Allergista herkistymistä mittaavat testit ruoka-allergian diagnostiikassa
Lisätietoa aiheesta
Tuomas Jartti
12.12.2014
Ihopistokoe
- Ruoka-allergian taudinmääritys tehdään välttämis-altistuskokeella. Allergiatestejä
ei tehdä rutiinisti. Lievien, perusterveydenhuollossa hoituvien oireiden tutkimiseen
ihopistokokeita ei tarvita.
- Ihopistokokeista saattaa olla hyötyä lasten ruoka-allergian tutkimisessa erikoissairaanhoidossa,
kun lapsen ruoka-allergian syy on epäselvä «Sporik R, Hill DJ, Hosking CS. Specificity of alle...»1, «Hill DJ, Heine RG, Hosking CS. The diagnostic valu...»2. Niiden tekeminen ja tulkinta vaativat kokemusta «Juntunen-Backman K, Kalimo K, Kuusisto P, Reunala ...»3, «Meinert R, Frischer T, Karmaus W ym. Influence of ...»4, «Määttänen M, Kaila M. Ihopistokokeen suorittaminen...»5, ks. Laatukäsikirja ihopistokokeisiin www «http://filha-fi-bin.directo.fi/@Bin/a0d4c2b13c657ed91c56da032a952f9c/1394620610/application/pdf/1690159/Laatuk
%C3 %A4sikirja %20ihopistokokeisiin.pdf»1. Tuloksen kliinisen merkityksen arvioi aina lasta hoitava lääkäri.
- Ihopistokokeella mitataan IgE-välitteistä herkistymistä. Positiivisen (≥ 3
mm) tuloksen merkitys vaihtelee allergeenin ja lapsen iän mukaan. Esimerkiksi eräässä
laadukkaassa tutkimuksessa, joka tehtiin yli 3-vuotiailla lapsilla, ihopistokokeen
positiivinen ennustearvo oli matalin vehnällä ja kalalla, vain 0,17, kananmunalla
ja pähkinöillä se oli 0,40–0,43 ja korkein maidolla: 0,80–0,81 «Bock SA, Atkins FM. Patterns of food hypersensitiv...»6. Ihopistokokeen teolle ei ole alaikärajaa «Akdis CA, Akdis M, Bieber T ym. Diagnosis and trea...»7. Imeväisikäisillä ihopistokokeen vahvasti positiivinen tulos ennustaa varmemmin allergiaa
kuin isommilla lapsilla, mutta positiivinen ennustearvo vaihtelee eri allergeenien
osalta huomattavasti «Sporik R, Hill DJ, Hosking CS. Specificity of alle...»1. Alle yksivuotiailla ihopistokokeen tulos voi alkuun olla kielteinen ja myöhemmin
muuttua positiiviseksi «Hill DJ, Heine RG, Hosking CS. The diagnostic valu...»2. Isommilla lapsilla kielteinen tulos sulkee pois suurella todennäköisyydellä IgE-välitteisen
allergian «Sampson HA, Albergo R. Comparison of results of sk...»8.
- Ristireaktiosta johtuva positiivinen tulos ihopistokokeessa tai seerumin suurentunut
IgE-pitoisuus ei välttämättä merkitse kliinistä allergiaa. Ristireagointi kalalajien
«Bernhisel-Broadbent J, Scanlon SM, Sampson HA. Fis...»9, «Hansen TK, Bindslev-Jensen C, Skov PS ym. Codfish ...»10, «Van Do T, Elsayed S, Florvaag E ym. Allergy to fis...»11 kesken, ja tuoreena käytettyjen kasvislajien sisällä «Wensing M, Akkerdaas JH, van Leeuwen WA ym. IgE to...»12 on tavallista, mutta potilas voi saada oireita vain yhdestä tietystä kalasta –
tai kasvisten osalta vain koivun siitepölystä.
- Heinien siitepölylle herkistyneillä lapsilla todetaan usein ristireaktion aiheuttama
positiivinen IgE-vaste myös vehnään «Jones SM, Magnolfi CF, Cooke SK ym. Immunologic cr...»13.
