Kaksoissokkoaltistus maitoproteiineille (Iho- ja allergiasairaalan malli)
Lisätietoa aiheesta
Helena Voutilainen ja Mika Mäkelä
12.9.2014
- Kahden viikon maitoeliminaatio
- Lapsella on käytössä rintamaito tai soijapohjainen, digeroitu tai aminohappopohjainen
imeväisen erityisvalmiste.
- Oirepäiväkirja täytetään eliminaation ajalta.
- Eliminaatiojakson päättyessä arvioidaan eliminaatiovaste. Jos vaste on suotuisa,
edetään altistukseen. Infektion aikana altistuksia ei tehdä.
- Altistusjakso valmisteella A (1 + 4 vrk)
- Aloitus hoitavassa yksikössä: 0,5 ml, 2 ml, 10 ml, 50 ml, 100 ml.
- Annokset suun kautta 30 minuutin välein.
- Jos oireita ei ilmene tunnin aikana viimeisen altistusannoksen antamisesta, jatketaan
altistusta kotona seuraavien neljän päivän ajan.
- Tutkittava saa altistuksessa käytettävää valmistetta mukaansa neljän päivän annokset.
Päivän annos on pussillinen jauhetta ja 6 dl vettä.
- Oirepäiväkirjan täyttäminen jatkuu kotona. Päivittäin kirjataan tarkasti lapsen syömä
valmisteen käyttömäärä.
- Väliviikko, jolloin maitoeliminaatio jatkuu
- Oirepäiväkirjaa täytetään edelleen.
- Altistusjakso valmisteella B (1 + 4 vrk)
- Toteutus kuten a-valmistejaksolla.
- Altistustuloksen tulkinta
- Lääkäri ja vanhemmat käyvät yhdessä läpi oirepäiväkirjat.
- Jos viikkojen välillä on selkeät erot, tehdään päätelmä ja avataan koodit, jolloin
selviää, kumpi valmiste sisälsi testiaineen.
- Jos viikkojen välillä ei ole eroa, niin kyseessä ei ole allergia.
- Testiaineella ja koodeilla ei ole merkitystä, joten ne jätetään avaamatta.
Altistusvalmisteet ja niiden käyttöohjeet
- Maitoproteiinia sisältävä valmiste: imeväisen erityisvalmistejauheen ja lehmänmaitopohjaisen
äidinmaidonkorvikejauheen seos suhteessa 1:1.
- Maidoton valmiste: imeväisen erityisvalmistejauhe.
- Valmisteiden sokkoutuksen tekee henkilö, joka ei osallistu potilaan hoitoon. Valmisteet
pakataan annospusseihin. Tieto a- ja b-valmisteiden koostumuksesta suljetaan kirjekuoriin.
- Vanhemmille annetaan ohjeeksi sekoittaa yksi pussillinen 6 desilitraan keitettyä,
noin 50 asteiseksi jäähdytettyä vettä. Seos säilytetään jääkaapissa ja tarjotaan vuorokauden
kuluessa.
Artikkelin tunnus: nix01396
© 2022 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim