Takaisin Tulosta

Muistisairaille ongelmalliset lääkevalmisteet ja niiden haittavaikutukset

Lisätietoa aiheesta
Sirpa Hartikainen, Miia Tiihonen ja Pasi Lampela
11.12.2023

Muistisairaille lääkehaittoja aiheutuu lääkkeistä, jotka voivat heikentää keskushermoston toimintaa, aiheuttaa keskushermostohaittoja, kuten deliriumia, tai lisätä muutoin merkittävien haittojen, kuten kaatumisen riskiä.

Kognitiivisista ongelmista kärsivillä iäkkäillä kaatumisen ilmaantuvuus on 2-kertainen kognitiivisesti terveisiin verrattuna «van Dijk PT, Meulenberg OG, van de Sande HJ ym. Fa...»1, «Tolppanen AM, Lavikainen P, Soininen H ym. Inciden...»2. Kaatuminen on merkittävä riski mitä tahansa muistisairautta sairastavilla, ja lonkkamurtumaan johtavat kaatumisen riskit ovat merkittävästi kohonneet jo ennen muistisairausdiagnoosia «Jaatinen R, Luukkaala T, Viitanen M ym. Combining ...»3. Kaatumisen ja vammaan johtaneen kaatumisen riskiä lisäävät kaikkien psyykenlääkkeiden lisäksi epilepsialääkkeet, eturauhasen liikakasvun hoidon alfasalpaajat (tamsulosiini ja alfutsosiini) ja antikolinergit «Seppala LJ, Petrovic M, Ryg J ym. STOPPFall (Scree...»4, «Montero-Odasso M, van der Velde N, Martin FC ym. W...»5.

Koska muistisairaan lääkehoidon toteutus on haastavaa, jokaisen lääkkeen aloitus on tehtävä hitaasti annosta nostaen ja samalla vastetta seuraten. Muistisairaille kokonaisvaltaiseen potilaan tutkimukseen perustuva lääkehoidon arviointi olisi tehtävä vähintään puolen vuoden välein «Seppala LJ, Petrovic M, Ryg J ym. STOPPFall (Scree...»4, «Montero-Odasso M, van der Velde N, Martin FC ym. W...»5. Siinä on arvioitava, onko käytössä oleville lääkkeille ajankohtaista indikaatiota, ovatko annokset sopivat, ja puuttuuko käytöstä jokin keskeinen lääke. Lääkehoidon arviota auttaa kaatumisriskiä lisäävien lääkkeiden lista (STOPPFall) «Seppala LJ, Petrovic M, Ryg J ym. STOPPFall (Scree...»4. Kaatumisvaaraa lisäävien lääkkeiden keskeiset haittavaikutukset lääkeryhmittäin RiskBase®- ja Lääke75+ -tietokannan mukaisesti on esitetty taulukoissa 1–5. Taulukossa «Kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet Riskbase®- ja Lääke75+ -tietokannoissa. Bentsodiatsepiinit ja niiden kaltaiset lääkkeet (ns. z-lääkkeet). ...»1 kuvataan bentsodiatsepiinit ja niiden kaltaiset lääkkeet, taulukossa «Kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet Riskbase®- ja Lääke75+ -tietokannoissa. Psykoosilääkkeet....»2 psykoosilääkkeet, taulukossa «Kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet Riskbase®- ja Lääke75+ -tietokannoissa. Opioidit....»3 opioidit, taulukossa «Kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet Riskbase®- ja Lääke75+ -tietokannoissa. Antidepressantit....»4 antidepressantit, taulukossa «Kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet Riskbase®- ja Lääke75+ -tietokannoissa. Epilepsialääkkeet....»5 epilepsialääkkeet ja taulukossa «Kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet Riskbase®- ja Lääke75+ -tietokannoissa. Muut lääkeryhmät....»6 muut kaatumisriskiä lisäävät lääkkeet.

Yksi ongelmallinen lääkeryhmä on antikolinergiset lääkkeet, jotka salpaavat nikotiinireseptoreja tai kliinisesti merkittävämpiä muskariinireseptoreja keskushermostossa ja/tai perifeerisesti «Eglen RM. Muscarinic receptor subtypes in neuronal...»6. Puhtaita antikolinergejä ovat pakkoinkontinenssin ja keuhkoahtaumataudin lääkkeet, muutama Parkinsonin taudin lääke ja yksittäinen spasmolyytti.

Muskariinireseptoreja on viittä tyyppiä (M1–M5). Niistä osa sijaitsee pääosin keskushermostossa (M1, M2), vaikka kaikkia alatyyppejä löytyy aivoista «Lavrador M, Castel-Branco MM, Cabral AC ym. Associ...»7. Kognition, erityisesti muistifunktioiden, heikentyminen liittyy reseptorien M1, M2 sekä jossain määrin M4 antagonismiin keskushermostossa. M3-reseptori vaikuttaa sileään lihakseen perifeerisesti, mikä on oleellista muun muassa pakkoinkontinenssin hoidossa.

Virtsatieantikolinergien vaikutuksesta kognitioon on saatu ristiriitaisia tuloksia «Hegde SS, Mammen M, Jasper JR. Antimuscarinics for...»8. Tieto antikolinergisten lääkkeiden spesifisyydestä riippuu myös tutkimusmetodista, sillä in vitro ("koeputkessa") epäspesifi muskariinireseptorin salpaaja voi toimia M3-spesifisesti in vivo ("elävässä elimistössä") «Andersson KE, Wein AJ. Pharmacology of the lower u...»9, «Erickson MA, Banks WA. Age-Associated Changes in t...»10. Veriaivoeste estää osaa antikolinergisia lääkeaineita pääsemään keskushermostoon. Ikääntyminen itsessään, sairaudet (erityisesti dementoivat sairaudet) ja antikolinergiset lääkkeet kuitenkin heikentävät veriaivoesteen toimintaa «Lavrador M, Castel-Branco MM, Cabral AC ym. Associ...»7, «Bowman GL, Dayon L, Kirkland R ym. Blood-brain bar...»11, «Mangoni AA, van Munster BC, Woodman RJ ym. Measure...»12. Iäkkäillä, joilla M1- sekä M4-reseptorien tiheys on pienentynyt «Narayan SW, Hilmer SN, Horsburgh S ym. Anticholine...»13, pienikin läpäisevyyden lisäys voi olla merkittävä.

Antikolinergeja ovat pakkoinkontinenssin hoitoon tarkoitetut valmisteet oksibutiniini, tolterodiini, darifenasiini, fesoterodiini, solifenasiini ja trospium. Näistä M3-spesifejä ovat darifenasiini, solfenasiini ja in vivo myös tolterodiini «Eglen RM. Muscarinic receptor subtypes in neuronal...»6, «Andersson KE, Wein AJ. Pharmacology of the lower u...»9, «Erickson MA, Banks WA. Age-Associated Changes in t...»10. Oksibutiniinin kognitiota heikentävästä vaikutuksesta on eniten näyttöä, kun taas muiden virtsatieantikolinergien pitkäaikaisvaikutuksista ei ole vakuuttavaa tietoa «Hegde SS, Mammen M, Jasper JR. Antimuscarinics for...»8.

Muita antikolinergejä ovat Parkinsonin taudin lääke biperidiini, spasmolyytti orfenadiini sekä keuhkosairauksien hoidossa käytettävät tiotropium, ipratropium, glykopyrroniumbromidi ja umeklidiniumbromidi sekä trisykliset masennuslääkkeet amitriptyliini, nortriptyliini, klomipramiini ja doksepiini. Perinteisistä antipsykooteista fentiatsiinijohdoksilla (levomepromatsiini, proklooriperatsiini, flufenatsiini, perfenatsiini, perisiatsiini) ja tioksatiineilla (tsuklopentiksoli, klooriprotikseeni, flupentiksoli) on salpaavaa vaikutusta muskariinireseptoreihin.

Edellä mainittujen lisäksi on tehty erilaisia listoja antikolinergisistä lääkkeistä. Kirjallisuudesta löytyy yli 20 listaa, jotka perustuvat asiantuntijoiden näkemyksiin ja/tai in vitro -kokeisiin «Lavrador M, Castel-Branco MM, Cabral AC ym. Associ...»7. Nämä listat ovat hyvin heterogeenisiä, ja eri listat voivatkin antaa erilaisia löydöksiä «Pont LG, Nielen JT, McLachlan AJ ym. Measuring ant...»14.

In vitro -kokein on määritelty lääkkeiden kanta-aineen antikolinergisyyttä seerumissa seerumin antikolinergisen aktiivisuuden (SAA) mittauksella «Tune L, Carr S, Hoag E ym. Anticholinergic effects...»15, «Chew ML, Mulsant BH, Pollock BG ym. Anticholinergi...»16. SAA-menetelmään liittyy monia ongelmia, sillä se ei esimerkiksi erottele reseptorityyppejä eikä reseptorin antagonismia agonismista. Sillä ei voida myöskään tutkia lääkkeiden aktiivisia metaboliitteja tai veriaivoesteen läpäisevyyttä. Tutkimusten, joissa SAA-mittausten tuloksia on verrattu käytössä olleeseen antikolinergiseen lääkitykseen tai kliinisiin oireisiin, tulokset ovat ristiriitaisia «Lampela P, Paajanen T, Hartikainen S ym. Central A...»17. SAA-menetelmää ei pidetä käyttökelpoisena menetelmänä iäkkäillä, joilla on useita sairauksia tai useita lääkkeitä käytössä «Salahudeen MS, Nishtala PS. Examination and Estima...»18.

Taulukko 1. Kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet Riskbase®- ja Lääke75+ -tietokannoissa. Bentsodiatsepiinit ja niiden kaltaiset lääkkeet (ns. z-lääkkeet).
Kaatumisvaaraa
lisäävä lääke (STOPPFall) «Seppala LJ, Petrovic M, Ryg J ym. STOPPFall (Scree...»19
QT-ajan pidentyminen Ortostatismi Sedaatio Antikolinergisyys Hyponatremia Lääke75+
luokittelu
Lääke75+
-suositusteksti
Bentsodiatsepiinit ja z-lääkkeet
Diatsepaami 0 0 3 0 0 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Sedatiivinen. Pitkävaikutteinen. Lisää lääkeriippuvuuden, muistihäiriöiden ja liikenneonnettomuuksien riskiä. Altistaa kaatumisille. Voi paradoksaalisesti lisätä ahdistuneisuutta, levottomuutta ja aggressiivisuutta. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana.
Oksatsepaami 0 0 3 0 0 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Sedatiivinen. Vain lyhytaikaiseen käyttöön. Lisää lääkeriippuvuuden, muistihäiriöiden ja liikenneonnettomuuksien riskiä. Altistaa kaatumisille. Voi paradoksaalisesti lisätä ahdistuneisuutta, levottomuutta ja aggressiivisuutta.
Loratsepaami 0 0 3 0 -1 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Sedatiivinen. Vain lyhytaikaiseen käyttöön. Lisää lääkeriippuvuuden, muistihäiriöiden ja liikenneonnettomuuksien riskiä. Altistaa kaatumisille. Voi paradoksaalisesti lisätä ahdistuneisuutta, levottomuutta ja aggressiivisuutta.
Klobatsaami 0 0 3 0 0 Ei arvioitu Ei arvioitu
Alpratsolaami 0 0 3 0 0 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Sedatiivinen. Pitkävaikutteinen. Lisää lääkeriippuvuuden, muistihäiriöiden ja liikenneonnettomuuksien riskiä. Altistaa kaatumisille. Voi paradoksaalisesti lisätä ahdistuneisuutta, levottomuutta ja aggressiivisuutta.
Nitratsepaami 0 0 3 0 0 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Sedatiivinen. Pitkävaikutteinen. Lisää lääkeriippuvuuden, muistihäiriöiden ja liikenneonnettomuuksien riskiä. Altistaa kaatumisille. Voi paradoksaalisesti lisätä ahdistuneisuutta, levottomuutta ja aggressiivisuutta.
Triatsolaami 0 0 3 0 0 Ei arvioitu Ei arvioitu
Tematsepaami 0 0 3 0 0 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Sedatiivinen. Vain lyhytaikaiseen käyttöön. Lisää lääkeriippuvuuden, muistihäiriöiden ja liikenneonnettomuuksien riskiä. Altistaa kaatumisille. Voi paradoksaalisesti lisätä ahdistuneisuutta, levottomuutta ja aggressiivisuutta.
Midatsolaami 0 0 3 0 0 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Sedatiivinen. Erittäin lyhytvaikutteisena voi aiheuttaa amnesiaa ja sekavuutta. Lisää lääkeriippuvuuden, rebound-unettomuuden ja muistihäiriöiden riskiä. Altistaa kaatumisille ja liikenneonnettomuuksille. Voi paradoksaalisesti lisätä ahdistuneisuutta, levottomuutta ja aggressiivisuutta. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana.
Tsopikloni 0 0 2 0 0 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Sedatiivinen. Vain lyhytaikaiseen käyttöön. Lisää lääkeriippuvuuden, muistihäiriöiden ja liikenneonnettomuuksien riskiä. Altistaa kaatumisille. Voi paradoksaalisesti lisätä ahdistuneisuutta, levottomuutta ja aggressiivisuutta.
Tsolpideemi 0 0 2 0 0 D Vältä käyttö iäkkäillä. Sedatiivinen. Vain lyhytaikaiseen käyttöön. Valmisteen lyhytvaikutteisuus lisää haittojen riskiä. Lisää lääkeriippuvuuden, muistihäiriöiden ja liikenneonnettomuuksien riskiä. Altistaa kaatumisille. Voi paradoksaalisesti lisätä ahdistuneisuutta, levottomuutta ja aggressiivisuutta.
Taulukko 2. Kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet Riskbase®- ja Lääke75+ -tietokannoissa. Psykoosilääkkeet.
Kaatumisvaaraa
lisäävä
lääke (STOPPFall) «Seppala LJ, Petrovic M, Ryg J ym. STOPPFall (Scree...»19
QT-ajan pidentyminen Ortostatismi Sedaatio Antikolinergisyys Hyponatremia Lääke75+ -luokittelu Lääke75+ -suositusteksti
Antipsykootit
Risperidoni 1 2 1 0 0 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Vain psykoosin hoitoon. Vain erityistapauksissa muistisairauden vaikeiden neuropsykiatristen oireiden lyhytkestoiseen hoitoon. Pienennä annosta jo lievässä munuaisten vajaatoiminnassa. Lisää sydän- ja verenkiertotapahtumien, QT-ajan pidentymisen ja ortostaattisen hypotension riskiä. Altistaa kaatumisille ja ekstrapyramidaalioireille.
Paliperidoni 1 3 1 0 0 Ei arvioitu Ei arvioitu
Ketiapiini 1 2 2 2 -1 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Antikolinerginen. Sedatiivinen. Vain psykoosin hoitoon. Ei sovi unilääkkeeksi. Lisää sydän- ja verenkiertotapahtumien, QT-ajan pidentymisen ja ortostaattisen hypotension riskiä. Altistaa kaatumisille, ekstrapyramidaalioireille ja muistihäiriöille. Heikentää Alzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana.
