Takaisin Tulosta

Nuorten tupakoinnin ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisen tuki

Lisätietoa aiheesta
Hanna Ollila
5.3.2024
  • Terveydenhuollon ammattilaisten tulee selvittää nuoren tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö sekä kehottaa ja ohjata nuoria aktiivisesti tupakoinnin lopettamiseen (ks. lisätietoaineisto «Lasten ja nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön aloittamisen ehkäisy»1, taulukko 1).
  • Kysyntätavasta riippuen 58–71 % tupakoivista nuorista ilmoittaa tehneensä tupakoinnin lopettamisyrityksen. Yli puolet yrittäneistä on tehnyt useamman kuin yhden yrityksen «Bancej C, O'Loughlin J, Platt RW ym. Smoking cessa...»1.
  • Nuoret voivat osoittaa merkkejä riippuvuudesta jo vähäisen nikotiinialtistuksen jälkeen. Lisätietoa aiheesta, ks. «Nuorten tupakka- ja nikotiiniriippuvuus ja sen arviointi»2.
  • Nuorten on tärkeää saada tietoa pitkäaikaisesta tupakoinnista aiheutuvista vakavista sairauksista. Pelkkä tieto ei useinkaan vielä motivoi hetkessä elävää nuorta tupakoinnin lopettamiseen. Lopettamiskehotus kannattaa kytkeä nuoren elämäntilanteeseen ja terveydentilaan; esimerkiksi vaikutukset ihon kuntoon, fyysiseen suorituskykyyn, suun terveyteen sekä seksuaalitoimintoihin ja ehkäisyyn ovat lähellä nuorten arkielämää. Nuoria voidaan auttaa hahmottamaan ja konkretisoimaan tupakoinnin vaikutuksia kehossa myös toiminnallisin keinoin, esimerkiksi häkämittauksen avulla.
  • Lopettamista vaikeuttavina tekijöinä nuoret pitävät erityisesti kaverien tupakointia sekä tupakointimyönteistä kulttuuria oppilaitoksessa tai työpaikalla, stressiä, tylsyyttä ja tilanteita, joihin liittyy alkoholinkäyttöä «Ollila H, Broms U, Kaprio J ym. Nuorten tupakkarii...»2.
  • Lopettamisen todennäköisyyttä pienentävät nuorilla perheeseen liittyvä stressi, painohuolet tai ylipainoisuus, päihteiden tai huumeiden käyttö ja nikotiiniriippuvuus «Pbert L, Farber H, Horn K ym. State-of-the-art off...»3.
  • Nuoret arvostavat kavereilta ja perheeltä saatavaa emotionaalista tukea. Onnistuminen nähdään todennäköisenä, jos tupakointi lopetetaan yhteisellä päätöksellä «Ollila H, Broms U, Kaprio J ym. Nuorten tupakkarii...»2.
  • Ryhmäohjaus saattaa lisätä nuorten tupakoinnin lopettamisessa onnistumista (ks. näytönastekatsaus «Ryhmäohjaus saattaa lisätä nuorten tupakoinnin lopettamisessa onnistumista.»C).
    • Tuloksissa on tupakoinnin ja sen lopettamisen määrityksistä, erilaisista seurantapisteistä sekä intervention laajuudesta ja elementeistä riippuvaa huomattavaa vaihtelua. Sopivaa hoitoa valittaessa on huomioitava tupakoinnin epäsäännöllisyys, tilannesidonnaisuus ja sosiaalisen piirin vaikutus nuorissa ikäryhmissä. Tutkimuksissa ohjauskertoja on ollut usein 4–5 kappaletta. Kliinisessä työssä merkittävää on se, että seuranta ja tarvittava lisätuki järjestetään yksilöllisen tarpeen mukaan (ks. näytönastekatsaus «Ryhmäohjaus saattaa lisätä nuorten tupakoinnin lopettamisessa onnistumista.»C).
  • Nuoret saattavat suhtautua lopettamisen tukipalveluihin epäillen, pitäen niitä holhoavina tai nuoren maailmaa ymmärtämättöminä «Ollila H, Broms U, Kaprio J ym. Nuorten tupakkarii...»2. Nuorten kuuleminen palveluiden suunnitteluvaiheessa auttaa löytämään parhaat ajankohdat, paikat ja tiedotuskanavat. Matalan kynnyksen palveluita kannattaa tarjota nuorille arkisissa ympäristöissä.
  • Nuoret usein aliarvioivat nikotiinin vaikuttavuuden ja uskovat, että tupakoinnin lopettaminen onnistuu tahdonvoimalla heti, kun sitä yrittää tosissaan. Nopea relapsi on kuitenkin yleistä. Kolmasosalla nuorista se tapahtuu jo 1 viikossa, yli puolella 1 kuukauden kuluessa «Bancej C, O'Loughlin J, Platt RW ym. Smoking cessa...»1. Siksi alkuvaiheen säännöllinen seuranta ja tuki sekä kannustaminen uuteen lopettamisyritykseen mahdollisen relapsin jälkeen ovat tärkeitä. Yksikin pidempi lopettamisjakso antaa taitoja seuraavaa yritystä varten.
  • Nikotiinikorvaushoitojen tai vieroituslääkkeiden yhdistäminen vieroitusohjaukseen ei liene hyödyllistä nuorten tupakasta vieroituksessa (ks. näytönastekatsaus «Nikotiinikorvaushoitojen tai vieroituslääkkeiden yhdistäminen vieroitusohjaukseen ei liene hyödyllistä nuorten tupakasta vieroituksessa.»C).

Kirjallisuutta

  1. Bancej C, O'Loughlin J, Platt RW ym. Smoking cessation attempts among adolescent smokers: a systematic review of prevalence studies. Tob Control 2007;16:e8 «PMID: 18048598»PubMed
  2. Ollila H, Broms U, Kaprio J ym. Nuorten tupakkariippuvuuden arviointi ja hoito terveydenhuollossa. Duodecim 2010;126:1269-77
  3. Pbert L, Farber H, Horn K ym. State-of-the-art office-based interventions to eliminate youth tobacco use: the past decade. Pediatrics 2015;135:734-47 «PMID: 25780075»PubMed
  4. Jenssen BP, Walley SC, Boykan R, ym. Protecting Children and Adolescents From Tobacco and Nicotine. Pediatrics 2023;151(5): «PMID: 37066689»PubMed