Takaisin Tulosta

Tupakka- ja nikotiinituotteista vieroitus suun terveydenhuollossa

Lisätietoa aiheesta
Marja Pöllänen
5.3.2024
  • Suun terveydenhuollon ammattihenkilöiden pitää osallistua tupakka- ja nikotiinituotteista vieroitukseen esimerkiksi mini-intervention tyyppisesti antamalla tietoa tupakka- ja nikotiinituotteiden vaikutuksista suun terveyteen ja motivoimalla potilasta lopettamaan niiden käyttö (ks. näytönastekatsaus «Suun terveydenhuollon ammattihenkilöiden toteuttama tupakkatuotteista vieroitus on ilmeisesti tehokasta.»B).
  • Erityisen tärkeää tupakka- ja nikotiinituotteista vieroitus on parodontiitti-, leukoplakia- ja suusyöpäpotilaille sekä potilaille, joille suunnitellaan hammasimplanttihoitoja (ks. Käypä hoito -suositukset Parodontiitti «Parodontiitti»1 ja Suusyöpä «Suusyöpä»2).
  • Suun tutkimus- ja terveystarkastuskäynneillä esitietokyselyn yhteydessä selvitetään potilaan tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö (mitä, kuinka paljon, miten pitkään) ja kirjataan nämä tiedot esitietoihin.
  • Keskustellaan potilaan tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöstä esimerkiksi motivoivan keskustelun avulla.
    • Avoimilla kysymyksillä saadaan potilas itse pohtimaan lopettamishalukkuuttaan, esimerkiksi "Oletko koskaan miettinyt tupakoinnin lopettamista tai mikä voisi olla sellainen asia, joka saisi sinut harkitsemaan lopettamista?"
  • Lopettamiskehotukseen voidaan ottaa mukaan käytön vaikutukset potilaan suussa ja lopettamisen hyödyt suun terveydelle, esimerkiksi "Tupakointi on selkeä osatekijä sinulla todettuun parodontiittiin/leukoplakiaan/ ja tiedetään, että hoitovaste ja hoitotulos ovat paremmat niillä, jotka lopettavat tupakoinnin. Nyt kun näitä sairauksia lähdetään hoitamaan, olisi tupakoinnin lopettamisesta suuri hyöty sinulle". Tai vaihtoehtoisesti suun sairauksien ennaltaehkäisymielessä, esimerkiksi nuorille: "Vaikka sinulla ei vielä olekaan ongelmia suussa, tiedetään kuitenkin, että tupakointi lisää hampaiden kiinnityskudoskatoa eli parodontiittia ja suun limakalvomuutoksia. Paras olisikin päästä eroon tupakasta nyt, kun sinulla ei näitä sairauksia vielä ole".
  • Riippuvuuden selvittämiseen voidaan käyttää Fagerströmin 2 kysymyksen testiä, ja vahvasti riippuvaisten potilaiden kanssa keskustellaan vieroituslääkkeiden tarpeesta. Nuorille soveltuva testi on Hooked on Nicotine Checklist, joka havaitsee herkemmin riippuvuuden ensimmäisten merkkien ilmaantumisen «Nuorten tupakka- ja nikotiiniriippuvuus ja sen arviointi»1. Nuuskariippuvuuden arviointiin on esimerkiksi internetissä testejä.
  • On tärkeää, että seuraavilla hoitokäynneillä palataan asiaan – etenkin, jos potilas harkitsee tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamista.
  • Hammashuollossa tulee tuntea paikkakunnan tupakasta vieroitusryhmien toiminta ja ohjata halukkaita potilaita niihin.
  • Hammaslääkärin tulee aloittaa myös nikotiinikorvaushoidot ja vieroituslääkitys niitä tarvitseville.
  • Vieroituslääkkeiden käyttö vaatii hoidon seurantaa (puhelimitse) usein aikaisemmin (1–2 viikon kuluttua lääkityksen aloittamisesta) kuin suun sairauden hoito.
  • Parodontiittipotilaan mahdollisesti tarvitsema vieroitushoito suositellaan aloitettavan anti-infektiivisen hoidon aikana. Suusyöpäpotilailla tupakasta vieroitus tulisi aloittaa ennen leikkaushoitoa.
  • Varfariinia (veren hyytymisen esto), insuliinia (diabeteksen hoito) ja teofylliiniä (hengitysvaikeuksien hoito) tai psyykelääkkeitä (esimerkiksi klotsapiini ja olantsapiini) käyttävien potilaiden tulee olla lääkärin seurannassa, koska näiden lääkeaineiden pitoisuudet voivat nousta tupakoinnin lopettamisen myötä (lisätietoa aiheesta, ks. «Tupakointi ja lääkeaineinteraktiot»2).