Olantsapiini 1 3 2 3 0 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Antikolinerginen. Sedatiivinen. Vain psykoosin hoitoon. Lisää sydän- ja verenkiertotapahtumien, QT-ajan pidentymisen ja ortostaattisen hypotension riskiä. Altistaa kaatumisille, ekstrapyramidaalioireille ja muistihäiriöille. Heikentää Alzheimerin taudin lääkkeiden tehoa.
Klotsapiini 1 3 2 3 0 Ei arvioitu Ei arvioitu
Aripipratsoli 1 2 1 1 -1 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Vain psykoosin hoitoon. Lisää sydän- ja verenkiertotapahtumien ja ortostaattisen hypotension riskiä. Altistaa kaatumisille, ekstrapyramidaalioireille ja muistihäiriöille.
Brekspipratsoli 0 1 1 0 0 Ei arvioitu Ei arvioitu
Tsiprasidoni 2 2 1 0 0 Ei arvioitu Ei arvioitu
Lurasidoni 1 1 1 0 0 Ei arvioitu Ei arvioitu
Karipratsiini 1 1 1 0 0 Ei arvioitu Ei arvioitu
Asenapiniini 1 3 2 0 -1 Ei arvioitu Ei arvioitu
Amisulpridi 1 1 1 0 -1 Ei arvioitu Ei arvioitu
Sertindoli 2 2 0 0 0 Ei arvioitu Ei arvioitu
Haloperidoli 2 2 1 1 -1 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Antikolinerginen. Sedatiivinen. Lisää sydän- ja verenkiertotapahtumien, QT-ajan pidentymisen ja ortostaattisen hypotension riskiä. Altistaa kaatumisille, ekstrapyramidaalioireille ja muistihäiriöille. Heikentää Alzheimerin taudin lääkkeiden tehoa.
Klooripromatsiini 2 3 2 2 -1 Ei arvioitu Ei arvioitu
Levomepromatsiini 2 3 3 2 -1 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Antikolinerginen. Sedatiivinen. Lisää sydän- ja verenkiertotapahtumien, QT-ajan pidentymisen ja ortostaattisen hypotension riskiä. Altistaa kaatumisille, ekstrapyramidaalioireille ja muistihäiriöille. Heikentää Alzheimerin taudin lääkkeiden tehoa.
Promatsiini 1 3 2 2 0 Ei arvioitu Ei arvioitu
Perfenatsiini 1 2 2 1 0 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Antikolinerginen. Sedatiivinen. Lisää sydän- ja verenkiertotapahtumien, QT-ajan pidentymisen ja ortostaattisen hypotension riskiä. Altistaa kaatumisille, ekstrapyramidaalioireille ja muistihäiriöille. Heikentää Alzheimerin taudin lääkkeiden tehoa.
Proklooriperatsiini 1 2 2 1 0 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Antikolinerginen. Sedatiivinen. Lisää sydän- ja verenkiertotapahtumien, QT-ajan pidentymisen ja ortostaattisen hypotension riskiä. Altistaa kaatumisille, ekstrapyramidaalioireille ja muistihäiriöille. Heikentää Alzheimerin taudin lääkkeiden tehoa.
Trifluoperatsiini 1 2 2 1 0 Ei arvioitu Ei arvioitu
Perisiatsiini 1 3 2 3 0 Ei arvioitu Ei arvioitu
Tioridatsiini 2 3 2 3 0 Ei arvioitu Ei arvioitu
Droperidoli 2 3 3 0 0 Ei arvioitu Ei arvioitu
Flupentiksoli 1 3 2 1 0 Ei arvioitu Ei arvioitu
Tsuklopentiksoli 1 3 2 1 0 Ei arvioitu Ei arvioitu
Klooriprotikseeni 2 3 2 3 0 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Antikolinerginen. Sedatiivinen. Lisää sydän- ja verenkiertotapahtumien, QT-ajan pidentymisen ja ortostaattisen hypotension riskiä. Altistaa kaatumisille, ekstrapyramidaalioireille ja muistihäiriöille. Heikentää Alzheimerin taudin lääkkeiden tehoa.
Taulukko 3. Kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet Riskbase®- ja Lääke75+ -tietokannoissa. Opioidit.
Kaatumisvaaraa lisäävä
lääke (STOPPFall) «Seppala LJ, Petrovic M, Ryg J ym. STOPPFall (Scree...»19
QT-ajan pidentyminen Ortostatismi Sedaatio Antikolinergisyys Hyponatremia Lääke75+ -luokittelu Lääke75+ -suositusteksti
Opioidit
Kodeiini 0 0 1 1 0 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Sedatiivinen. Aihiolääke. Perimä vaikuttaa vasteeseen. Lisää sekavuustilan ja kaatumisen riskiä. Aloita laksatiivi ummetuksen ehkäisyyn. Huomioi yhteisvaikutukset.
Tramadoli 0 1 1 1 -1 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Serotonerginen. Aihiolääke. Perimä vaikuttaa vasteeseen. Lisää sekavuustilan ja kaatumisen riskiä. Aloita laksatiivi ummetuksen ehkäisyyn. Huomioi hyponatremian mahdollisuus. Huomioi yhteisvaikutukset.
Buprenorfiini 0 1 1 1 0 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Sedatiivinen. Kakektisilla potilailla ihon kautta annosteltavan lääkkeen teho on heikko. Lisää sekavuustilan ja kaatumisen riskiä. Aloita laksatiivi ummetuksen ehkäisyyn.
Fentanyyli 0 1 3 1 0 C Vältä käyttöä iäkkäillä. Sedatiivinen. Serotonerginen. Aloita kivun hoito suun kautta otettavalla opioidilla. Kakektisilla potilailla ihon kautta annosteltuna lääkkeen teho on heikko. Nenäsuihke vain syövän läpilyöntikipuun. Lisää sekavuustilan ja kaatumiseen riskiä. Aloita laksatiivi ummetuksen ehkäisyyn. Huomioi merkittävät yhteisvaikutukset.
