Lisätietoa ruoka-allergioista lasten atooppisessa ekseemassa
Lisätietoa aiheesta
Anna Pelkonen
30.5.2023
Ruoka-allergioiden ja atooppisen ekseeman yleisyys ja yhteys
- Atooppisen ekseeman esiintyvyys lapsilla on 15–20 %, suurin osa taudista on
lievää. IgE-välitteisen ruoka-allergian yleinen esiintyvyys on noin 3 %.
- Imeväisen atooppinen ekseema lisää ruoka-allergian riskiä. Ruoka-aineille herkistyminen
(positiivinen reaktio allergiatesteissä) on kuitenkin huomattavasti yleisempää kuin
oireinen ruoka-allergia.
- Populaatiopohjaisissa tutkimuksissa IgE-välitteinen herkistyminen ruoka-aineille oli
6 kertaa yleisempää atooppista ekseemaa sairastavilla kuin terveillä lapsilla 3 kuukauden
iässä (OR 6,18). Altistustestissä ruoka-allergia voitiin todeta 15 %:lla lapsista,
jotka sairastavat atooppista ekseemaa.
- Atooppisen ekseeman vaikeusaste, varhainen alkamisikä ja taudin kroonisuus lisäävät
herkistymisen ja ruoka-allergian riskiä. Keskivaikeaa tai vaikeaa atooppista ekseemaa
sairastavista lapsista noin 30 %:lla on ruoka-allergia «Tsakok T, Marrs T, Mohsin M ym. Does atopic dermat...»1, «Mortz CG, du Toit G, Beyer K ym. When and how to e...»2.
- Atooppinen ekseema näyttäisi edeltävän herkistymisen ja ruoka-allergian kehittymistä.
Tämä viittaa tilojen syy-yhteyteen «Tsakok T, Marrs T, Mohsin M ym. Does atopic dermat...»1.
- Retrospektiivisessa tutkimuksessa atooppisen ekseeman tehokas hoito imeväisillä vähensi
ruoka-allergian ilmaantuvuutta 2 vuoden iässä «Miyaji Y, Yang L, Yamamoto-Hanada K ym. Earlier ag...»3. On todennäköistä, että imeväinen herkistyy ruoka-aineille rikkinäisen ihon kautta.
Toisaalta toleranssi näyttäisi kehittyvän suoliston kautta lapsen syödessä ruokia
monipuolisesti «Lack G. Update on risk factors for food allergy. J...»4.
- Tämän atooppisen ekseeman syntymekanismin ("dual allergen exposure") hypoteesin vuoksi
erityisesti imeväisiässä ruokarajoitusten tulisi perustua osoitukseen ruoan aiheuttamasta
välittömästä oireesta. Pelkän herkistymisen perusteella ruokavaliota ei tulisi rajoittaa
ilman pätevää syytä.
- Molekyyliallergologia on hyvä työkalu, jonka avulla voidaan arvioida allergisen reaktion
todennäköisyyttä ja vaikeusastetta «Barber D, Diaz-Perales A, Escribese MM ym. Molecul...»5.
Käytännön ohjeita ruoka-allergiaselvittelyihin atooppista ekseemaa sairastavilla lapsilla
- Lievässä ekseemassa ei ruoka-allergioiden selvittely yleensä ole tarpeen.
- Ruoka-allergiaa voidaan selvittää, jos alle vuoden ikäisen lapsen atooppinen ekseema
on keskivaikea tai vaikea ja asianmukaisella paikallishoidolla ei saada hyvää hoitovastetta.
- Jos ruoka-aine aiheuttaa selkeän välittömän allergisen reaktion (urtikaria, angioödeema)
tai anafylaksian, allergisen reaktion selvittelyt tehdään Käypä hoito -suosituksen
Ruoka-allergia (lapset) «Ruoka-allergia (lapset)»1 mukaan riippumatta atooppisen ekseeman vaikeusasteesta.
- Jos imeväisellä on vaikea ja hoitoon huonosti reagoiva atooppinen ekseema, voidaan
allergiaselvityksiä tehdä (RuoComE) ja hyödyntää molekyyliallergologiaa ruokaeliminaation
tarpeellisuuden arvioimisessa.
- Turhia ruokarajoituksia tulee välttää.
- Lieväoireisella lapsella matalien ruoka-IgE-tasojen nousujen kliininen merkitys tulee
varmentaa ruokien kokeilulla, varsinkin jos ei voida todeta merkittäviä, stabiilien
allergeenien vasta-ainetasojen nousuja (esim. kananmunan ovomukoidi ja maidon kaseiini).
Jos lapsi sietää ruoka-ainetta, vaikka onkin IgE-herkistynyt ruoka-aineelle, ei häntä
tule ohjata eliminaatioruokavaliolle.
- Turha ruokaeliminaatio voi hidastaa tai estää toleranssin kehittymistä, vaikeuttaa
täysipainoisen ravitsemuksen toteuttamista ja aiheuttaa ylimääräistä huolta «Domínguez O, Plaza AM, Alvaro M. Relationship Betw...»6.
- Yli 2-vuotiailla lapsilla allergiaselvitykset atooppisen ekseeman vuoksi ovat harvoin
tarpeen «Robison RG, Singh AM. Controversies in Allergy: Fo...»7.
Kirjallisuutta
- Tsakok T, Marrs T, Mohsin M ym. Does atopic dermatitis cause food allergy? A systematic
review. J Allergy Clin Immunol 2016;137:1071-1078 «PMID: 26897122»PubMed
- Mortz CG, du Toit G, Beyer K ym. When and how to evaluate for immediate type food
allergy in children with atopic dermatitis. Allergy 2021;76:3845-3848 «PMID: 34157156»PubMed
- Miyaji Y, Yang L, Yamamoto-Hanada K ym. Earlier aggressive treatment to shorten the
duration of eczema in infants resulted in fewer food allergies at 2 years of age.
J Allergy Clin Immunol Pract 2020;8:1721-1724.e6 «PMID: 31821918»PubMed
- Lack G. Update on risk factors for food allergy. J Allergy Clin Immunol 2012;129:1187-97
«PMID: 22464642»PubMed
- Barber D, Diaz-Perales A, Escribese MM ym. Molecular allergology and its impact in
specific allergy diagnosis and therapy. Allergy 2021;76:3642-3658 «PMID: 34057744»PubMed
- Domínguez O, Plaza AM, Alvaro M. Relationship Between Atopic Dermatitis and Food Allergy.
Curr Pediatr Rev 2020;16:115-122 «PMID: 31713486»PubMed
- Robison RG, Singh AM. Controversies in Allergy: Food Testing and Dietary Avoidance
in Atopic Dermatitis. J Allergy Clin Immunol Pract 2019;7:35-39 «PMID: 30501976»PubMed
Artikkelin tunnus: nix01235 (050.077)
© 2023 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim