Tulosta

Arkivalintojen merkitys ruokavalion rasvan määrään ja laatuun

Lisätietoa aiheesta
18.12.2017
Ursula Schwab
  • Usein toistuvilla valinnoilla on keskeinen merkitys ruokavalion rasvan määrään ja laatuun. Alla olevilla esimerkeillä havainnollistetaan, kuinka nestemäisten maitovalmisteiden rasvapitoisuus, kahvikerman tai -maidon rasvapitoisuus sekä leipärasvan laatu ja juuston rasvapitoisuus vaikuttavat päivä- ja vuositasolla ruokavalion rasvan määrään ja laatuun sekä monenko päivän energiansaantia rasvamäärä keskimäärin vastaa kevyttä työtä tekevällä, kohtuullisesti liikkuvalla ihmisellä.
  • Rasvasta enintään 1/3 tulisi olla kovaa rasvaa ja vähintään 2/3 tulisi olla pehmeää rasvaa.
Taulukko 1. Pienillä muutoksilla säännöllisissä ruokailutavoissa (rasvan laatu) on suuri merkitys käytännössä (energiamäärä).
Ero rasvan määrässä (vuosi) Ero kovan rasvan määrässä (vuosi)
Maitolaatu (3 lasillista/vrk)
Rasvaton maito Kevytmaito
Rasvaa (g) 0 9 3,3 kg (= 12–17 päivän energian tarve) 2,2 kg
Kovaa rasvaa (g) 0 6
Kahvimaito (5 kkp/vrk)
Kevytmaito Kahvikerma
Rasvaa (g) 1,7 15
Kovaa rasvaa (g) 1,2 10 4,9 kg (= 18–25 päivän energiantarve) 3,2 kg
Leivänpäälliset (6 viipaletta leipää/vrk)
Pehmeä margariini (70 %), kevytjuusto Voi-kasviöljyseos, esim. Oivariini, keskirasvainen juusto (24 %)
Rasvaa (g) 33 42
Kovaa rasvaa (g 12 (36 %) 24 (60 %) 3,3 kg (=12–17 päivän energiantarve) 4,4 kg
Edelliset esimerkit yhteensä 11,5 kg (= miehellä 42 päivän, naisella 59 päivän energiantarve) 10 kg
Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Lue lisää
KÄYPÄ HOITO -SUOSITUS Dyslipidemiat
LINKKIEN TYYPIT JA VÄRIKOODIT
Kirjallisuusviite
Kuva
Linkki toiselle sivustolle
Lisätietoa
Näytönastekatsaus
PDF-tiedosto
PubMed-abstrakti
Taulukko