Takaisin Tulosta

Ruoka-allergioiden immunopatologinen jaottelu

Lisätietoa aiheesta
Mika Mäkelä
12.9.2014
Taulukko 1.
Pää asiallinen tauti mekanismi Sairaus Oleelliset oireet Immuno patologiaan vaikuttavat muut tekijät Yleisiä aiheuttajia
IgE-välitteinen (oireiltaan akuutti)
Nokkosihottuma tai angioödeema Paukamat ja lehahtava ihon punoitus, turvotukset. Aiheuttajana joko syöty ruoka tai suora ihokontakti. Monet ruoka-aineet
Ristiallergiat (siitepöly herkistymiseen liittyvät ruoka-allergiat, oral allergy syndrome) Kutina, lievä turvotus suun limakalvoilla Siitepölyn proteiineja kohtaan kehittynyt spesifi IgE sitoutuu joihinkin syötävien hedelmien ja kasvisten labiileihin proteiineihin Hedelmät ja vihannekset raakana
Nuha, astma Voivat liittyä ruoka-aineen aiheutta maan allergiseen reaktioon, mutta ovat harvinaisia erillisinä tai kroonisina oireina Joko syöty tai aerosolisoitunut ruoan valkuainen voi laukaista reaktion (esimerkiksi vehnäjauho)
Anafylaksia Nopeasti etenevä monen kohde-elimen reaktio voi johtaa kardio vaskulaa-riseen kollapsiin Usein suuri määrä vapautuneita tulehduksen välittäjäaineita, syöttösolujen tryptaasi ei silti ole aina koholla Maito, kananmuna, maapähkinät, muut pähkinät, kala, äyriäiset, siemenet
Ruoka-allergiaan liittyvä liikunnan laukaisema anafylaksia Ruoka-aine aiheuttaa anafylaksian vain, kun syömistä seuraa liikunta Liikunnan arvioidaan muuttavan imeytymistä suolistosta ja/tai allergeenien pilkkoutumista Muun muassa vehnä ja äyriäiset
IgE-tuotantoon liittyvä tai soluvälitteinen (oireiltaan viivästynyt, krooninen sairaus)
Atooppinen ekseema Liittyy ruoka-aine allergiaan arviolta 35 %:lla keskivaikeata tai vaikeaa ekseemaa sairastavista Saattaa liittyä ruoka-aine spesifisten T-solujen kulkeutumiseen iholle Esimerkiksi maito, kananmuna, vehnä
Eosinofiiliset gastroenteropatiat Oireet vaihtelevat eosinofiilisen tulehduksen paikan ja vaikeus asteen mukaan. Esofagus: nielemis vaikeus, kivut. Yleistyneet: askites, painonlasku, turvotukset, suoliston tukkeuma Eosinofiilien aktivaatioon ja tulehduspaikalle ohjautumiseen vaikuttavat välittäjäaineet kuten eotaksiini ja IL-5 Monet ruoka-aineet
Soluvälitteinen (oireet viivästyneitä tai kroonisia)
Dietaarinen proteiinin aiheuttama enterokoliitti (FPIES) Pääosin imeväisillä. Krooninen jatkuva altistus: oksentelu, ripuli, kasvuhäiriöt, letargia. Oireet altistuksessa eliminaation jälkeen: oksentelu, ripuli, hypotensio (15 %) 2 tunnin sisällä ruoka-aineen nauttimisesta Voimistunut reaktio TNF-α:lle tai vaimentunut reaktio TGF-β:lle Lehmänmaito, soija
Dietaarinen proteiinin aiheuttama proktiitti Limaiset, veriset ulosteet imeväisellä Rintamaidon kautta välittyvä lehmänmaito valkuainen

Muokattu lähteestä: Sicherer SH, Sampson HA. Food allergy: recent advances in pathophysiology and treatment. Annu Rev Med 2009;60:261-77 «PMID: 18729729»PubMed