Ohjeita maapähkinän välttämiseksi
Maapähkinäallerginen ei voi syödä maapähkinää missään muodossa. Ruokavaliosta on jätettävä pois kaikki maapähkinää sisältävät elintarvikkeet ja ruokalajit (taulukot «Maapähkinäallergisen ruokavaliossa ei käytetä lainkaan seuraavia:...»1 ja «Elintarvikkeet ja ruuat, jotka voivat sisältää maapähkinää....»2).
Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan, jos valmistukseen on käytetty pienikin määrä maapähkinää. Jos elintarvikkeen valmistuksessa ei ole mahdollista estää täysin tuotteen kontaminoitumista maapähkinällä, tuotteeseen tehdään erillinen merkintä, esimerkiksi ”Valmistettu linjalla tai tehtaassa, jossa käsitellään maapähkinää” tai ”Saattaa sisältää maapähkinää”.
Ruuan valmistuksessa, annostelussa ja tarjollepanossa on otettava huomioon, ettei kontaminaatiota tapahdu ruuanvalmistus- ja tarjoiluastioiden tai ottimien kautta (noutopöydät, tarjoilulinjastot).
Maapähkinä | Maapähkinävoi | Maapähkinäöljy (Arachis oil) |
Suolatut maapähkinät | Satay | Maapähkinäkastike |
Salaatit, salaatinkastikkeet | Keksit | Suklaa |
Kastikkeet, gravy-paistinkastike | Myslit, murot | Nougat |
Kasvismureke, kasvispyörykät | Välipalapatukat | Marsipaani |
Keitot ja wokkiruoat | Kuivattujen hedelmien seokset | Jäätelö |
Pesto | Suolaiset naposteltavat |
Etniset ruokalajit voivat sisältää valmistusaineena maapähkinää
Aasian ja Afrikan maissa maapähkinää käytetään ruuanvalmistuksessa. Intialaiset ja meksikolaiset ruokalajit voivat sisältää maapähkinää valmistusaineena.