Keskeiset tekijät ruokavalion kolesterolipitoisuuden pienentämiseksi
Lisätietoa aiheesta
Ursula Schwab
27.10.2020
- Kolesterolin saanti vähenee samalla, kun vähennetään kovaa rasvaa sisältävien tuotteiden,
erityisesti rasvaisten maitovalmisteiden, käyttöä.
- Runsaasti kolesterolia sisältävistä elintarvikkeista kananmunan keltuaisia on suositeltavaa
nauttia enintään 3–4 kappaletta viikossa (ottamalla myös huomioon ruoissa ja
leivonnaisissa mukana oleva kananmuna).
- Yhdessä kananmunan keltuaisessa on lähes päivittäisen enimmäismäärän verran kolesterolia
(noin 250 mg).
- Sisäelimiä ei tule käyttää säännöllisesti, mutta satunnaisella käytöllä ei ole ravitsemushoidon
kannalta merkitystä.
- Katkarapujen ja muiden äyriäisten kohtuullista nauttimista ei tarvitse välttää, vaikka
ne sisältävät kolesterolia, koska niiden kokonaisvaikutukset plasman lipidipitoisuuksin
ovat edullisia.
- Viite «Suomen Sydänliitto ry. Sydän ja ruoka – suo...»1.
Kirjallisuutta
- Suomen Sydänliitto ry. Sydän ja ruoka – suosituksia sydänterveyttä edistävään
ravitsemukseen. Suomen Sydänliitto 2019. http://www.sydan.fi/ravitsemussuositus
Artikkelin tunnus: nix02536 (050.025)
© 2024 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim