Prospektiivisessa kohorttitutkimuksessa «Jakobsen MU, Dethlefsen C, Joensen AM ym. Intake o...»1 oli mukana 53 644 miestä ja naista. Seuranta-ajan mediaani oli 12 vuotta. Seuranta-aikana havaittiin 1 943 sydäninfarktia.
Tyydyttyneen rasvan korvaaminen korkean glykeemisen indeksin (GI) hiilihydraateilla oli positiivisessa yhteydessä sydäninfarktiriskiin (RR 1,33; 95 % luottamusväli 1,08–1,64). Sen sijaan tyydyttyneen rasvan korvaaminen matalan GI:n hiilihydraateilla ei assosioitunut sydäninfarktiriskiin (RR 0,88; 95 % luottamusväli 0,72–1,07). Sukupuoli ei modifioinut tuloksia.
Cochrane-katsaukseen «Hooper L, Martin N, Abdelhamid A ym. Reduction in ...»2 otettiin 15 RCT-tutkimusta, joissa tehtiin yhteensä 17 ryhmien välistä vertailua koskien tyydyttyneen rasvan vähentämisen vaikutusta kuolleisuuteen ja kardiovaskulaarikuolleisuuteen. Tyydyttynyttä rasvaa korvattiin tutkimuksissa hiilihydraateilla, monityydyttymättömillä rasvoilla, kertatyydyttymättömillä rasvoilla ja/tai proteiineilla. Interventioiden kesto oli vähintään 6 kuukautta.
Tyydyttyneen rasvan määrän vähentäminen pienensi ateroskleroottisten sydän- ja verisuonitapahtumien riskiä 17 % (RR 0,83; 95 % luottamusväli 0,72–0,96; 13 tutkimusta, joissa yhteensä 53 421 osallistujaa, 48 %:lla tautitapahtuma), mutta alaryhmäanalyysissä todettiin, että tyydyttyneen rasvan osittaisella korvaamisella hiilihydraateilla ei ollut vaikutusta.