- Ihopistokokeessa käytettävät ruoka-allergeenit eivät ole vakioituja «Dreborg S, Einarsson R. The major allergen content...»14, «Norgaard A, Skov PS, Bindslev-Jensen C. Egg and mi...»15, «Bernhisel-Broadbent J, Dintzis HM, Dintzis RZ ym. ...»16, «Boyano Martínez T, García-Ara C, Díaz-Pena JM ym. ...»17; ks. Ks. Laatukäsikirja ihopistokokeisiin www «http://filha-fi-bin.directo.fi/@Bin/a0d4c2b13c657ed91c56da032a952f9c/1394620610/application/pdf/1690159/Laatuk
%C3 %A4sikirja %20ihopistokokeisiin.pdf»1. Ihopistokoevalmisteissa on useita allergeeneja, joiden säilyvyys voi vaihdella huomattavasti.
Tämän vuoksi herkkyys ja spesifisyys vaihtelevat eri valmistajien allergeenien välillä
ja samankin valmistajan eri valmiste-erien välillä «Bock SA, Atkins FM. Patterns of food hypersensitiv...»6, «Eigenmann PA, Sampson HA. Interpreting skin prick ...»18, «Sampson HA. Comparative study of commercial food a...»19.
- Ihopistokokeissa käytetään paljon tuoreita ruoka-aineita «Norgaard A, Skov PS, Bindslev-Jensen C. Egg and mi...»15, «Niinimäki A, Hannuksela M, Mäkinen-Kiljunen S. Ski...»20, «Ortolani C, Ispano M, Pastorello EA ym. Comparison...»21, «Rancé F, Juchet A, Brémont F ym. Correlations betw...»22. Tuoreruokien käyttö testaamisessa lisää ihopistokokeen herkkyyttä ja alentaa spesifisyyttä
«Ortolani C, Ispano M, Pastorello EA ym. Comparison...»23, «Rancé F, Juchet A, Brémont F ym. Correlations betw...»24, «Sampson HA. Comparative study of commercial food a...»25. Käsittelyä ja säilytystä huonosti kestävien ruoka-aineiden osalta koe tehdään pisto-pistotekniikalla.
Siinä pistetään lansetilla ensin tuoreruokaan ja sen jälkeen ihoon.
- Lehmänmaitoallergian tutkimisessa on käytetty testiaineena tuoretta maitoa, äidinmaidonkorviketta,
maitojauheesta tehtyä valmistetta tai kaupallista valmistetta. Suositeltavin testiaine
on kevytmaito «Norgaard A, Skov PS, Bindslev-Jensen C. Egg and mi...»15, «Chatchatee P, Järvinen KM, Bardina L ym. Identific...»26.
- Testaaminen kananmunan keltuaisella ja ovomukoidilla on spesifeintä, kananmunan proteiinilla ja ovalbumiinilla herkintä vertailtaessa altistukseen suun kautta «Bernhisel-Broadbent J, Dintzis HM, Dintzis RZ ym. ...»27, «Boyano Martínez T, García-Ara C, Díaz-Pena JM ym. ...»28, «Norgaard A, Skov PS, Bindslev-Jensen C. Egg and mi...»29. Soija-allergian tutkimisessa kaupalliset testiaineet toimivat huonommin kuin soijajauho
«Klemola T, Vanto T, Juntunen-Backman K ym. Allergy...»30, «Ballmer-Weber BK, Holzhauser T, Scibilia J ym. Cli...»31.
- Kaupalliset testiaineet vilja-allergian (vehnä-ohra-ruis) osoittamiseen ovat huonoja
«Wensing M, Akkerdaas JH, van Leeuwen WA ym. IgE to...»12. Vehnä-ohra-ruisallergiaa osoittaa parhaiten gliadiini, joskaan silläkään ei saavuteta
läheskään 100 prosenttista sensitiivisyyttä tai spesifisyyttä. Gliadiinin tyyppisten
proteiinien pitoisuus kaurassa on vähäinen «Palosuo K, Varjonen E, Kekki OM ym. Wheat omega-5 ...»32, «Varjonen E, Vainio E, Kalimo K. Antigliadin IgE--i...»33.
- Ihopistokokeille on pyritty löytämään sellaisia raja-arvoja, että altistaminen tulisi
tarpeettomaksi. Tätä on tutkittu maidon, kananmunan ja maapähkinän osalta. Raja-arvot
ovat vaihdelleet tutkimusten, allergeenien ja lasten iän mukaan «Sporik R, Hill DJ, Hosking CS. Specificity of alle...»1, «Hill DJ, Heine RG, Hosking CS. The diagnostic valu...»2, «Verstege A, Mehl A, Rolinck-Werninghaus C ym. The ...»34, «Knight AK, Shreffler WG, Sampson HA ym. Skin prick...»35. Toistaiseksi tällaisia raja-arvoja ei ole määritetty suomalaislapsille.