Hydromorfoni 0 1 2 1 0 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Sedatiivinen. Pienennä aloitusannosta keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Lisää sekavuustilan ja kaatumisen riskiä. Aloita laksatiivi ummetuksen ehkäisyyn.
Morfiini 0 1 2 1 0 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Sedatiivinen. Pienennä annosta jo lievässä munuaisten vajaatoiminnassa. Vältä käyttöä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Lisää sekavuustilan ja kaatumisen riskiä. Aloita laksatiivi ummetuksen ehkäisyyn.
Oksikodoni 1 1 2 1 0 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Sedatiivinen. QT-ajan pidentymisen riski. Pienennä annosta jo lievässä munuaisten vajaatoiminnassa. Lisää sekavuustilan ja kaatumisen riskiä. Aloita laksatiivi ummetuksen ehkäisyyn. Huomioi yhteisvaikutukset. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana.
Taulukko 4. Kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet Riskbase®- ja Lääke75+ -tietokannoissa. Antidepressantit.
Kaatumisvaaraa
lisäävä
lääke (STOPPFall) «Seppala LJ, Petrovic M, Ryg J ym. STOPPFall (Scree...»19
QT-ajan pidentyminen Ortostatismi Sedaatio Antikolinergisyys Hyponatremia Lääke75+ -luokittelu Lääke75+ -suositusteksti
Antidepressantit
amitriptyliini 1 3 2 3 -2 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Antikolinerginen. Sedatiivinen. Serotonerginen. QT-ajan pidentymisen riski. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat sekavuus, muistihäiriöt, rytmihäiriöt ja ortostaattinen hypotensio. Altistaa kaatumisille. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset. Heikentää Alzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. (päivitetty 17.5.2021)
doksepiini 1 3 2 3 -2 Ei arvioitu Ei arvioitu
imipramiini 1 3 2 3 -2 Ei arvioitu Ei arvioitu
klomipramiini 1 3 2 3 -3 Ei arvioitu Ei arvioitu
nortriptyliini 1 3 2 2 -2 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Antikolinerginen. Sedatiivinen. Serotonerginen. QT-ajan pidentymisen riski. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat sekavuus, muistihäiriöt, rytmihäiriöt ja ortostaattinen hypotensio. Altistaa kaatumisille. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset. Heikentää Alzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. (päivitetty 17.5.2021)
trimipramiini 1 3 2 3 -2 Ei arvioitu Ei arvioitu
essitalopraami 2 0 0 0 -3 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Serotonerginen. QT-ajan pidentymisen riski. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat hyponatremia ja verenvuotoriskin lisääntyminen. Altistaa kaatumisille. Huomioi yhteisvaikutukset.
fluoksetiini 1 1 0 0 -3 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Serotonerginen. Pitkävaikutteinen. Lopetuksen jälkeen vaikutus kestää viikkoja. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat unettomuus, päänsärky, huimaus, pahoinvointi, takykardia ja hyponatremia. Altistaa kaatumisille. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset, etenkin verenvuotoriskiä lisäävien lääkkeiden kanssa.
fluvoksamiini 1 0 0 0 -3 Ei arvioitu Ei arvioitu
paroksetiini 1 1 0 1 -3 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Serotonerginen. Harkitse ensisijaisesti muita SSRI-ryhmän lääkkeitä. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat hyponatremia ja verenvuotoriskin lisääntyminen. Altistaa kaatumisille. Huomioi merkittävät yhteisvaikutukset.
sertraliini 1 0 0 0 -3 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Serotonerginen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat hyponatremia ja verenvuotoriskin lisääntyminen. Altistaa kaatumisille. Huomioi yhteisvaikutukset. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana.
sitalopraami 2 0 0 0 -3 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Serotonerginen. QT-ajan pidentymisen riski. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat hyponatremia ja verenvuotoriskin lisääntyminen. Altistaa kaatumisille. Huomioi yhteisvaikutukset.
moklobemidi 0 0 0 0 -1 Ei arvioitu Ei arvioitu
agomelatiini 0 0 2 0 0 B Tutkimusnäyttö tai käyttökokemus iäkkäillä on toistaiseksi niukkaa tai lääkkeen teho vähäinen (päivitetty 24.10.2022)
bupropioni 0 0 0 0 -1 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Huomioi kouristusriski ja runsaat interaktiot. Pienennä annosta jo lievässä munuaisten vajaatoiminnassa. Altistaa kaatumisille.
duloksetiini 0 1 1 1 -2 C Soveltuu varauksin iäkkäille Serotonerginen. Altistaa kaatumisille. Huomioi yhteisvaikutukset.
mianseriini 1 1 2 1 -1 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Sedatiivinen. Luuydinsupressio mahdollinen. Altistaa kaatumisille.
