päivityksen jälkeen. Vanhimmat tutkimukset oli julkaistu vuonna 1987 ja uusimmat 2017. Osanottajat olivat yli 18-vuotiaita miehiä tai naisia. Raskaana olevia naisia ei sisällytetty katsaukseen. Valtaosa tutkimuksista oli toteutettu joko perusterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa. Interventioina olivat hoitajan antama neuvonta, ohjaus tai lopettamista tukevat strategiat. Vertailukohtana olivat lyhyt keskustelu tai lopettamiskehotus. Vaikuttavuutta mitattiin tupakoimattomuutena vähintään 6 kuukauden seurannassa. Meta-analyysissä käytettiin tiukinta mittaria ja pisintä seuranta-aikaa. Hoitajien interventiot jaettiin korkean intensiteetin (yli 10 minuuttia, tukimateriaalia ja jatkokontakteja) tai matalan intensiteetin (10 minuuttia tai alle, mahdollinen esite ja korkeintaan 1 seurantakontakti) vieroitusohjaukseksi.

Kaikkiaan 44 tutkimusta (N = 20 881) vertasi hoitajan toteuttamaa interventiota tavanomaiseen hoitoon tai lopettamiskehotukseen. Hoitajan toteuttamien interventioiden todettiin lisäävän tupakoinnin lopettamista (RR 1,29, 95 % luottamusväli 1,21–1,38, I2 = 50 %). Matalan intensiteetin interventiot (7 tutkimusta, N = 4 016), eivät poikenneet tehokkuudessa korkean intensiteetin interventioista (37 tutkimuksista, N = 16 865), vaikka erikseen analysoituna matalan intensiteetin tulos ei ollut merkitsevä (RR 1,27, 0,99–1,62) kun se korkean intensiteetin ryhmässä oli (RR 1,29, 1,21–1,38). Vaikuttavissa interventioissa hoitajat olivat tyypillisesti erikoistuneet terveyden edistämiseen. 11 tutkimusta, joissa hoitaja käytti lisäksi muita keinoja, kuten fysiologista palautetta, häkämittausta tai lisätapaamisia vieroitukseen, eivät osoittaneet edellistä parempia tuloksia.

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen (tulosten heterogeenisuus, jota ei pystytty selittämään, laski GRADE-luokitusta)
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kommentti: Valtaosa katsauksen tutkimuksista on vanhoja. Viimeisessä päivityksessä mukaan otetut 9 tutkimusta olivat tasokkaita (alhainen harhan riski), mutta vain 2 tutkimuksessa tulokset olivat tilastollisesti merkitseviä ja näistä vain toinen osoitti interventioryhmän hyötyneen.

Kirjallisuutta

  1. Rice VH, Heath L, Livingstone-Banks J, ym. Nursing interventions for smoking cessation. Cochrane Database Syst Rev 2017;12(12):CD001188 «PMID: 29243221»PubMed