Takaisin Tulosta

Työeläkekuntoutus

Lisätietoa aiheesta
Elina Kinnunen
15.3.2022

Työntekijällä ja yrittäjällä, joka ei ole täyttänyt alinta vanhuuseläkeikäänsä, on oikeus työeläkekuntoutukseen, jos muut työeläkekuntoutuksen saamisen edellytykset täyttyvät.

Työeläkekuntoutuksella voidaan tukea vakiintuneesti työelämässä olevia, joilla on sairaudesta aiheutunut työkyvyttömyys tai työkyvyttömyyden uhka lähivuosina.

Työkyvyttömyyden uhkalla tarkoitetaan tilannetta, jossa on todennäköistä, että työntekijälle lähivuosina ilman ammatillista kuntoutusta tulisi myönnettäväksi täysi- tai osatyökyvyttömyyseläke, vaikka hoidon ja lääkinnällisen kuntoutuksen toteutuksen mahdollisuudet otetaan huomioon. Työeläkekuntoutusta voi hakea, vaikka ei olisi ollut sairauspoissaolon tarvetta. Työkyvyttömyyden uhkaa tulee voida siirtää tai estää työeläkekuntoutuksen avulla. Oikeus työeläkekuntoutukseen edellyttää pääsääntöisesti, että työntekijällä tai yrittäjällä on työskentelystä saatuja vakuutettuja työansioita vähintään 37 725,23 euroa (vuoden 2022 tasossa) viimeisen viiden vuoden ajalta.

Yleisin työeläkekuntoutuksen toimenpide on työkokeilu, jolla voidaan helpottaa työhön paluuta pitkittyneen sairauspoissaolon jälkeen. Myös täydennys- tai uudelleenkoulutus sekä kuntoutuksen suunnittelu on mahdollista.

Työeläkekuntoutus perustuu Työntekijän eläkelain 25 §:ssä ja yrittäjien eläkelain 22 §:ssä määriteltyyn oikeuteen työeläkekuntoutukseen.

Lisätietoa on saatavissa myös työeläkelaitosten omilta kuntoutusneuvojilta ja verkkosivuilta.