milnasipraani 0 0 0 1 -3 Ei arvioitu Ei arvioitu
mirtatsapiini 0 1 2 1 -1 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Sedatiivinen. Sopii pienellä annoksella (3,75–7,5 mg) unettomuuden hoitoon. Pienennä annosta jo keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Altistaa kaatumisille. Voi aiheuttaa hyponatremiaa.
reboksetiini 0 1 0 1 -1 Ei arvioitu Ei arvioitu
tratsodoni 1 3 2 0 -1 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Sedatiivinen. Serotonerginen. Harkitse ensisijaisesti muuta masennuslääkettä. Altistaa kaatumisille. Huomioi merkittävät yhteisvaikutukset. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana.
venlafaksiini 1 1 0 0 -3 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Serotonerginen. Hyponatremia merkittävä haittavaikutus. Altistaa kaatumisille. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset, etenkin verenvuotoriskiä lisäävien lääkkeiden kanssa. Pienennä annosta jo lievässä munuaisten vajaatoiminnassa.
vortioksetiini 0 0 0 0 -2 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Serotonerginen. Voi aiheuttaa hyponatremiaa. Altistaa kaatumisille. Huomioi yhteisvaikutukset.
Taulukko 5. Kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet Riskbase®- ja Lääke75+ -tietokannoissa. Epilepsialääkkeet.
Kaatumisvaaraa
lisäävä
lääke (STOPPFall) «Seppala LJ, Petrovic M, Ryg J ym. STOPPFall (Scree...»19
QT-ajan pidentyminen Ortostatismi Sedaatio Antikolinergisyys Hyponatremia Lääke75+ -luokittelu Lääke75+ -suositusteksti
Antiepileptit
Valproiinihappo 0 0 1 0 -2 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Matala seerumin albumiinipitoisuus voimistaa lääkevastetta. Huomioi haittavaikutukset, etenkin hyponatremia ja muutokset verenkuvassa. Seuraa maksan toimintaa.
Karbamatsepiini 0 0 1 1 -3 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Hyponatremia on yleinen haittavaikutus. Runsaasti muita haittavaikutuksia, kuten muutokset verenkuvassa ja maksavaurion riski. Pitkäaikaisessa käytössä huomioitava D-vitamiinilisän tarve. Huomioi runsaat ja merkittävät yhteisvaikutukset lääkkeen käytön aloituksessa ja käyttöä lopetettaessa. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana.
Klonatsepaami 0 0 2 0 0 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Sedatiivinen. Pitkävaikutteinen. Lisää lääkeriippuvuuden, muistihäiriöiden ja liikenneonnettomuuksien riskiä. Altistaa kaatumisille. Voi paradoksaalisesti lisätä ahdistuneisuutta, levottomuutta ja aggressiivisuutta.
Primidoni 0 0 2 0 0 Ei arvioitu Ei arviointia
Fenytoiini 0 0 1 0 -1 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Kapea terapeuttinen leveys. Pitoisuuden muutokset vaikeasti ennakoitavissa annoksen perusteella. Seuraa lääkepitoisuutta. Matala seerumin albumiinipitoisuus voimistaa lääkevastetta. Huomioi runsaat haitta- ja yhteisvaikutukset. Foolihappolisä voi alentaa fenytoiinin pitoisuutta.
Pregabaliini 0 0 2 0 0 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Sedatiivinen. Huomioi erityisesti keskushermostoon kohdistuvat haittavaikutukset. Pienennä annosta jo lievässä munuaisten vajaatoiminnassa. Riippuvuuden kehittyminen mahdollista.
Gabapentiini 0 0 2 0 -1 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Sedatiivinen. Pienennä annosta jo lievässä munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi erityisesti keskushermostoon kohdistuvat haittavaikutukset. Huomioi imeytymisvaiheen yhteisvaikutukset.
Lamotrigiini 0 0 1 0 -1 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Runsaasti haittavaikutuksia. Huomioi erityisesti yleiset ihohaitat, joista osa vakavia.
Okskarbatsepiini 0 0 1 0 -3 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Pienennä annosta vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Runsaasti haittavaikutuksia, kuten hyponatremia, muutokset verenkuvassa ja maksavaurion riski. Pitkäaikaisessa käytössä huomioitava D-vitamiinilisän tarve.
Topiramaatti 0 1 1 1 0 Ei arvioitu Ei arviointia
Levetirasetaami 1 0 2 0 -1 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Sedatiivinen. Pienennä annosta jo lievässä munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi erityisesti keskushermostoon kohdistuvat haittavaikutukset.
Taulukko 6. Kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet Riskbase®- ja Lääke75+ -tietokannoissa. Muut lääkeryhmät.
Kaatumisvaaraa lisäävä
lääke (STOPPFall) «Seppala LJ, Petrovic M, Ryg J ym. STOPPFall (Scree...»19
QT-ajan pidentyminen Ortostatismi Sedaatio Antikolinergisyys Hyponatremia Lääke75+ -luokittelu Lääke75+ -suositusteksti
Diureetit
