Takaisin Tulosta

Lisätietoa ruoka-allergioista lasten atooppisessa ekseemassa

Lisätietoa aiheesta
Anna Pelkonen
30.5.2023

Ruoka-allergioiden ja atooppisen ekseeman yleisyys ja yhteys

  • Atooppisen ekseeman esiintyvyys lapsilla on 15–20 %, suurin osa taudista on lievää. IgE-välitteisen ruoka-allergian yleinen esiintyvyys on noin 3 %.
    • Imeväisen atooppinen ekseema lisää ruoka-allergian riskiä. Ruoka-aineille herkistyminen (positiivinen reaktio allergiatesteissä) on kuitenkin huomattavasti yleisempää kuin oireinen ruoka-allergia.
    • Populaatiopohjaisissa tutkimuksissa IgE-välitteinen herkistyminen ruoka-aineille oli 6 kertaa yleisempää atooppista ekseemaa sairastavilla kuin terveillä lapsilla 3 kuukauden iässä (OR 6,18). Altistustestissä ruoka-allergia voitiin todeta 15 %:lla lapsista, jotka sairastavat atooppista ekseemaa.
    • Atooppisen ekseeman vaikeusaste, varhainen alkamisikä ja taudin kroonisuus lisäävät herkistymisen ja ruoka-allergian riskiä. Keskivaikeaa tai vaikeaa atooppista ekseemaa sairastavista lapsista noin 30 %:lla on ruoka-allergia «Tsakok T, Marrs T, Mohsin M ym. Does atopic dermat...»1, «Mortz CG, du Toit G, Beyer K ym. When and how to e...»2.
  • Atooppinen ekseema näyttäisi edeltävän herkistymisen ja ruoka-allergian kehittymistä. Tämä viittaa tilojen syy-yhteyteen «Tsakok T, Marrs T, Mohsin M ym. Does atopic dermat...»1.
    • Retrospektiivisessa tutkimuksessa atooppisen ekseeman tehokas hoito imeväisillä vähensi ruoka-allergian ilmaantuvuutta 2 vuoden iässä «Miyaji Y, Yang L, Yamamoto-Hanada K ym. Earlier ag...»3. On todennäköistä, että imeväinen herkistyy ruoka-aineille rikkinäisen ihon kautta. Toisaalta toleranssi näyttäisi kehittyvän suoliston kautta lapsen syödessä ruokia monipuolisesti «Lack G. Update on risk factors for food allergy. J...»4.
    • Tämän atooppisen ekseeman syntymekanismin ("dual allergen exposure") hypoteesin vuoksi erityisesti imeväisiässä ruokarajoitusten tulisi perustua osoitukseen ruoan aiheuttamasta välittömästä oireesta. Pelkän herkistymisen perusteella ruokavaliota ei tulisi rajoittaa ilman pätevää syytä.
  • Molekyyliallergologia on hyvä työkalu, jonka avulla voidaan arvioida allergisen reaktion todennäköisyyttä ja vaikeusastetta «Barber D, Diaz-Perales A, Escribese MM ym. Molecul...»5.

Käytännön ohjeita ruoka-allergiaselvittelyihin atooppista ekseemaa sairastavilla lapsilla

  • Lievässä ekseemassa ei ruoka-allergioiden selvittely yleensä ole tarpeen.
  • Ruoka-allergiaa voidaan selvittää, jos alle vuoden ikäisen lapsen atooppinen ekseema on keskivaikea tai vaikea ja asianmukaisella paikallishoidolla ei saada hyvää hoitovastetta.
    • Jos ruoka-aine aiheuttaa selkeän välittömän allergisen reaktion (urtikaria, angioödeema) tai anafylaksian, allergisen reaktion selvittelyt tehdään Käypä hoito -suosituksen Ruoka-allergia (lapset) «Ruoka-allergia (lapset)»1 mukaan riippumatta atooppisen ekseeman vaikeusasteesta.
    • Jos imeväisellä on vaikea ja hoitoon huonosti reagoiva atooppinen ekseema, voidaan allergiaselvityksiä tehdä (RuoComE) ja hyödyntää molekyyliallergologiaa ruokaeliminaation tarpeellisuuden arvioimisessa.
  • Turhia ruokarajoituksia tulee välttää.
    • Lieväoireisella lapsella matalien ruoka-IgE-tasojen nousujen kliininen merkitys tulee varmentaa ruokien kokeilulla, varsinkin jos ei voida todeta merkittäviä, stabiilien allergeenien vasta-ainetasojen nousuja (esim. kananmunan ovomukoidi ja maidon kaseiini). Jos lapsi sietää ruoka-ainetta, vaikka onkin IgE-herkistynyt ruoka-aineelle, ei häntä tule ohjata eliminaatioruokavaliolle.
    • Turha ruokaeliminaatio voi hidastaa tai estää toleranssin kehittymistä, vaikeuttaa täysipainoisen ravitsemuksen toteuttamista ja aiheuttaa ylimääräistä huolta «Domínguez O, Plaza AM, Alvaro M. Relationship Betw...»6.
  • Yli 2-vuotiailla lapsilla allergiaselvitykset atooppisen ekseeman vuoksi ovat harvoin tarpeen «Robison RG, Singh AM. Controversies in Allergy: Fo...»7.

Kirjallisuutta

  1. Tsakok T, Marrs T, Mohsin M ym. Does atopic dermatitis cause food allergy? A systematic review. J Allergy Clin Immunol 2016;137:1071-1078 «PMID: 26897122»PubMed
  2. Mortz CG, du Toit G, Beyer K ym. When and how to evaluate for immediate type food allergy in children with atopic dermatitis. Allergy 2021;76:3845-3848 «PMID: 34157156»PubMed
  3. Miyaji Y, Yang L, Yamamoto-Hanada K ym. Earlier aggressive treatment to shorten the duration of eczema in infants resulted in fewer food allergies at 2 years of age. J Allergy Clin Immunol Pract 2020;8:1721-1724.e6 «PMID: 31821918»PubMed
  4. Lack G. Update on risk factors for food allergy. J Allergy Clin Immunol 2012;129:1187-97 «PMID: 22464642»PubMed
  5. Barber D, Diaz-Perales A, Escribese MM ym. Molecular allergology and its impact in specific allergy diagnosis and therapy. Allergy 2021;76:3642-3658 «PMID: 34057744»PubMed
  6. Domínguez O, Plaza AM, Alvaro M. Relationship Between Atopic Dermatitis and Food Allergy. Curr Pediatr Rev 2020;16:115-122 «PMID: 31713486»PubMed
  7. Robison RG, Singh AM. Controversies in Allergy: Food Testing and Dietary Avoidance in Atopic Dermatitis. J Allergy Clin Immunol Pract 2019;7:35-39 «PMID: 30501976»PubMed