Tulosta

Kuidun saannin lisääminen ravinnosta

Lisätietoa aiheesta
18.12.2017
Ursula Schwab
Taulukko 1. Kuitulähteitä
Elintarvike Kuitua keskimäärin (g)
Suositeltava vaihtoehto Ei-suositeltava vaihtoehto
Ruisleipä, 1 viipale 3–5
Täysjyvävehnäleipä, 1 viipale 2–2,5
Vaalea leipä, ranskanleipä, 1 viipale 1
Leseet, 1 rkl 1–1,5
Kaurapuuro, 1 lautasellinen 4
Neljänviljanpuuro, 1 lautasellinen 4,5
Riisipuuro, mannapuuro, 1 lautasellinen 1
Myslit, 25 g* 2
Kuitumurot, 25 g 3
Riisimurot, 25 g* 0,2
Maissihiutaleet, 25 g* 0,7
Auringonkukansiemenet, 1 rkl 1
Hasselpähkinä, manteli, 1 rkl 0,7–1,7
Omena, päärynä, appelsiini, 1 kpl, keskikokoinen 3–5
Banaani, 1 kpl, keskikokoinen 2
Viinirypäleet, 200 g 2
Kuivatut hedelmät, 15 g 1
Sekavihannekset, 1 dl 1,4
Peruna, 1 kpl 0,6
Täysjyväriisi, keitetty, 1 dl 2,4
Vaalea riisi, keitetty, 1 dl 0,7
Täysjyväpasta, keitetty, 1 dl 1,9
Vaalea pasta, keitetty, 1 dl 0,9
Porkkanaraaste, 1 dl 1,5
Vihersalaatti, 125 g 1,4
*sokeroidut tai muut kuorrutetut tuotteet eivät lainkaan suositeltavia

Kirjallisuutta

  1. Helldán A, Raulio S, Kosola M, Ovaskainen H, Virtanen S. Finravinto 2012 tutkimus. The National FINDIET 2012 Survey. THL, raportti 2013/016. Helsinki 2013
  2. Suomen Sydänliitto ry. Ruoka sydänterveyden edistämisessä – Sydänliiton ravitsemussuositus. Suomen Sydänliitto 2016. http://www.sydan.fi/ravitsemussuositus
Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Lue lisää
KÄYPÄ HOITO -SUOSITUS Dyslipidemiat
LINKKIEN TYYPIT JA VÄRIKOODIT
Kirjallisuusviite
Kuva
Linkki toiselle sivustolle
Lisätietoa
Näytönastekatsaus
PDF-tiedosto
PubMed-abstrakti
Taulukko