Hydroklooritiatsidi 0 0 0 0 -3 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Teho heikkenee munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi ortostaattisen hypotension sekä hyponatremian ja -kalemian riski.
Indapamidi 1 0 0 0 -2 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Teho heikkenee munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi ortostaattisen hypotension sekä hyponatremian ja -kalemian riski.
Furosemidi 0 0 0 0 -2 A Sopii iäkkäille. Huomioi ortostaattisen hypotonian ja elektrolyyttihäiriöiden mahdollisuus.
Spironolaktoni 0 0 0 0 -1 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Pienennä annosta keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Älä käytä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi hyperkalemian riski.
Eplerenoni 0 0 0 0 -1 Ei arvioitu Ei arviointia
Amiloridi 0 0 0 0 -1 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Pienennä annosta keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Älä käytä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi hyperkalemian riski.
Alfasalpaajat
Pratsosiini 0 3 0 0 0 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Merkittävä haittavaikutus on ortostaattinen hypotensio.
Alfasalpaajat eturauhasen hyvälaatuisen liikakasvun hoitoon
Alfutsosiini 0 1 0 0 0 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat ortostaattinen hypotensio ja huimaus. Altistaa kaatumisille. Huomioi yhteisvaikutukset.
Silodosiini 0 2 0 0 0 Ei arvioitu Ei arviointia
Tamsulosiini 0 1 0 0 0 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat ortostaattinen hypotensio ja huimaus. Altistaa kaatumisille. Huomioi yhteisvaikutukset.
Keskushermostoon vaikuttavat verenpainelääkkeet
Klonidiini 0 2 2 0 0 Ei arvioitu Ei arviointia
Moksonidiini 0 2 2 0 0 D
Väsyttävät antihistamiinit
Doksylamiini 0 1 2 2 0 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Voimakkaasti antikolinerginen. Sedatiivinen. Altistaa kaatumisille. Heikentää Alzheimerin taudin lääkkeiden tehoa.
Hydroksitsiini 2 0 2 2 0 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Antikolinerginen. Sedatiivinen. Pitkävaikutteinen. Älä käytä uni- tai rauhoittavana lääkkeenä. Lisää QT-ajan pidentymisen riskiä. Pienennä annosta jo lievässä munuaisten vajaatoiminnassa. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat takykardia, sekavuus ja muistihäiriöt. Altistaa kaatumisille. Heikentää Alzheimerin taudin lääkkeiden tehoa.
Meklotsiini 0 0 2 2 0 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Antikolinerginen. Sedatiivinen. Lisää riskiä kaatumisille. Heikentää Alzheimerin taudin lääkkeiden tehoa.
Syklitsiini 0 0 2 2 0 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Antikolinerginen. Sedatiivinen. Lisää riskiä kaatumisille. Heikentää Alzheimerin taudin lääkkeiden tehoa.
Yliaktiivisen rakon / inkontinenssin hoitoon
Darifenasiini 0 0 0 2 0 Ei arvioitu Ei arviointia
Duloksetiini 0 1 1 1 -2 C Soveltuu varauksin iäkkäille Serotonerginen. Altistaa kaatumisille. Huomioi yhteisvaikutukset.
Fesoterodiini 0 0 0 2 0 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Antikolinerginen. Pienennä annosta jo keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat muun muassa takykardia, sekavuus ja muistihäiriöt. Heikentää Alzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana.
Mirabegroni 0 0 0 0 0 C Soveltuu varauksin iäkkäille. Puolita annos vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi käyttörajoitukset ja annosmuutokset CYP3A4-estäjän kanssa. Huomioi mahdollinen verenpaineen nousu. Huomioi yhteisvaikutukset.
Oksibutiniini 0 0 1 3 0 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Antikolinerginen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat muun muassa takykardia, sekavuus ja muistihäiriöt. Heikentää Alzheimerin taudin lääkkeiden tehoa.
Solifenasiini 1 0 0 2 0 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Antikolinerginen. Pienennä annosta vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat takykardia, sekavuus, muistihäiriöt ja QTc-ajan pidentyminen. Heikentää Alzheimerin taudin lääkkeiden tehoa.
Tolterodiini 0 0 1 2 0 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Antikolinerginen. Pienennä annosta jo keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat muun muassa takykardia, sekavuus ja muistihäiriöt. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset. Heikentää Alzheimerin taudin lääkkeiden tehoa.
Trospium 0 0 0 2 0 D Vältä käyttöä iäkkäillä. Antikolinerginen. Pienennä annosta jo keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat muun muassa takykardia, sekavuus ja muistihäiriöt. Heikentää Alzheimerin taudin lääkkeiden tehoa.

