Takaisin

Nuorten lääkkeettömät tupakasta vieroituksen interventiot (ryhmäohjaus)

Näytönastekatsaukset
Hanna Ollila
5.3.2024

Näytön aste: C

Ryhmäohjaus saattaa lisätä nuorten tupakoinnin lopettamisessa onnistumista.

Systemaattisessa Cochrane-katsauksessa «Fanshawe TR, Halliwell W, Lindson N ym. Tobacco ce...»1 tutkittiin lääkkeettömien ja lääkkeellisten tupakasta vieroitushoitojen tehoa nuorilla. Katsaukseen hyväksytyistä 41:sta satunnaistetusta ja kontrolloidusta kokeista vuosilta 1978–2017 yhteensä 37 käsitteli lääkkeettömiä interventioita. Valtaosa niistä sijoittui kouluympäristöön ja osallistujina oli 13 292 korkeintaan 20-vuotiasta säännöllisesti (≥ 1 savuke viikossa ≥ 6 kuukauden ajan) tupakoivaa nuorta. Vertailuryhmät saivat viivästetyn intervention, muuta tupakkavalistusta tai elintapaohjausta tai ei lainkaan hoitoa. Vasteena oli tupakoimattomuus (≥ 6 kuukauden seurantapiste, yleensä itse raportoitu edeltävän 7 päivän ajalta).

Ryhmitellyissä meta-analyyseissa tupakoinnin lopettamista lisäsi ryhmäohjaus (9 tutkimusta; RR 1,35; 95 % luottamusväli 1,03–1,77, n = 1 910), mutta eivät yksilöohjaus (7 tutkimusta; RR 1,07; 95 % luottamusväli 0,83–1,39, n = 2 088), moniosaiset interventiot (8 tutkimusta; RR 1,26; 95 % 0,95–1,66, n = 2 755) eivätkä tietokoneavusteiset tai viestittelyyn perustuvat interventiot (9 tutkimusta; RR vaihtelu 0,79 ja 1,18 välillä). Interventiot, joissa yhdistettiin muutosvaihemallia, motivoivaa keskustelua, kognitiivis-behavioraalista ohjausta ja/tai sosiaalis-kognitiivista teoriaa, lisäsivät lopettamista (9 tutkimusta; RR 1,40; 95 % luottamusväli 1,14–1,74), mutta yksittäistä teoriasuuntaa edustavat interventiot eivät olleet tehokkaita. GRADE-järjestelmän mukainen näytön laatu arvioitiin matalaksi tai erittäin matalaksi.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

US Preventive Services Task Force (USPSTF) -työryhmä «Selph S, Patnode C, Bailey SR, ym. Primary Care-Re...»2 kävi läpi katsauksessaan perusterveydenhuollolle relevantteja ehkäisy- ja vieroitusinterventioita nuorilla. Tutkimuksia etsittiin tietokannoista Cochrane Central Register of Controlled Trials, Cochrane Database of Systematic Reviews, MEDLINE, PsycINFO ja EMBASE syyskuun 2012 ja kesäkuun 2019 väliseltä ajalta ja seurannalla helmikuussa 2020. Katsaukseen hyväksyttiin satunnaistettuja, kontrolloituja tutkimuksia ja kontrolloituja interventiotutkimuksia, joiden osallistujat olivat vieroitustutkimuksissa enintään 18-vuotiaita. Katsaukseen sisällytettiin minkä tahansa tupakka- tai nikotiinituotteen käyttöä ja päävasteen seurannan tuli olla vähintään 6 kuukautta. Perusterveydenhuollolle relevanteiksi interventioiksi katsottiin lääkkeetön ohjaus (esim. kasvokkainen yksilöohjaus, ryhmäohjaus, puhelin- tai teknologia-avusteinen ohjaus, tekstiviestit, interaktiiviset nettisivut, painetut materiaalit) ja lääkehoito. Lääkehoitoa nuorille käsitellään toisessa näytönastekatsauksessa «Nikotiinikorvaushoitojen tai vieroituslääkkeiden yhdistäminen vieroitusohjaukseen ei liene hyödyllistä nuorten tupakasta vieroituksessa.»C.

Vertailuryhminä olivat tavanomainen hoito, odotuslista tai muu minimaalinen interventio.

Yhteensä 9 tutkimusta (n = 2 516) testasi lääkkeettömiä interventioita nuorten tupakasta vieroituksessa. Osallistujat näissä olivat 14–18-vuotiaita. 7 tutkimuksessa intervention kohteena oli nuori itse, 1 tutkimuksessa hänen vanhempansa ja 1 tutkimuksessa molemmat. Intervention kesto vaihteli 1 viikosta 12 kuukauteen ja mediaani kontaktien määrä oli 4. Tutkimuksista 3 sijoittui perusterveydenhuollon vastaanotoille, 1 kouluterveydenhuoltoon, 1 suun terveydenhuoltoon ja kak2si koteihin. 2 tutkimuksesta tieto ei ollut saatavilla. Yhtä Sveitsissä toteutettua tutkimusta lukuun ottamatta kaikki tutkimukset oli toteutettu Yhdysvalloissa.

Näiden tutkimusten meta-analyysissa interventiot eivät lisänneet lopettamista (RR 0,97; 95 % luottamusväli 0,93–1,01). Erilaisissa alaryhmien vertailuissa ei myöskään havaittu eroja lopettamisessa.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: kohtalainen

Kommentit

Vaikka tutkimuksia on useita, osallistujien määrä oli kokonaisuutena pieni. Tuloksissa oli tupakoinnin ja sen lopettamisen määrityksistä, erilaisista seurantapisteistä sekä intervention laajuudesta ja elementeistä riippuvaa huomattavaa vaihtelua. Sopivaa hoitoa valittaessa on huomioitava tupakoinnin epäsäännöllisyys, tilannesidonnaisuus ja sosiaalisen piirin vaikutus nuorissa ikäryhmissä. Ohjauskertoja interventioissa on ollut usein 4–5. Kliinisessä työssä merkittävää on se, että seuranta ja tarvittava lisätuki järjestetään yksilöllisen tarpeen mukaan.

Hyvä yhteenveto tähänastisista tutkimuskatsauksista ja hyvistä käytännöistä nuorten tupakasta vieroituksessa on saatavilla Jenssenin ym. «Jenssen BP, Walley SC, Boykan R, ym. Protecting Ch...»3 katsauksessa Yhdysvaltain lastenlääkärien yhdistykselle.

Kirjallisuutta

  1. Fanshawe TR, Halliwell W, Lindson N ym. Tobacco cessation interventions for young people. Cochrane Database Syst Rev 2017;11:CD003289 «PMID: 29148565»PubMed
  2. Selph S, Patnode C, Bailey SR, ym. Primary Care-Relevant Interventions for Tobacco and Nicotine Use Prevention and Cessation in Children and Adolescents: Updated Evidence Report and Systematic Review for the US Preventive Services Task Force. JAMA 2020;323(16):1599-1608 «PMID: 32343335»PubMed
  3. Jenssen BP, Walley SC, Boykan R, ym. Protecting Children and Adolescents From Tobacco and Nicotine. Pediatrics 2023;151(5): «PMID: 37066689»PubMed