Seerumin allergeenispesifiset IgE-vasta-aineet
- Ruoka-allergian taudinmääritys tehdään välttämis-altistuskokeella. Lievien, perusterveydenhuollossa
hoituvien oireiden tutkimiseen spesifisten IgE-vasta-aineiden määritystä ei ole aiheellista
tehdä.
- IgE-vasta-aineita voidaan määrittää useilla kaupallisilla menetelmillä, joiden yksiköt
eivät ole vertailukelpoisia. Testin tulos on tulkittava menetelmäkohtaisesti. Eniten
tutkimustietoa on Phadian ImmunoCAP Specific IgE -menetelmästä. Spesifisten IgE-määritysten
tulos maitoallergiassa korreloi yleensä kohtalaisen hyvin ihopistokokeen tuloksiin
«Saarinen KM, Suomalainen H, Savilahti E. Diagnosti...»36, «Vanto T, Juntunen-Backman K, Kalimo K ym. The patc...»37, minkä vuoksi päällekkäinen käyttö on harvoin aiheellista. Spesifisten IgE-vasta-aineiden
määritystä voidaan harkita, kun antihistamiinilääkitys tai laaja-alainen ihottuma
estävät ihopistokokeen tekemisen ja kun tarvitaan komponenttidiagnostiikkaa (ks. varsinainen
suositus).
- Tuloksen kliinisen merkityksen arvioi aina lasta hoitava lääkäri. Testin tulos on
tulkittava myös allergeenikohtaisesti.
- Vain 11 %:lla niistä ruotsalaislapsista, joilla oli IgE-vasta-aineita maitoa kohtaan
(> 0,35 kU/l), oli vanhempien raportoinnin mukaan oireita «Altschul AS, Scherrer DL, Muñoz-Furlong A ym. Manu...»38. Vastaavat luvut kananmunan ja kalan suhteen olivat 29 % ja 41 %. Ne spesifin IgE:n
tasot, jotka 90 % todennäköisyydellä ennustivat oireista ruoka-allergiaa, olivat kananmunalla
13 kU/l, maidolla 22 kU/l ja kalalla 4,7 kU/l. Maapähkinällä tätä rajaa ei voitu määrittää,
koska monet lapset, joilla oli hyvinkin korkea IgE-taso pähkinälle, eivät olleet havainneet
pähkinästä ilmaantuvan mitään oireita: niistä lapsista, joilla pähkinälle spesifin
IgE:n taso oli > 100 kU/l, vain 63 % raportoi saaneensa pähkinästä oireita. Vehnälle
ja soijalle ei myöskään voitu laskea 90 % ennusterajaa.
- Spesifisen IgE:n määrä, joka ennustaa altistuskoepositiivisuutta, riippuu tutkittavasta
ruoka-aineesta, tutkittavasta potilasjoukosta ja tutkittavien iästä «Sampson HA, Ho DG. Relationship between food-speci...»39, «Sampson HA. Utility of food-specific IgE concentra...»40, «Celik-Bilgili S, Mehl A, Verstege A ym. The predic...»41, «Komata T, Söderström L, Borres MP ym. The predicti...»42. On pyritty löytämään raja-arvoja, jotka tekisivät altistuksen tarpeettomaksi allergian
toteamisessa. Raja kuitenkin vaihtelee moninkertaisesti eri ruokien suhteen (esimerkiksi
kananmunalla 7 kU/l, maidolla 15 kU/l ja vehnällä jopa 80 kU/l mitattuna Phadian ImmunoCAP
Specific IgE -menetelmällä) «Sampson HA, Ho DG. Relationship between food-speci...»43, «Sampson HA. Utility of food-specific IgE concentra...»44. Valtaosalla kyseiselle ruoalle yliherkistä IgE-määrityksen tulos jää rajan alle
«Klemola T, Vanto T, Juntunen-Backman K ym. Allergy...»45. Vehnälle, soijalle ja pähkinälle spesifisen IgE:n pitoisuus korreloi huonosti oireiseen
allergiaan, kun taas kananmunan, maidon ja kalan osalta korrelaatio on parempi. Korrelaatio
IgE-pitoisuuden ja oireisen allergian välillä (maito, kananmuna) on voimakkaampi hengitystieoireisilla,
hieman huonompi atooppista ekseemaa potevilla ja huonoin suolisto-oireisilla. Allergeenikohtaisia
altistuskokeilla varmistettuja ikävakioituja viitearvoja ei ole käytettävissä.