Taulukoiden lähteet:

Lääke75+ «https://www.fimea.fi/laakehaut_ja_luettelot/laake75-»1

A = Sopii iäkkäille

C = Soveltuu varauksin iäkkäille

D = Vältä käyttöä iäkkäillä

Riskbase® «https://www.terveysportti.fi/terveysportti/interaktio.inxbase.koti»2

0 = Ei vaikutusta

1 = Lievä vaikutus

2 = Kohtalainen vaikutus

3 = Voimakas vaikutus

-1 = Lievä alentava vaikutus

-2 = Kohtalainen alentava vaikutus

-3 = Voimakas alentava vaikutus

Taulukoiden työryhmä: Hellsten Jade, Korpilahti Annamari, Lintala Henna, Päätalo Saara, Ruokoja Hanna, Tiihonen Miia

Kirjallisuutta

  1. van Dijk PT, Meulenberg OG, van de Sande HJ ym. Falls in dementia patients. Gerontologist 1993;33:200-4 «PMID: 8468012»PubMed
  2. Tolppanen AM, Lavikainen P, Soininen H ym. Incident hip fractures among community dwelling persons with Alzheimer's disease in a Finnish nationwide register-based cohort. PLoS One 2013;8:e59124 «PMID: 23527106»PubMed
  3. Jaatinen R, Luukkaala T, Viitanen M ym. Combining diagnostic memory clinic with rehabilitation follow-up after hip fracture. Eur Geriatr Med 2020;11:603-611 «PMID: 32458167»PubMed
  4. Seppala LJ, Petrovic M, Ryg J ym. STOPPFall (Screening Tool of Older Persons Prescriptions in older adults with high fall risk): a Delphi study by the EuGMS Task and Finish Group on Fall-Risk-Increasing Drugs. Age Ageing 2021;50:1189-1199 «PMID: 33349863»PubMed
  5. Montero-Odasso M, van der Velde N, Martin FC ym. World guidelines for falls prevention and management for older adults: a global initiative. Age Ageing 2022;51: «PMID: 36178003»PubMed
  6. Eglen RM. Muscarinic receptor subtypes in neuronal and non-neuronal cholinergic function. Auton Autacoid Pharmacol 2006;26:219-33 «PMID: 16879488»PubMed
  7. Lavrador M, Castel-Branco MM, Cabral AC ym. Association between anticholinergic burden and anticholinergic adverse outcomes in the elderly: Pharmacological basis of their predictive value for adverse outcomes. Pharmacol Res 2021;163:105306 «PMID: 33248197»PubMed
  8. Hegde SS, Mammen M, Jasper JR. Antimuscarinics for the treatment of overactive bladder: current options and emerging therapies. Curr Opin Investig Drugs 2004;5:40-9 «PMID: 14983972»PubMed
  9. Andersson KE, Wein AJ. Pharmacology of the lower urinary tract: basis for current and future treatments of urinary incontinence. Pharmacol Rev 2004;56:581-631 «PMID: 15602011»PubMed
  10. Erickson MA, Banks WA. Age-Associated Changes in the Immune System and Blood?Brain Barrier Functions. Int J Mol Sci 2019;20: «PMID: 30986918»PubMed
  11. Bowman GL, Dayon L, Kirkland R ym. Blood-brain barrier breakdown, neuroinflammation, and cognitive decline in older adults. Alzheimers Dement 2018;14:1640-1650 «PMID: 30120040»PubMed
  12. Mangoni AA, van Munster BC, Woodman RJ ym. Measures of anticholinergic drug exposure, serum anticholinergic activity, and all-cause postdischarge mortality in older hospitalized patients with hip fractures. Am J Geriatr Psychiatry 2013;21:785-93 «PMID: 23567395»PubMed
  13. Narayan SW, Hilmer SN, Horsburgh S ym. Anticholinergic component of the Drug Burden Index and the Anticholinergic Drug Scale as measures of anticholinergic exposure in older people in New Zealand: a population-level study. Drugs Aging 2013;30:927-34 «PMID: 23975730»PubMed
  14. Pont LG, Nielen JT, McLachlan AJ ym. Measuring anticholinergic drug exposure in older community-dwelling Australian men: a comparison of four different measures. Br J Clin Pharmacol 2015;80:1169-75 «PMID: 25923961»PubMed
  15. Tune L, Carr S, Hoag E ym. Anticholinergic effects of drugs commonly prescribed for the elderly: potential means for assessing risk of delirium. Am J Psychiatry 1992;149:1393-4 «PMID: 1530077»PubMed
  16. Chew ML, Mulsant BH, Pollock BG ym. Anticholinergic activity of 107 medications commonly used by older adults. J Am Geriatr Soc 2008;56:1333-41 «PMID: 18510583»PubMed
  17. Lampela P, Paajanen T, Hartikainen S ym. Central Anticholinergic Adverse Effects and Their Measurement. Drugs Aging 2015;32:963-74 «PMID: 26518014»PubMed
  18. Salahudeen MS, Nishtala PS. Examination and Estimation of Anticholinergic Burden: Current Trends and Implications for Future Research. Drugs Aging 2016;33:305-13 «PMID: 27038065»PubMed
  19. Seppala LJ, Petrovic M, Ryg J ym. STOPPFall (Screening Tool of Older Persons Prescriptions in older adults with high fall risk): a Delphi study by the EuGMS Task and Finish Group on Fall-Risk-Increasing Drugs. Age Ageing 2021;50:1189-1199 «PMID: 33349863»PubMed