Takaisin Tulosta

Kortikosteroidivoiteet psoriaasin hoidossa

Lisätietoa aiheesta
Suvi Cajanus ja Tapio Rantanen
6.2.2017
  • Kortikosteroidivoiteet ovat pienialaisen psoriaasiin hoidossa nopean tehonsa ja helppokäyttöisyytensä vuoksi suosittuja. Koska psoriaasi kroonisena ihotautina saattaa vaatia pitkäaikaista tai usein toistuvaa kortikosteroidivoiteiden käyttöä, on mahdollisiin haittavaikutuksiin varauduttava.
  • Kortikosteroidivoiteet jaetaan eri teholuokkiin: I miedot, II keskivahvat, III vahvat ja IV erityisen vahvat.
    • Englanninkielisessä kirjallisuudessa luokittelu on kuitenkin päinvastainen: jolloin luokka I onkin erityisen vahva ja luokka VII miedoin.
    • Imeytyminen vaihtelee suuresti eri ihoalueilla: silmäluomen ohuelta iholta kortikosteroidivoiteet imeytyvät noin 300 kertaa tehokkaammin kuin jalkapohjan iholta.
  • Kortikosteroidivoiteiden pitkäaikaisesta tai virheellisestä käytöstä voi seurata haittavaikutuksia ja ongelmia, jotka ovat hyvin tunnettuja – onhan paikallinen hydrokortisoni ollut käytössä jo vuodesta 1952 «Hengge UR, Ruzicka T, Schwartz RA ym. Adverse effe...»1.
    • Ihoatrofia on yleisin ja tunnetuin haittavaikutus. Se johtuu kortikosteroidien hillitsevästä vaikutuksesta solujen proliferaatioon ja kollageenin muodostamiseen. Atrofinen iho on ohut, läpikuultava, kiiltelevä ja silkkipaperimainen. Purppuraa ja mustelmia voi esiintyä. Iholle ilmaantuu itsekseen tähtimäisiä pseudoarpia, joskus myös haavaumia. Kortikosteroidivoiteiden aiheuttama ihoatrofia muistuttaa vanhuksien valoaltistuneella iholla havaittavia muutoksia. Atrofinen ilmiö ovat myös striiat eli raskausarpia muistuttavat, aluksi voimakkaan punottavat, myöhemmin vaaleat juosteet. Ihoatrofialle eniten alttiita ovat ohuen iho alueet: kasvot ja silmäluomien iho, kainalot ja nivustaipeet «Oikarinen A. [The effects of steroids on connectiv...»2.
    • Teleangiektasiaa eli pienten verisuonten laajentumia saattaa ilmaantua kortikosteroidivoiteella hoidetulle ohuelle ihoalueelle.
    • Pitkittynyt Kortikosteroidivoiteiden käyttö voi provosoida tai pahentaa aknea, ruusufinniä tai perioraalista dermatiittia.
    • Immunosupressiivisesta vaikutuksesta johtuen ihon alttius virus- ja sieni-infektioille kasvaa. Sieni-infektio voi myös olla epätyypillisen näköinen, jolloin diagnoosi viivästyy.
    • Glukokortikoidivoiteelle voi kehittyä kontaktiallergia. Tavallisimmin herkistytään hydrokortisonille. Kontaktiallergiaa on syytä epäillä, jos hoidosta huolimatta ihottuma lehahtelee tai esimerkiksi psoriaasiläiskää ympäröivälle iholle leviää kutisevaa ekseemaa. Kontaktiallergiat selvitetään epikutaanitestein, joiden perusteella löydetään myös jatkossa sopivat glukokortikoidivoiteet «Kragballe K, Noerrelund KL, Lui H ym. Efficacy of ...»3.
    • Glukokortikoidivoiteiden systeemiset haittavaikutukset ovat harvinaisia. Silmänpaineen nousua ja kaihia on kuitenkin harvinaisena tavattu, mikä johtuu silmäluomen ihon suuresta paikallisesta läpäisevyydestä «McGhee CN, Dean S, Danesh-Meyer H. Locally adminis...»4. Endokrinologiset tai metaboliset systeemiset haittavaikutukset vaativat kehittyäkseen laaja-alaista ja pitkäaikaista vahvojen kortikoidien käyttöä tai poikkeavaa ihon läpäisykykyä.
  • Kortikosteroidivoiteiden hoitosuositusta noudatettaessa haittavaikutukset ovat harvinaisia «Paul C, Gallini A, Archier E ym. Evidence-based re...»5
    • Kortikosteroidivoiteita ei suositella pääasialliseksi hoidoksi ihottuman pinta-alan (BSA) ollessa yli 10 %
    • Hoidon alussa voidellaan kerran vuorokaudessa enintään 4 viikon ajan.
    • Erittäin paksujen läiskien hoitoa voidaan tehostaa okkluusiosidoksella.
    • Enimmäisviikkoannos on 30–50 g.
    • Alkuhoidon jälkeen voidaan siirtyä ylläpitohoitoon kahtena päivänä viikossa tai jatkohoitoon muun ryhmän lääkkeillä tai perusvoiteilla.
    • Hoitovaikutus suositellaan arvioitavan 6–12 viikon kuluttua

Kirjallisuutta

  1. Hengge UR, Ruzicka T, Schwartz RA ym. Adverse effects of topical glucocorticosteroids. J Am Acad Dermatol 2006;54:1-15; quiz 16-8 «PMID: 16384751»PubMed
  2. Oikarinen A. [The effects of steroids on connective tissue]. Duodecim 2000;116:2474-81; quiz 2482, 2553 «PMID: 12053341»PubMed
  3. Kragballe K, Noerrelund KL, Lui H ym. Efficacy of once-daily treatment regimens with calcipotriol/betamethasone dipropionate ointment and calcipotriol ointment in psoriasis vulgaris. Br J Dermatol 2004;150:1167-73 «PMID: 15214905»PubMed
  4. McGhee CN, Dean S, Danesh-Meyer H. Locally administered ocular corticosteroids: benefits and risks. Drug Saf 2002;25:33-55 «PMID: 11820911»PubMed
  5. Paul C, Gallini A, Archier E ym. Evidence-based recommendations on topical treatment and phototherapy of psoriasis: systematic review and expert opinion of a panel of dermatologists. J Eur Acad Dermatol Venereol 2012;26 Suppl 3:1-10 «PMID: 22512675»PubMed