Takaisin

Peritoneaalidialyysi ja kuolleisuus äkillisessä munuaisten vajaatoiminnassa potilailla, joilla on vaikea tulehdus

Näytönastekatsaukset
Ari Uusaro
10.12.2013

Näytön aste: C

Peritoneaalidialyysi, verrattuna hemofiltraatioon, lisännee kuolleisuutta äkillisessä munuaisten vajaatoiminnassa potilailla, joilla on vaikea tulehdus.

Vietnamissa vuosina 1993–8 tehdyssä avoimessa satunnaistetussa tutkimuksessa «Phu NH, Hien TT, Mai NT ym. Hemofiltration and per...»1 verrattiin toisiinsa jatkuvaa veno-venöösiä hemofiltraatiota ja peritoneaalidialyysiä infektion aiheuttamassa äkillisessä munuaisten vajaatoiminnassa. Tutkimukseen otettiin 70 potilasta, joista 48:lla oli vaikea malaria ja 22:lla sepsis. Inkluusiokriteerinä oli akuutti munuaisten korvaushoidon tarve. Poissulkukriteereitä olivat seuraavat: raskaus, ikä alle 15 vuotta tai aikaisempi munuaisten korvaushoito nykysairauden aikana. Otoskooksi laskettiin tarvittavan 108 potilasta, jolloin pystyttäisiin osoittamaan 50 % ero plasman kretiniinin laskussa, kun tutkimuksen voima on 90 % ja käytetään 95 % luottamusväliä. Kuolleisuuseroa ei käytetty otoskoon arvioinnissa..

Ensimmäisessä välianalyysissä 42 tutkitun potilaan jälkeen todettiin yllättäen lisääntynyt kuolleisuus peritoneaalidialyysipotilailla (p = 0,04). Tutkimusta päätettiin jatkaa toiseen välianalyysiin asti, ja koska kuolleisuusero säilyi, tutkimus keskeytettiin ennenaikaisesti 70 tutkitun potilaan jälkeen. Peritoneaalidialyysiryhmässä oli 36 potilasta ja hemofiltraatioryhmässä 34 potilasta. Lähtötilanteessa ryhmien välillä ei ollut eroa kliinisten muuttujien tai mitattujen laboratorioparametrien suhteen.

Metabolisen asidoosin korjaantuminen ja kreatiniinin lasku olivat yli kaksi kertaa nopeampia hemofiltraatioryhmässä verrattuna peritoneaaliryhmään. Peritoneaalidialyysiryhmässä oli 17 kuolemaa (47 %) ja hemofiltraatioryhmässä 5 kuolemaa (15 %). ARR oli -33 % (-53 – -12 %). Potilaiden seuranta-aika ei yksiselitteisesti ilmene artikkelista, mutta kahta peritoneaalipotilaan kuolemaan kuolemaa lukuun ottamatta kaikki kuolemat tapahtuivat ensimmäisen dialyysisession yhteydessä. Kuolevilla potilailla mediaaniaika kuolemaan oli 29,8 (95 % luottamusväli 17,5–92,5) tuntia tutkimuksen alusta peritoneaalidialyysiryhmässä ja 13,8 (95 % luottamusväli 3,6–52) tuntia hemofiltraatioryhmässä. Relatiivinen riski kuolla oli 3,2; 95 % luottamusväli 1,3–7,7, p = 0,005. Logistisessa regressioanalyysissä peritoneaalidialyysiin liittyi merkittävästi lisääntynyt kuolleisuus (odds ratio 5,1; 95 % luottamusväli 1,6–16).

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: heikko

Kommentit

Potilaiden kuolemaan myötävaikuttavina seikkoina mainitaan vaikea metabolinen asidoosi, sokki, hengityspysähdys ja sydän- tai hengityspysähdys. On ilmeistä, että mahdollisuudet potilaiden aggressiiviseen tehohoitoon eivät välttämättä olleet kovin hyvät, joten tämä rajoittaa tulosten yleistettävyyttä.

Kirjallisuutta

  1. Phu NH, Hien TT, Mai NT ym. Hemofiltration and peritoneal dialysis in infection-associated acute renal failure in Vietnam. N Engl J Med 2002;347:895-902 «PMID: 12239258»PubMed