Takaisin Tulosta

Unettomuushäiriön ehkäisy

Lisätietoa aiheesta
Soili Kajaste
3.12.2015

Tilapäinen unettomuus kuuluu elämään. Kun kohtaamme jotain, mikä vaikuttaa meihin voimakkaasti – olipa se työhuoli, läheisen kuolema, sairaus tai muu perheongelma – emme yleensä pysty rauhoittamaan mieltämme ja ruumistamme unen tulolle sopivaksi. Tällaisessa tilanteessa tarvitsemme ensisijaisesti toista ihmistä, jonka kanssa voimme jakaa surumme tai ahdistuksemme. Huolen jakaja voi olla terveydenhuollon ammattilainen. Joskus lyhyestä unilääkehoidosta on hyötyä. Emme kuitenkaan pysty hoitamaan suruamme tai ahdistustamme pakenemalla lääkkeisiin, vaan joudumme kohtamaan elämän raskaat asiat. Jos tämä onnistuu, unikin palaa «Kajaste S. Unihäiriöt. Kirjassa: Kognitiivinen psy...»1.

Osa unettomuushäiriöistä johtuu siitä, että emme malta nukkua. Elämässä on tarjolla liian paljon ja kaiken aikaa. Hermostomme on kuitenkin kivikautinen, ja lepo ja uni tarvitsevat oman tilansa. Jos unen luonnollista rytmiä rikkoo pitkään, voi käydä niin, että ei pysty enää nukahtamaan.

Kiireisillä ihmisillä tai ihmisillä, jotka muista syistä jättävät huolensa käsittelemättä, huolet tulevat yöhön ja saavat valtavat mittasuhteet. Yöllinen huolehtiminen on täysin tehotonta ja estää nukkumisen. Siksi huolet tulisi käsitellä päivällä. Perheen tai ystävien kanssa nautitun yhteisen illallisen aikana voidaan puhua päivän tapahtumista, huolista ja tulevista tapahtumista.

Kaikki eivät pysty tekemään vuorotyötä. Illanvirkuille tuottaa unettomuutta aamuvirkkuutta vaativa työ. Jos ihmisen unirytmi ei sopeudu vuorotyöhön tai muihin itselle sopimattomiin työaikoihin, usein ainoa mahdollisuus on vaihtaa työtä.

Unettomuuden ehkäisyssä on keskeistä myös normaali hyvästä terveydestä huolehtiminen. Hyvä uni liittyy hyvään terveyteen, ja terveyttä vaarantavat elintavat heikentävät unta. Ikävä elämä tuottaa pakenemista uneen, unen riittämättömyyttä ja siten unettomuutta.

Kirjallisuutta

  1. Kajaste S. Unihäiriöt. Kirjassa: Kognitiivinen psykoterapia. Kähkönen S, Karila I, Holmberg N (toim.) 3. uudistettu painos. Kustannus Oy Duodecim, Helsinki 2008:332-45