Takaisin Tulosta

Synnytyksen käynnistämisen vaikutus perinataalikomplikaatioihin

Lisätietoa aiheesta
Marja Vääräsmäki
31.5.2022

Synnytyksen käynnistäminen tai spontaanin käynnistymisen odottaminen h 41 saakka ovat samanarvoisia vaihtoehtoja raskausdiabeetikon raskausennustetta ajatellen, mikäli äidin tai sikiön vointi sen sallii.

Cochrane-katsaus «Biesty LM, Egan AM, Dunne F ym. Planned birth at o...»1 vertasi, eroaako raskauden ennuste, jos raskausdiabeetikon synnytyksen käynnistetään sovitusti tai vaihtoehtoisesti odotetaan synnytyksen spontaania käynnistymistä h 41+0 saakka äidin ja sikiön voinnin salliessa. Katsauksen aineistoksi valikoitui vain yksi tutkimus, jossa 425 raskausdiabeetikkoa satunnaistettiin h 38+0–39+0 kahteen ryhmään (induktio n = 214, spontaani synnytys n = 211). Tärkeimmät arvioitavat päätetapahtumat olivat äidin ja lapsen mortalitetti/morbiditeetti, synnytystapa, makrosomia ja synnytysvauriot. Edellä mainituissa päätetapahtumissa ainoa ryhmien välinen ero oli vastasyntyneen hyperbilirubinemian esiintyvyydessä – käynnistysryhmässä esiintyvyys oli suurempi (RR 2,46, 95 % LV 1,11–5,46).

Sekä tutkimuksen että katsauksen kirjoittajat ovat yhtä mieltä siitä, että tutkimusaineisto oli pieni luotettavien johtopäätösten tekemiseksi – esim. keisarileikkausten määriä ajatellen ryhmät jäivät pieniksi ja kokonaisuutena luottamusvälit olivat laajat osoittaen epävarmuuden tulosten kliinisen tulkitsemisen suhteen.

Kirjallisuutta

  1. Biesty LM, Egan AM, Dunne F ym. Planned birth at or near term for improving health outcomes for pregnant women with gestational diabetes and their infants. Cochrane Database Syst Rev 2018;1:CD012910 «PMID: 29303230»PubMed