Takaisin Tulosta

Muistisairaan ampuma-aselupa

Lisätietoa aiheesta
Minna Löppönen
11.12.2023

Ampuma-aselain «Ampuma-aselaki 1/1998. https://www.finlex.fi/fi/la...»1, «Valtioneuvoston asetus terveydenhuollon ammattihen...»2 muutos astui voimaan 1.12.2015 (764/2015). Lain 114 pykälän mukaan lääkärillä on salassapitosäännösten estämättä velvollisuus ilmoittaa poliisille henkilöstä, joka on todettu mielentilatutkimuksessa, vaarallisuusarviossa tai muussa oikeuspsykiatrisessa tutkimuksessa itselleen tai toiselle vaaralliseksi tai itsemurhayrityksen vuoksi otettu tahdosta riippumattomaan psykiatriseen hoitoon ja lääkäri sen aikana tehdyn arvion perusteella katsoo hänen olevan sopimaton pitämään hallussaan ampuma-asetta, aseen osaa, patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia.

Velvollisuuden lisäksi lääkärillä ja myös muulla terveydenhuollon ammattihenkilöllä on oikeus salassapitosäännösten estämättä tehdä poliisille ampuma-aseilmoitus henkilöstä, jonka hän potilastietojen ja henkilön tapaamisen perusteella katsoo perustellusta syystä olevan terveydentilansa tai käyttäytymisensä perusteella sopimaton pitämään hallussaan ampuma-asetta. Ilmoituksen tulee sisältää sopimattomuutta koskeva kannanotto perusteluineen. Terveydenhuollon ammattihenkilön ampuma-aseilmoitus tulee tehdä käyttäen poliisin sivuilta löytyvää lomaketta «Terveydenhuollon ammattihenkilön ampuma-aseilmoitu...»3.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) oppaan «Potilasasiakirjojen laatiminen ja käsittely. Opas ...»4 mukaan lääkärin tulee arvioida, onko luvanhaltijalla sellainen sairaus tai mielenterveysongelma, että häntä on pidettävä sopimattomana pitämään hallussaan ampuma-asetta. Tällaisena voidaan pitää esimerkiksi aivovammaa tai päihdeongelmaa, johon yhdistyy taipumus impulsiiviseen väkivaltaan. Myös dementoivat ja muut neurologiset sairaudet ovat mainittavia perusteita ampuma-aseilmoitukselle, jos potilaan edellytykset käsitellä ja säilyttää asetta turvallisesti ovat selvästi heikentyneet.

Poliisi ei tarvitse henkilöstä lääketieteellistä diagnoosia, vaan ainoastaan edellä mainitun arvion «Kaarre H. Ampuma-aselain mukaisesta ilmoitusvelvol...»5. Ilmoituksen tekijän on kirjattava nämä yksilöidyt perustelut lomakkeelle. On hyvä huomioida, että ilmoituksesta huolimatta yksin poliisilaitoksen toimivaltaan kuuluu myöntää ja peruuttaa aseluvat. Terveydenhuollon ammattihenkilön ampuma-aseilmoitus ikään kuin ohjaa poliisia ryhtymään toimiin sen selvittämiseksi, onko ilmoituksen kohteena oleva henkilö edelleen soveltuva ampuma-aseluvan haltijaksi «Kaarre H. Ampuma-aselain mukaisesta ilmoitusvelvol...»5.

Terveydenhuollon ampuma-aseilmoitus lähetetään Poliisihallitukseen, josta tieto siirtyy viiveellä paikallispoliisille. Se ei siten toimi vahinkoja estävästi päivystysluonteisissa vaaratilanteissa. Nämä tilanteet on jatkossakin hoidettava tekemällä vakavasta hengen tai terveyden vaarasta ilmoitus paikalliselle poliisille. Esimerkkinä voidaan mainita vakavasti masentunut potilas, jonka hoitava lääkäri pelkää toteuttavan laajennetun itsemurhan tai mustasukkaisuusharhaluuloista kärsivä muistipotilas, joka uhkaa puolisoaan. Tällöin paikallispoliisi voi takavarikoida aseet välittömästi ja siten estää mahdollisen ampuma-aseilla tehtävän rikoksen.

STM:n oppaan mukaan terveydenhuollon toimintayksikössä, jonka palveluksessa tai tehtävissä työskentelee useita ilmoitusvelvollisia lääkäreitä, on perusteltua tehdä ampuma-aseilmoitukset Poliisihallitukseen keskitetysti – esimerkiksi ylilääkärin allekirjoituksella. Tällöin toimintayksikössä on oltava lääkäreille selkeät ja saatavilla olevat ohjeet ilmoitusmenettelystä. Muilla terveydenhuollon ammattihenkilöillä kuin lääkäreillä on oikeus tehdä ampuma-aseilmoitus vastaavin perustein.

Aselupa myönnetään tavallisesti toistaiseksi voimassa olevaksi. Kun ampuma-aseen haltija kuolee, tulee hänen, jonka hallussa kuolinpesän omaisuus on, ottaa ampuma-aseet ja ammukset välittömästi haltuunsa ja 6 kuukauden kuluessa kuolemasta joko itse hankkia aseen hallussapitoon oikeuttava lupa tai luovuttaa ampuma-aseet poliisille. Kuolinpesän haltija voi myös myydä ampuma-aseet, mutta ainoastaan ostajalle, jolla on aseen hankkimiseen myönnetty poliisin lupa. Kuolinpesän ampuma-aseet voi myös tehdä pysyvästi ampumakelvottomiksi, mutta silloinkin ne täytyy esittää poliisille «Ampuma-aselaki 1/1998. https://www.finlex.fi/fi/la...»1.

Kirjallisuutta

  1. Ampuma-aselaki 1/1998. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980001 «https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980001»1
  2. Valtioneuvoston asetus terveydenhuollon ammattihenkilön ampuma-aseilmoituksesta 1223/2011, muutokset 1306/2015. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20111223 «https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20111223»2
  3. Terveydenhuollon ammattihenkilön ampuma-aseilmoitus. Lomakkeet. Poliisi. https://poliisi.fi/lomakkeet «https://poliisi.fi/lomakkeet»3
  4. Potilasasiakirjojen laatiminen ja käsittely. Opas terveydenhuollolle. STM 2012
  5. Kaarre H. Ampuma-aselain mukaisesta ilmoitusvelvollisuudesta ja -oikeudesta. Duodecim 2021;137:2482-7