Takaisin

Sydäninfarktipotilaan aikainen kotiuttaminen PCI:n jälkeen

Näytönastekatsaukset
Päivittänyt Pertti Pasanen
23.3.2022

Näytönastekatsauksen alkuperäinen kirjoittaja Pirjo Mäntylä 27.6.2011, Käypä hoito -suositus: ST-nousuinfarkti

Näytön aste: A

Komplisoitumattoman sepelvaltimotautikohtauksen jälkeen nopea kotiutus (1–3 vrk) on valikoiden turvallista.

Vuonna 2017 julkaistussa systemaattisessa katsauksessa ja meta-analyysissä «Abdelnoor M, Andersen JG, Arnesen H ym. Early disc...»1 tutkittiin potilaiden aikaisen kotiuttamisen turvallisuutta ja kustannusvaikutusta PCI-toimenpiteen jälkeen. Katsaukseen valittiin 12 satunnaistettua ja kontrolloitua tutkimusta, jotka oli tehty vuosina 1999–2015. Näissä tutkimuksissa oli yhteensä 2 962 potilasta, joiden sepelvaltimotauti oli stabiili tai hoidon syynä oli UAP, NSTEMI tai STEMI. Kotiuttaminen määriteltiin aikaiseksi, jos se tapahtui STEMIn yhteydessä 48–72 tunnin kuluessa toimenpiteestä ja muilla potilailla toimenpidepäivänä. Katsauksessa primaarina päätetapahtumana oli komposiittipäätetapahtuma, johon sisältyi kardiovaskulaarikuolleisuus, uusintainfarkti, revaskularisaatio ja aivohalvaus. Sekundaarinen päätetapahtuma oli uudelleen sairaalaan joutuminen. Molemmissa päätetapahtumissa huomioitiin tapahtumat 30 päivän sisällä toimenpiteestä. Lisäksi katsauksessa arvioitiin kustannukset 30 päivän ajalta.

Primaarin päätetapahtuman riski oli matalampi aikaisin kotiutettujen ryhmässä (RR 0,65, 95 % luottamusväli 0,52–0,81). Interventioryhmässä uudelleen sairaalaan joutumisen riski saattoi kuitenkin olla suurempi verenpainetautia sairastavien osalta ja silloin, kun toimenpiteellä hoidettiin UAP, NSTEMI tai STEMI. Riski suurentui iän kasvaessa. Mahdollisesta uudelleen sairaalaan joutumisesta huolimatta aikaisella kotiuttamisella hoidon kustannukset laskivat 5,2–50,1 %.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus: hyvä

Kommentti: Katsauksessa käsitellyt tutkimukset olivat pieniä ja niiden laatu oli vaihteleva. Tulokset olivat kuitenkin samansuuntaisia ja heterogeenisyys pientä. Matalan riskin potilaiden tunnistamiseen on kliinisiä keinoja ja heidän aikainen kotiuttaminen on turvallista. Osa potilaista on suuremmassa riskissä joutua uudelleen sairaalahoitoon, mutta heidänkin kohdalla vakavien haittatapahtumien riski oli pieni. Aikaisen kotiuttamisen strategia säästää terveydenhuollon resursseja.

Kirjallisuutta

  1. Abdelnoor M, Andersen JG, Arnesen H ym. Early discharge compared with ordinary discharge after percutaneous coronary intervention - a systematic review and meta-analysis of safety and cost. Vasc Health Risk Manag 2017;13:101-109 «PMID: 28356750»PubMed