Takaisin

Makuuasennossa otetun keuhkojen röntgenkuvan luotettavuus keuhkokuumeen diagnostiikassa

Näytönastekatsaukset
Airi Jartti
17.1.2024

Näytön aste: C

Makuuasennossa otettu keuhkojen röntgenkuva on ilmeisesti varsin epäherkkä menetelmä sekä keuhkokuumeen havaitsemisessa että sulkemisessa pois.

Lefcoen ym. «Lefcoe MS, Fox GA, Leasa DJ ym. Accuracy of portab...»1 kanadalaisessa tutkimuksessa oli otos 62 tehohoitopotilaasta, joilla oli tuore keuhkovarjostuma keuhkokuvassa, jotka olivat hengityskoneessa ja joilla oli makroskooppisesti purulentteja trakeaeritteitä. Kaikille potilaille tehtiin bronkoskopia ja harjausnäytteet mikrobiologisine analyyseineen. Bronkoskopiavuorokauden aikana otetut keuhkokuvat analysoi kaksi radiologia. Makuukeuhkokuvan herkkyys keuhkokuumeen diagnoosissa oli 0,60, tarkkuus 0,29, positiivinen ennustearvo 0,41 ja negatiivinen ennustearvo 0,55, kun vertailukohtana olivat bronkoskopian bakteerinäytteet. Kappakerroin oli 0,27.

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: kohtalainen

Esayag ym. «Esayag Y, Nikitin I, Bar-Ziv J ym. Diagnostic valu...»2 tekivät etenevän tutkimuksen Jerusalemissa päivystyspoliklinikan ja vuodeosastojen potilaista, joilta oli pyydetty makuukeuhkokuva keuhkokuumeen poissulkemiseksi. Sisätautilääkäri oli arvioinut kliinisesti keuhkokuumeen todennäköisyyden. Keuhkokuvan arvioivat sisätautilääkäri, radiologiaan erikoistuva lääkäri sekä radiologian erikoislääkäri sokkoutettuna. Varjoainetehosteinen keuhkojen TT-tutkimus tehtiin 12 tunnin sisällä keuhkokuvan ottamisesta. Potilaita valikoitui tutkimukseen 58 henkilöä. Keuhkokuvat tulkittiin negatiiviseksi, epävarmaksi tai positiiviseksi keuhkokuumeen suhteen 31 (53 %), 15 (26 %) ja 12 (21 %) tapauksista. TT-tutkimuksella varmistui keuhkokuume vastaavasti 11 (35 %), 10 (67 %) ja 10 (83 %) tapauksessa. Makuukeuhkokuvan herkkyys keuhkokuumeen diagnostiikassa oli 65 %, tarkkuus 93 %, positiivinen ennustearvo 83 % ja negatiivinen ennustearvo 65 %, kun vertailukohtana oli thoraxin TT-tutkimus. Yksimielisyys keuhkokuumeen olemassaolosta kliinisen arvion ja makuukeuhkokuvalöydöksen välillä oli vain 29 %, ja vastaavasti keuhkojen TT-tutkimuksen välillä 36 %. Keuhkokuvien tulkitsijoiden välisen yksimielisyyden kappakerroin oli 0,51.

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: kohtalainen

Panizo-Alcanizin ym. «Panizo-Alcañiz J, Frutos-Vivar F, Thille AW, ym. D...»3 espanjalaisessa takautuvassa tutkimuksessa oli kerätty 422 kuolleen tehohoitopotilaan aineisto 22 vuoden ajalta. Potilaat oli valikoitu niin, että heistä oli käytettävissä ainakin yksi makuukeuhkokuva 72 tuntia ennen kuolemaa. Kaksi sisätautilääkäriä ja kaksi radiologia analysoi kuvat. Tuloksia verrattiin ruumiinavauslöydökseen. Keuhkokuumeen suhteen herkkyys oli 24 % ja tarkkuus 91 %. Herkkyys oli selvästi suurempi radiologeilla kuin sisätautilääkäreillä (p < 0,05). Tulkitsijoiden välinen yksimielisyys oli radiologeilla hyvä (k = 0,73), mutta sisätautilääkäreillä huono (k = 0,30).

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kommentit:

«Lefcoe MS, Fox GA, Leasa DJ ym. Accuracy of portab...»1: Potilasmateriaali edustaa tehohoitopotilaita, joilla oli todennäköisesti VAP- ja sairaalahoitopneumonioita, joten keuhkokuumetyypit eivät olleet suoraan vertailukelpoisia kotisyntyisen keuhkokuumeen kanssa. Tutkimuksessa oli paljon vääriä positiivisia löydöksiä sopien tehohoitopotilasmateriaaliin, joilla on paljon muun muassa atelektaaseja ja keuhkoödeemia. Kultaisena standardina käytetty bronkoskooppinen menetelmä keuhkokuumeen toteamiseksi on ollut käytössä 1980-luvulla. Sen vertailukelpoisuus nykyisiin TT-tutkimuksella todettuihin keuhkokuumeisiin on epäselvä.

«Esayag Y, Nikitin I, Bar-Ziv J ym. Diagnostic valu...»2: Potilasmateriaali oli melko pieni, ja keuhkokuvien diagnoosien luokittelu epävarmaan ryhmään haittasi tilastollista analyysia. Muutoin oli ansiokasta, että oli tutkittu tätä niukasti raportoitua aihetta.

«Panizo-Alcañiz J, Frutos-Vivar F, Thille AW, ym. D...»3: Tutkimusmateriaali oli kerätty pitkältä ajalta, joten osa kuvista oli filmikuvia ja osa digitaalisia. Filmikuvissa valotus ja kuvan laatu vaihtelevat enemmän kuin digitaalisissa keuhkokuvissa. Koska potilaat olivat tehohoitopotilaita ja mekaanisesti ventiloituja, he eivät täysin vastaa avohoitopotilaita. Esimerkiksi basaaliset atelektaasit ovat tehohoitopotilailla yleisiä ja voivat aiheuttaa erotusdiagnostisia ongelmia. Osalla potilaista oli myös ARDS, ja sen havaitseminen oli myös yksi tämän tutkimuksen aihe. ARDS sinänsä aiheuttaa jo haasteita keuhkokuumeen toteamisessa. Toisaalta tutkimuksen ansio oli, että ruumiinavauslöydös kultaisena standardina on varmasti luotettavin mahdollinen. Potilasmateriaali oli myös varsin laaja.

Kirjallisuutta

  1. Lefcoe MS, Fox GA, Leasa DJ ym. Accuracy of portable chest radiography in the critical care setting. Diagnosis of pneumonia based on quantitative cultures obtained from protected brush catheter. Chest 1994;105:885-7 «PMID: 8131557»PubMed
  2. Esayag Y, Nikitin I, Bar-Ziv J ym. Diagnostic value of chest radiographs in bedridden patients suspected of having pneumonia. Am J Med 2010;123:88e1-5 «PMID: 20102999»PubMed
  3. Panizo-Alcañiz J, Frutos-Vivar F, Thille AW, ym. Diagnostic accuracy of portable chest radiograph in mechanically ventilated patients when compared with autopsy findings. J Crit Care 2020;60():6-9 «PMID: 32731104»PubMed