Takaisin

Nikotiinikorvaushoito lopetettaessa tupakointi asteittain

Näytönastekatsaukset
Terhi Kurko; tarkastanut Outi Salminen 20.2.2023
19.6.2018

Näytön aste: B

Lyhytvaikutteisista nikotiinikorvaushoitovalmisteista on ilmeisesti hyötyä tupakoinnin asteittaisessa lopettamisessa.

Englantilaiseen satunnaistettuun kontrolloituun tutkimukseen «Klemperer EM, Fagerstrom KO, Hughes JR. Abrupt ver...»1 osallistui tupakoijia (n = 697), jotka halusivat lopettaa tupakoinnin. Heidät satunnaistettiin lopettamaan joko saman tien tai lopettamaan asteittain. Kaikki tupakoinnin lopettajat saivat 2 viikkoa ennen lopettamispäivää nikotiinilaastarihoitoa ja käyttäytymisen muutosta tukevaa neuvontaa. Tämän 2 viikon jälkeen asteittain tupakointia vähentävä ryhmä sai nikotiinilaastarin lisäksi myös lyhytvaikutteista nikotiinikorvaushoitoa ja ohjeet vähentää savukemäärää 75 % ennen lopettamista. Välittömästi lopettava ryhmään kuuluvien tuli lopettaa tupakointi määrättynä lopettamispäivänä heti käytettyään 2 viikkoa nikotiinikorvaushoitoa. He jatkoivat nikotiinilaastarihoitoa ja saivat tarvittaessa lyhytvaikutteista nikotiinikorvaushoitoa.

Välittömästi tupakoinnin lopettavien ryhmästä tilastollisesti merkitsevästi suurempi osa onnistui lopettamaan tupakoinnin kuin asteittain lopettavasta ryhmästä. Lopettamispäivän jälkeen savuttomuuden saavuttaneiden osuus viikolla 4 välittömästi lopettaneista oli 49 % ja asteittain lopettaneista 39 %, ryhmien välinen riskisuhde RR 0,80 (95 % luottamusväli 0,66–0,93) ja 6 kuukauden kohdalla 22 vs. 16 %, RR = 0,71 (95 % luottamusväli 0,46–0,91).

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: kohtalainen

Cochrane-katsauksessa «Lindson N, Klemperer E, Hong B, ym. Smoking reduct...»2 arvioitiin asteittaiseen lopettamiseen keskittyneitä tutkimuksia Cochrane Tobacco Addiction Group tutkimusrekisteristä ja Medline-, Embase- ja PsycINFO-tietokannoista (10/2018). Katsauksessa huomioitiin satunnaistetut tutkimukset, joiden osallistujat halusivat lopettaa tupakoinnin. Tutkimuksissa tupakoinnin lopettajia kehotettiin lopettamaan ja heidän kanssaan joko sovittiin lopettamispäivä tai vähentämisaikataulu, joka johti lopettamiseen tai heitä ohjeistettiin laittamaan itselleen lopettamispäivä. Mukaanottokriteerit täytti 51 tutkimusta, joihin osallistui 22 509 henkilöä. Näistä 26 tutkimuksessa joko annettiin tai ohjeistettiin käyttämään joko nikotiinikorvaushoitoa (NRT) tai lääkkeellistä apukeinoa tupakoinnin vähentämisen aikana ennen lopettamista. 8 tutkimuksessa käytettiin joko nikotiinilaastareita tai lyhytvaikutteista NRT:tä, 3 tutkimuksessa käytettiin sekä laastaria että lyhytvaikutteista NRT:tä, 1 tutkimuksessa vain nikotiinilaastaria, 11 tutkimuksessa käytettiin lyhytvaikutteisia NRT-valmisteita, kuten purukumia, kielenalustablettia tai nenäsuihketta, 2 tutkimuksessa varenikliinia ja 1 tutkimuksessa bupropionia. Missään mukaan otetussa tutkimuksessa ei ohjeistettu käyttämään sähkösavukkeita. Päävastemuuttuja oli vähintään 6 kuukautta kestävä, biokemiallisesti vahvistettu savuttomuus.

Meta-analyysissa ei havaittu eroa asteittain ja kerralla lopettamisen välillä 6 kuukauden savuttomuuden saavuttamisessa, ryhmien välinen riskisuhde RR 1,01 (95 % luottamusväli 0,87–1,17).

Katsauksessa tehtiin erillinen meta-analyysi niistä tutkimuksista, joissa asteittain lopettamisen tukena oli käytetty nikotiinikorvaushoitoa (23 tutkimusta, n = 6 532). Näissä tutkimuksissa asteittain vähentäneet käyttivät nikotiinikorvaushoitoa ennen ja jälkeen lopettamispäivän ja he saivat yksityiskohtaiset ohjeet vähentämiseen ja nikotiinikorvaushoidon käyttöön. Tutkimuksissa ei havaittu eroa asteittain lopettamisen onnistumisen välillä silloin, kun tukena käytettiin hitaasti vaikuttavaa nikotiinilaastaria (RR 0,34; 95 % luottamusväli 0,02–5,31) tai laastarin ja lyhytvaikutteisen NRT-valmisteen yhdistelmää (RR 1,02; 95 % luottamusväli 0,61–1,69). Sen sijaan lyhytvaikutteisten NRT-valmisteiden käyttö tuki asteittain lopettamista vaikuttavammin verrattuna ilman nikotiinikorvaushoitoa toteutettuun asteittaiseen lopettamiseen (RR 2,56; 95 % luottamusväli 1,93–3,39).

Katsauksen kirjoittajat päättelivät, että lyhytvaikutteiset nikotiinikorvaushoitovalmisteet saattavat lisätä asteittain lopettamisen onnistumista verrattuna ilman mitään tukea toteutettuun asteittaiseen lopettamiseen. Päätelmän taso luokiteltiin tässä analyysissä kohtuulliseksi ja lisää tutkimuksia tarvittaisiin.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kommentti

Asteittaisen vähentämisen lopettamistulokset näyttävät näiden tutkimusten valossa samanveroisilta kuin kerralla lopettajien tulokset. Tupakoinnin lopettajia tulisi kannustaa lopettamaan kerralla, mutta jos tämä ei ole mahdollista, voidaan hyödyntää asteittaista vähentämistä. Lopettamiseen motivoituneille tupakoijille tupakoinnin lopettaminen kerralla näyttäisi olevan tehokkaampaa kuin asteittain lopettaminen. Lyhytvaikutteinen nikotiinikorvaushoito näyttäisi tukevan tupakoinnin asteittain lopettavia.

Kirjallisuutta

  1. Klemperer EM, Fagerstrom KO, Hughes JR. Abrupt versus gradual smoking cessation with pre-cessation nicotine replacement therapy for cigarette smokers motivated to quit. Ann Transl Med 2016;4(19):384 «PMID: 27826586»PubMed
  2. Lindson N, Klemperer E, Hong B, ym. Smoking reduction interventions for smoking cessation. Cochrane Database Syst Rev 2019;9(9):CD013183 «PMID: 31565800»PubMed