Takaisin

Liikeharjoittelu (asteittain nouseva voimaharjoittelu) pitkittyneen kyynärpään tendinopatian hoidossa

Näytönastekatsaukset
Maija Paukkunen
22.6.2022

Näytön aste: C

Aktiivinen harjoitteluinterventio saattaa vähentää kipua pitkittyneen kyynärpään tendinopatian hoidossa.

Systemaattinen katsaus ja meta-analyysi «Karanasios S, Korakakis V, Whiteley R ym. Exercise...»1 vuodelta 2021 arvioi liikeharjoittelun vaikutusta kipuun ja toimintakykyyn verrattuna muihin konservatiivisiin interventioihin kyynärpään lateraalisen tendinopatian hoidossa.

Katsaukseen otettiin mukaan 30 tutkimusta (yhteensä 2 123 tutkittavaa ja 5 vertailuinterventiota), joissa arvioitiin harjoittelun vaikutusta joko yksinään tai tavanomaisen hoidon lisänä verrattuna passiivisiin interventioihin, seurantaryhmään ilman interventiota tai kortikosteroidi-injektioihin. Tulosmuuttujat olivat koettu oireiden helpottuminen, kivun voimakkuus, kivuton puristusvoima ja kyynärpään toimintahaitta.

Harjoittelu tuotti parempia tuloksia kuin kortikosteroidiruiskeet kaikissa tulosmuuttujissa lyhytaikaista kipua lukuun ottamatta. Kliinisesti merkittäviä eroja havaittiin kivuttomassa puristusvoimassa lyhyen aikavälin (keskimääräinen ero (MD) 12,15; 95 % luottamusväli 1,69–22,6), keskipitkän aikavälin (MD 22,45; 95 % luottamusväli 3,63–41,3) ja pitkän aikavälin seurannassa (MD 18; 95 % luottamusväli 11,17–24,84). Harjoittelu toimi paremmin kuin kortikosteroidi-injektiot lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Harjoittelu tuotti parempia tuloksia kuin seuranta koetun kivun ja toimintakyvyn suhteen. Konsentris-eksentrisen ja pelkän eksentrisen harjoittelun välillä ei ollut eroja. Tutkimuksissa oli huomattava heterogeenisuus harjoittelukuormituksen, keston ja harjoittelutiheyden suhteen. Niukka tutkimusnäyttö viittaa siihen, että harjoittelu on tehokasta verrattuna passiivisiin interventioihin invasiivisen hoidon kanssa tai ilman sitä, mutta vaikutus on pieni.

  • Tutkimuksen laatu: hyvä
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kommentti: Katsauksesta ei käy ilmi potilaiden kyynärpään lateraalisen tendinopatian kesto.

Systemaattinen katsaus ja meta-analyysi «Chen Z, Baker NA. Effectiveness of eccentric stren...»2 vuodelta 2021 vertasi eksentristä harjoittelua muihin harjoittelumuotoihin ja kivun lievityskeinoihin kyynärpään lateraalisen tendinopatian hoidossa. Päävastemuuttujina oli kipu, voima ja toimintakyky. Katsaukseen otettiin mukaan 8 tutkimusta. Verrattaessa eksentristä harjoittelua muihin harjoittelumenetelmiin ja kipua lievittäviin menetelmiin vaikutuksen suuruus oli merkittävä kivun ja toimintakyvyn paranemisen suhteen lyhyellä aikavälillä 1,12 (95 % luottamusväli 0,31–1,93) ja vastaavasti 1,22 (95 % luottamusväli 0,25–2,18). Pitkällä aikavälillä tulokset eivät olleet vakuuttavia. Eksentrinen harjoitteluohjelma, joka oli intensiteetiltään ja kestoltaan riittävä, näytti olevan tehokkain hoidettaessa kyynärpään lateraalista tendinopatiaa.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kommentti: Laadukkaita tutkimuksia kyynärpään lateraalisen tendinopatian liikeharjoittelusta on vähäisesti. Laajoja, laadukkaita satunnaistettuja kontrolloituja tutkimuksia, joissa on selkeästi määritelty harjoitteluohjelma, tarvitaan optimaalisen harjoitteluannoksen määrittämiseksi vaikutusten maksimoimiseksi.

Kirjallisuutta

  1. Karanasios S, Korakakis V, Whiteley R ym. Exercise interventions in lateral elbow tendinopathy have better outcomes than passive interventions, but the effects are small: a systematic review and meta-analysis of 2123 subjects in 30 trials. Br J Sports Med 2021;55:477-485 «PMID: 33148599»PubMed
  2. Chen Z, Baker NA. Effectiveness of eccentric strengthening in the treatment of lateral elbow tendinopathy: A systematic review with meta-analysis. J Hand Ther 2021;34:18-28 «PMID: 32284219»PubMed