- Voimakkaan välittömän allergisen reaktion mahdollisuus on vähäinen, jos tulos jää
kokonaan negatiiviseksi.
- Viivästyneen reaktion todennäköisyydestä IgE-määritys ei kerro mitään.
- Voimakas IgE-vaste maitoon imeväisiässä ennustaa hidasta toleranssin kehittymistä
maidolle tai toleranssin puuttumista «Maidolle spesifisen IgE:n määrä ja paukaman suuruus ihonpistokokeessa imeväisiässä ennustavat maitoallergian pysyvyyttä.»A.
- Ihopistokokeen ja spesifisten IgE-vasta-aineiden pitoisuuden perusteella, ilman komponenttidiagnostiikkaa,
ei voida arvioida luotettavasti sen annoksen suuruutta, johon potilas reagoi «Sampson HA, Ho DG. Relationship between food-speci...»43, «Miceli Sopo S, Radzik D, Calvani M. The predictive...»46.
Seerumin kokonais-IgE:n määritys ja IgE-ruokaryhmätestit
- Kokonais-IgE:n määrä lisääntyy iän mukana lapsuuden ajan ja kertoo taipumuksesta IgE:n
tuottoon. Sen mittaamisesta saattaa olla hyötyä harvoissa erikoistilanteissa, esimerkiksi
jos spesifisten IgE-määritysten tulokset ovat positiiviset monen eri allergeenin suhteen.
- Näyttöä IgE-ruokaryhmätestien toimivuudesta on niukasti.
Kirjallisuutta
- Sporik R, Hill DJ, Hosking CS. Specificity of allergen skin testing in predicting
positive open food challenges to milk, egg and peanut in children. Clin Exp Allergy
2000;30:1540-6 «PMID: 11069561»PubMed
- Hill DJ, Heine RG, Hosking CS. The diagnostic value of skin prick testing in children
with food allergy. Pediatr Allergy Immunol 2004;15:435-41 «PMID: 15482519»PubMed
- Juntunen-Backman K, Kalimo K, Kuusisto P, Reunala T. Ihopistokokeet allergian perusdiagnostiikassa.
Suomen Allergologi- ja Immunologiyhdistyksen suositus. Suom Lääkäril 1995:50:873-7
- Meinert R, Frischer T, Karmaus W ym. Influence of skin prick test criteria on estimation
of prevalence and incidence of allergic sensitization in children. Allergy 1994;49:526-32
«PMID: 7825719»PubMed
- Määttänen M, Kaila M. Ihopistokokeen suorittaminen Suomessa: suositus ja käytäntö.
Suom Lääkäril 2004;18:1927-31
- Bock SA, Atkins FM. Patterns of food hypersensitivity during sixteen years of double-blind,
placebo-controlled food challenges. J Pediatr 1990;117:561-7 «PMID: 2213379»PubMed
- Akdis CA, Akdis M, Bieber T ym. Diagnosis and treatment of atopic dermatitis in children
and adults: European Academy of Allergology and Clinical Immunology/American Academy
of Allergy, Asthma and Immunology/PRACTALL Consensus Report. Allergy 2006;61:969-87
«PMID: 16867052»PubMed
- Sampson HA, Albergo R. Comparison of results of skin tests, RAST, and double-blind,
placebo-controlled food challenges in children with atopic dermatitis. J Allergy Clin
Immunol 1984;74:26-33 «PMID: 6547461»PubMed
- Bernhisel-Broadbent J, Scanlon SM, Sampson HA. Fish hypersensitivity. I. In vitro
and oral challenge results in fish-allergic patients. J Allergy Clin Immunol 1992;89:730-7
«PMID: 1545094»PubMed
- Hansen TK, Bindslev-Jensen C, Skov PS ym. Codfish allergy in adults: IgE cross-reactivity
among fish species. Ann Allergy Asthma Immunol 1997;78:187-94 «PMID: 9048527»PubMed
- Van Do T, Elsayed S, Florvaag E ym. Allergy to fish parvalbumins: studies on the cross-reactivity
of allergens from 9 commonly consumed fish. J Allergy Clin Immunol 2005;116:1314-20
«PMID: 16337465»PubMed
- Wensing M, Akkerdaas JH, van Leeuwen WA ym. IgE to Bet v 1 and profilin: cross-reactivity
patterns and clinical relevance. J Allergy Clin Immunol 2002;110:435-42 «PMID: 12209091»PubMed
- Jones SM, Magnolfi CF, Cooke SK ym. Immunologic cross-reactivity among cereal grains
