Takaisin

Autoimmuunihäiriöt ja raskausdiabetes

Näytönastekatsaukset
Risto Kaaja
31.5.2022

Näytön aste: B

Saarekesolu- ja GAD-vasta-aineet ilmeisesti ennustavat tyypin 1 diabeteksen kehittymistä raskausdiabeteksen jälkeen.

Raskausdiabetes voi johtaa myös tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen. Taustalla tässä kehityksessä on autoimmuunipohjainen beetasolutuho.

Suomalainen ryhmä tutki «Järvelä IY, Juutinen J, Koskela P ym. Gestational ...»1 435 naista, joilla oli ollut raskausdiabetes, ja heille valitut terveet verrokit. Heitä seurattiin keskimäärin 5,7 vuotta. Kyseessä oli tapaus-verrokkitutkimus.

Seurannan aikana 20 naiselle (4,6 %) kehittyi tyypin 1 diabetes ja 23 (5,3 %) tyypin 2 diabetes. Kahdella kolmesta, joille kehittyi tyypin 1 diabetes, oli saarekesolun ja glutamiinihappodekarboksylaasin vasta-aineita (GAD). Vain kahdella 23:sta, joille kehittyi tyypin 2 diabetes, oli edellä mainittuja autovasta-aineita.

Monimuuttuja-analyysissä ikä raskausdiabeteksen diagnosointihetkellä, insuliinin tarve ja GAD- ja saarekesoluvasta-aineet assosioituivat tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen.

Sairastuneilla on myös tyypin 1 diabetekselle tyypillinen autoimmuunihäiriö (HLA DR 3 ja DR 4).

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus: hyvä

Kommentti

«Järvelä IY, Juutinen J, Koskela P ym. Gestational ...»1: Suomalaistutkimus, jonka tulokset antavat aihetta pidempikestoiseen seurantaan.

Kirjallisuutta

  1. Järvelä IY, Juutinen J, Koskela P ym. Gestational diabetes identifies women at risk for permanent type 1 and type 2 diabetes in fertile age: predictive role of autoantibodies. Diabetes Care 2006;29:607-12 «PMID: 16505514»PubMed