Takaisin

Doksisykliini keuhkokuumeen hoidossa

Näytönastekatsaukset
Maija Halme
17.1.2024

Näytön aste: C

Doksisykliinin teho keuhkokuumeen hoidossa lienee kohtalainen.

Doksisykliinistä keuhkokuumeen hoidossa on löydettävissä ainoastaan neljä vertailevaa tutkimusta, joista mikään ei täytä hyvän tutkimuksen kriteerejä tai suoraan sovellu suomalaisiin olosuhteisiin valikoimattoman keuhkokuumetta sairastavan potilasryhmän hoitoa ajatellen. Eri tutkimuksissa keuhkokuumeen kriteerit vaihtelevat, ja hoitoryhmissä doksisyklinillä hoidetuista parani eri tutkimuksissa noin 85 % potilaista.

Biermannin ym. tutkimuksessa «Biermann C, Løken A, Riise R. Comparison of spiram...»1 verrattiin doksisykliiniä makrolidiryhmän antibioottiin spiramysiiniin satunnaistetussa ja sokkoutetussa tutkimusasetelmassa monikeskustutkimuksessa. Tutkimukseen otettiin potilaita, joilla oli keuhkokuume tai kroonisen keuhkoahtaumataudin paheneminen. Keuhkokuumeeksi tila katsottiin, jos todettiin poikkeava auskultaatiolöydös, vähintään yksi toinen kliininen löydös ja kaksi keuhkokuumeeseen sopivaa oiretta. Tutkimukseen otettiin kaikkiaan 221 potilasta, joista 30 suljettiin pois tai menetettiin seurannasta. Sekä doksisykliini (100 mg kahdesti vuorokaudessa) että spiramysiini annosteltiin suun kautta. Keuhkokuumetta sairastaneita potilaita oli tutkimuksen arvioinnissa yhteensä 104. Kliinisessä paranemisessa spiramysiinä tai doksisykliiniä saaneiden välillä ei havaittu eroa. Kummassakin ryhmässä parantuneiksi katsottiin 10–14 vuorokautta hoidon alusta 84 % potilaista.

  • Tutkimuksen laatu: heikko
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: heikko

Pohjoismaisessa tutkimuksessa «Ragnar Norrby S. Atypical pneumonia in the Nordic ...»2, jossa pyrittiin selvittämään atyyppisen keuhkokuumeen hoitoa, verrattiin doksisykliiniä (100 mg kahdesti vuorokaudessa) fluorokinoloni fleroksasiiniin (400 mg kerran vuorokaudessa). Tutkimus oli kaksoissokkoutettu ja satunnaistettu. Potilailla tuli olla vähintään kahden vuorokauden ajan yskä ja keuhkokuvassa keuhkokuumeeseen viittaava infiltraatti. Tutkimukseen satunnaistettiin kaikkiaan 414 potilasta, joista 388 pysyi seurannassa 3–5 viikkoa hoidon päättymisen jälkeen.

Fleroksasiinilla hoidetuista potilaista 86 % katsottiin parantuneiksi hoidon päättyessä ja 75 % 3–5 viikkoa sen jälkeen, kun doksisykliinillä parantuneiden osuus oli 93 % ja 85 %. Fleroksasiinilla hoito epäonnistui erityisesti potilailla, joilla oli eristetty pneumokokki (61 % parantuneita) verrattuna doksisykliiniin (88 %).

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: heikko

Niukasti raportoidussa tutkimuksessa «Harazim H, Wimmer J, Mittermayer HP. An open rando...»3 vertailtiin ofloksasiinia (200 mg kahdesti vuorokaudessa) ja doksisykliiniä (100 mg kahdesti vuorokaudessa) keuhkokuumeen ja kroonisen keuhkoahtaumataudin äkillisen pahenemisen oraalisessa hoidossa sairaalassa. Satunnaistetussa ja avoimessa tutkimuksessa potilaita oli kaikkiaan 230, joista keuhkokuumetta sairastavia oli 131.

Hoitovaste jäi puuttuvaksi kahdella potilaalla 60:stä ofloksasiinilla hoidetusta potilaasta ja seitsemällä 62:sta doksisykliinillä hoidetusta potilaasta.

  • Tutkimuksen laatu: heikko
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: heikko

Ailainin ym. «Ailani RK, Agastya G, Ailani RK ym. Doxycycline is...»4 tutkimuksessa verrattiin sairaalassa hoidetun keuhkokuumeen kustannuksia muuhun määrittelemättömään lääkehoitoon. Hoito toteutettiin satunnaistetusti avoimessa tutkimuksessa, johon osallistui 87 potilasta. Doksisykliinillä hoidetut potilaat saivat hoitovasteen varhaisemmin ja sairaalahoidon kesto oli lyhyempi.

  • Tutkimuksen laatu: heikko
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: heikko

Kommentit

«Biermann C, Løken A, Riise R. Comparison of spiram...»1: Tutkimushenkilöiden määrä on liian pieni erojen toteamiseen. Spiramysiini ei ole Suomessa koskaan ollut käytössä eikä siten hyvä vertailukohde.

«Ragnar Norrby S. Atypical pneumonia in the Nordic ...»2: Tutkimusasetelmassa on pyritty löytämään erityisesti atyyppisen keuhkokuumeen aiheuttajat, joten tutkimus ei ole yleistettävissä kaikkien keuhkokuumepotilaiden hoitoon. Fleroksasiinilla on heikko teho in vitro pneumokokkia vastaan, eikä se siten ole hyvä vertailuvalmiste, eikä se myöskään ole käytössä Suomessa.

«Harazim H, Wimmer J, Mittermayer HP. An open rando...»3: Tutkimuksen analyysi on puutteellinen, samoin tutkimukseen otettujen potilaiden määrittely. Potilasmäärä on niin pieni, ettei se riitä luotettavaan tuloksen arviointiin. Ofloksasiinin teho in vitro pneumokokkia vastaan on heikko.

«Ailani RK, Agastya G, Ailani RK ym. Doxycycline is...»4: Potilasmäärä on pieni eikä sovellu hoitojen vertailuun. Tutkimusraportissa ei myöskään esitetä kunnollista tehon arviointia eikä kontrolliryhmän saamaa hoitoa kerrota.

Kirjallisuutta

  1. Biermann C, Løken A, Riise R. Comparison of spiramycin and doxycycline in the treatment of lower respiratory infections in general practice. J Antimicrob Chemother 1988;22:S155-8 «PMID: 3053569»PubMed
  2. Ragnar Norrby S. Atypical pneumonia in the Nordic countries: aetiology and clinical results of a trial comparing fleroxacin and doxycycline. Nordic Atypical Pneumonia Study Group. J Antimicrob Chemother 1997;39:499-508 «PMID: 9145823»PubMed
  3. Harazim H, Wimmer J, Mittermayer HP. An open randomised comparison of ofloxacin and doxycycline in lower respiratory tract infections. Drugs 1987;34:S71-3 «PMID: 3481331»PubMed
  4. Ailani RK, Agastya G, Ailani RK ym. Doxycycline is a cost-effective therapy for hospitalized patients with community-acquired pneumonia. Arch Intern Med 1999;159:266-70 «PMID: 9989538»PubMed