and grasses in children with food hypersensitivity. J Allergy Clin Immunol 1995;96:341-51
«PMID: 7560636»PubMed
- Dreborg S, Einarsson R. The major allergen content of allergenic preparations reflect
their biological activity. Allergy 1992;47:418-23 «PMID: 1456414»PubMed
- Norgaard A, Skov PS, Bindslev-Jensen C. Egg and milk allergy in adults: comparison
between fresh foods and commercial allergen extracts in skin prick test and histamine
release from basophils. Clin Exp Allergy 1992;22:940-7 «PMID: 1281442»PubMed
- Bernhisel-Broadbent J, Dintzis HM, Dintzis RZ ym. Allergenicity and antigenicity of
chicken egg ovomucoid (Gal d III) compared with ovalbumin (Gal d I) in children with
egg allergy and in mice. J Allergy Clin Immunol 1994;93:1047-59 «PMID: 8006309»PubMed
- Boyano Martínez T, García-Ara C, Díaz-Pena JM ym. Validity of specific IgE antibodies
in children with egg allergy. Clin Exp Allergy 2001;31:1464-9 «PMID: 11591198»PubMed
- Eigenmann PA, Sampson HA. Interpreting skin prick tests in the evaluation of food
allergy in children. Pediatr Allergy Immunol 1998;9:186-91 «PMID: 9920216»PubMed
- Sampson HA. Comparative study of commercial food antigen extracts for the diagnosis
of food hypersensitivity. J Allergy Clin Immunol 1988;82:718-26 «PMID: 2461401»PubMed
- Niinimäki A, Hannuksela M, Mäkinen-Kiljunen S. Skin prick tests and in vitro immunoassays
with native spices and spice extracts. Ann Allergy Asthma Immunol 1995;75:280-6 «PMID: 7552932»PubMed
- Ortolani C, Ispano M, Pastorello EA ym. Comparison of results of skin prick tests
(with fresh foods and commercial food extracts) and RAST in 100 patients with oral
allergy syndrome. J Allergy Clin Immunol 1989;83:683-90 «PMID: 2926087»PubMed
- Rancé F, Juchet A, Brémont F ym. Correlations between skin prick tests using commercial
extracts and fresh foods, specific IgE, and food challenges. Allergy 1997;52:1031-5
«PMID: 9360758»PubMed
- Ortolani C, Ispano M, Pastorello EA ym. Comparison of results of skin prick tests
(with fresh foods and commercial food extracts) and RAST in 100 patients with oral
allergy syndrome. J Allergy Clin Immunol 1989;83:683-90 «PMID: 2926087»PubMed
- Rancé F, Juchet A, Brémont F ym. Correlations between skin prick tests using commercial
extracts and fresh foods, specific IgE, and food challenges. Allergy 1997;52:1031-5
«PMID: 9360758»PubMed
- Sampson HA. Comparative study of commercial food antigen extracts for the diagnosis
of food hypersensitivity. J Allergy Clin Immunol 1988;82:718-26 «PMID: 2461401»PubMed
- Chatchatee P, Järvinen KM, Bardina L ym. Identification of IgE and IgG binding epitopes
on beta- and kappa-casein in cow's milk allergic patients. Clin Exp Allergy 2001;31:1256-62
«PMID: 11529896»PubMed
- Bernhisel-Broadbent J, Dintzis HM, Dintzis RZ ym. Allergenicity and antigenicity of
chicken egg ovomucoid (Gal d III) compared with ovalbumin (Gal d I) in children with
egg allergy and in mice. J Allergy Clin Immunol 1994;93:1047-59 «PMID: 8006309»PubMed
- Boyano Martínez T, García-Ara C, Díaz-Pena JM ym. Validity of specific IgE antibodies
in children with egg allergy. Clin Exp Allergy 2001;31:1464-9 «PMID: 11591198»PubMed
- Norgaard A, Skov PS, Bindslev-Jensen C. Egg and milk allergy in adults: comparison
between fresh foods and commercial allergen extracts in skin prick test and histamine
release from basophils. Clin Exp Allergy 1992;22:940-7 «PMID: 1281442»PubMed
- Klemola T, Vanto T, Juntunen-Backman K ym. Allergy to soy formula and to extensively
hydrolyzed whey formula in infants with cow's milk allergy: a prospective, randomized
