Pää asiallinen tauti mekanismi | Sairaus | Oleelliset oireet | Immuno patologiaan vaikuttavat muut tekijät | Yleisiä aiheuttajia |
---|---|---|---|---|
IgE-välitteinen (oireiltaan akuutti) | ||||
Nokkosihottuma tai angioödeema | Paukamat ja lehahtava ihon punoitus, turvotukset. Aiheuttajana joko syöty ruoka tai suora ihokontakti. | Monet ruoka-aineet | ||
Ristiallergiat (siitepöly herkistymiseen liittyvät ruoka-allergiat, oral allergy syndrome) | Kutina, lievä turvotus suun limakalvoilla | Siitepölyn proteiineja kohtaan kehittynyt spesifi IgE sitoutuu joihinkin syötävien hedelmien ja kasvisten labiileihin proteiineihin | Hedelmät ja vihannekset raakana | |
Nuha, astma | Voivat liittyä ruoka-aineen aiheutta maan allergiseen reaktioon, mutta ovat harvinaisia erillisinä tai kroonisina oireina | Joko syöty tai aerosolisoitunut ruoan valkuainen voi laukaista reaktion (esimerkiksi vehnäjauho) | ||
Anafylaksia | Nopeasti etenevä monen kohde-elimen reaktio voi johtaa kardio vaskulaa-riseen kollapsiin | Usein suuri määrä vapautuneita tulehduksen välittäjäaineita, syöttösolujen tryptaasi ei silti ole aina koholla | Maito, kananmuna, maapähkinät, muut pähkinät, kala, äyriäiset, siemenet | |
Ruoka-allergiaan liittyvä liikunnan laukaisema anafylaksia | Ruoka-aine aiheuttaa anafylaksian vain, kun syömistä seuraa liikunta | Liikunnan arvioidaan muuttavan imeytymistä suolistosta ja/tai allergeenien pilkkoutumista | Muun muassa vehnä ja äyriäiset | |
IgE-tuotantoon liittyvä tai soluvälitteinen (oireiltaan viivästynyt, krooninen sairaus) | ||||
Atooppinen ekseema | Liittyy ruoka-aine allergiaan arviolta 35 %:lla keskivaikeata tai vaikeaa ekseemaa sairastavista | Saattaa liittyä ruoka-aine spesifisten T-solujen kulkeutumiseen iholle | Esimerkiksi maito, kananmuna, vehnä | |
Eosinofiiliset gastroenteropatiat | Oireet vaihtelevat eosinofiilisen tulehduksen paikan ja vaikeus asteen mukaan. Esofagus: nielemis vaikeus, kivut. Yleistyneet: askites, painonlasku, turvotukset, suoliston tukkeuma | Eosinofiilien aktivaatioon ja tulehduspaikalle ohjautumiseen vaikuttavat välittäjäaineet kuten eotaksiini ja IL-5 | Monet ruoka-aineet | |
Soluvälitteinen (oireet viivästyneitä tai kroonisia) | ||||
Dietaarinen proteiinin aiheuttama enterokoliitti (FPIES) | Pääosin imeväisillä. Krooninen jatkuva altistus: oksentelu, ripuli, kasvuhäiriöt, letargia. Oireet altistuksessa eliminaation jälkeen: oksentelu, ripuli, hypotensio (15 %) 2 tunnin sisällä ruoka-aineen nauttimisesta | Voimistunut reaktio TNF-α:lle tai vaimentunut reaktio TGF-β:lle | Lehmänmaito, soija | |
Dietaarinen proteiinin aiheuttama proktiitti | Limaiset, veriset ulosteet imeväisellä | Rintamaidon kautta välittyvä lehmänmaito valkuainen |
Muokattu lähteestä: Sicherer SH, Sampson HA. Food allergy: recent advances in pathophysiology and treatment. Annu Rev Med 2009;60:261-77 «PMID: 18729729»PubMed