study with a follow-up to the age of 2 years. J Pediatr 2002;140:219-24 «PMID: 11865274»PubMed
- Ballmer-Weber BK, Holzhauser T, Scibilia J ym. Clinical characteristics of soybean
allergy in Europe: a double-blind, placebo-controlled food challenge study. J Allergy
Clin Immunol 2007;119:1489-96 «PMID: 17379287»PubMed
- Palosuo K, Varjonen E, Kekki OM ym. Wheat omega-5 gliadin is a major allergen in children
with immediate allergy to ingested wheat. J Allergy Clin Immunol 2001;108:634-8 «PMID: 11590393»PubMed
- Varjonen E, Vainio E, Kalimo K. Antigliadin IgE--indicator of wheat allergy in atopic
dermatitis. Allergy 2000;55:386-91 «PMID: 10782525»PubMed
- Verstege A, Mehl A, Rolinck-Werninghaus C ym. The predictive value of the skin prick
test weal size for the outcome of oral food challenges. Clin Exp Allergy 2005;35:1220-6
«PMID: 16164451»PubMed
- Knight AK, Shreffler WG, Sampson HA ym. Skin prick test to egg white provides additional
diagnostic utility to serum egg white-specific IgE antibody concentration in children.
J Allergy Clin Immunol 2006;117:842-7 «PMID: 16630943»PubMed
- Saarinen KM, Suomalainen H, Savilahti E. Diagnostic value of skin-prick and patch
tests and serum eosinophil cationic protein and cow's milk-specific IgE in infants
with cow's milk allergy. Clin Exp Allergy 2001;31:423-9 «PMID: 11260154»PubMed
- Vanto T, Juntunen-Backman K, Kalimo K ym. The patch test, skin prick test, and serum
milk-specific IgE as diagnostic tools in cow's milk allergy in infants. Allergy 1999;54:837-42
«PMID: 10485387»PubMed
- Altschul AS, Scherrer DL, Muñoz-Furlong A ym. Manufacturing and labeling issues for
commercial products: relevance to food allergy. J Allergy Clin Immunol 2001;108:468
«PMID: 11544472»PubMed
- Sampson HA, Ho DG. Relationship between food-specific IgE concentrations and the risk
of positive food challenges in children and adolescents. J Allergy Clin Immunol 1997;100:444-51
«PMID: 9338535»PubMed
- Sampson HA. Utility of food-specific IgE concentrations in predicting symptomatic
food allergy. J Allergy Clin Immunol 2001;107:891-6 «PMID: 11344358»PubMed
- Celik-Bilgili S, Mehl A, Verstege A ym. The predictive value of specific immunoglobulin
E levels in serum for the outcome of oral food challenges. Clin Exp Allergy 2005;35:268-73
«PMID: 15784102»PubMed
- Komata T, Söderström L, Borres MP ym. The predictive relationship of food-specific
serum IgE concentrations to challenge outcomes for egg and milk varies by patient
age. J Allergy Clin Immunol 2007;119:1272-4 «PMID: 17337292»PubMed
- Sampson HA, Ho DG. Relationship between food-specific IgE concentrations and the risk
of positive food challenges in children and adolescents. J Allergy Clin Immunol 1997;100:444-51
«PMID: 9338535»PubMed
- Sampson HA. Utility of food-specific IgE concentrations in predicting symptomatic
food allergy. J Allergy Clin Immunol 2001;107:891-6 «PMID: 11344358»PubMed
- Klemola T, Vanto T, Juntunen-Backman K ym. Allergy to soy formula and to extensively
hydrolyzed whey formula in infants with cow's milk allergy: a prospective, randomized
study with a follow-up to the age of 2 years. J Pediatr 2002;140:219-24 «PMID: 11865274»PubMed
- Miceli Sopo S, Radzik D, Calvani M. The predictive value of specific immunoglobulin
E levels for the first diagnosis of cow's milk allergy. A critical analysis of pediatric
literature. Pediatr Allergy Immunol 2007;18:575-82 «PMID: 17651374»PubMed
Artikkelin tunnus: nix02177
© 2022 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim