Takaisin Tulosta

Määritelmiä (Käypä hoito -suositus Hampaan paikkaushoito)

Lisätietoa aiheesta
Käypä hoito -työryhmä Hampaan paikkaushoito
25.5.2023
Taulukko 1. Määritelmiä.
Termi Selite
AFR
(annual failure rate)
Ks. Vuosittainen hammaspaikkojen menetys
Alustäyte Paikan alle tuleva kerros, joka on eri paikkamateriaalia kuin varsinainen paikka. Suoralla tekniikalla tehdyissä täytteissä alustäyte voidaan jättää ienrajaan näkyviin (materiaalista riippuen esim. bulkkimuovi), mutta suun ulkopuolella valmistettujen täytteiden reunat ulotetaan hampaalle ja alustäyte peitetään niillä kokonaan.
ART-tekniikka (atraumatic restorative treatment) ART-tekniikka on kehitetty puutteellisen infrastruktuurin olosuhteisiin, joissa pyöriviä instrumentteja ei voida käyttää. Paikkamateriaalina voidaan käyttää vain kemiallisesti kovettuvia materiaaleja.
ART-tekniikassa uloin demineralisoitunut osa karioitunutta dentiiniä poistetaan käsi-instrumentein mahdollisimman atraumaattisesti. Paikkamateriaalina käytetään kemialliskovetteista lasi-ionomeeria, joka kiinnittyy hammaskudokseen kemiallisesti. Myös lasi-ionomeerin fluoridia vapauttava ominaisuus puoltaa sen käyttöä, joskaan yksimielistä kliinistä tutkimusnäyttöä fluoridin vapautumisen hyödyistä ei ole.
Nykyisen kaviteetin preparointisuosituksen myötä ero perinteisen ja ART-tekniikan välillä on supistunut, ja kaviteetin pulpaseinämillä tekniikoissa ei ole eroa. Sen sijaan kaviteetin reunoilla pyörivät instrumentit edelleen helpottavat preparointia täysin terveeseen kiilteeseen ja dentiiniin, joten niitä suositellaan käytettäväksi, vaikka muuten pyritään minimaaliseen interventioon ja mahdollisimman atraumaattiseen preparointiin samoin kuin ART-tekniikassa.
Biologinen leveys Pehmytkudosten vaatima tila luureunan yläpuolella. Se on keskimäärin 2–3 mm, mutta vaihtelu on suurta «Schmidt JC, Sahrmann P, Weiger R ym. Biologic widt...»1.
Bulkkimuovi Kaviteettiin paksuna kerroksena laitettava muovi, joka voidaan sen parannetun valonläpäisykyvyn tai muunnetun kovettumismekanismin ansiosta valokovettaa noin 4 mm:n kerroksina.
Bulkkimuovia käytetään yleensä alustäytemateriaalina tavanomaisen yhdistelmämuovin alla, mutta jotkin bulkkimuovit kestävät valmistajan mukaan myös purentarasitusta ja kulumista.
Bulkkimuovien käyttöalueet ja -ohjeet vaihtelevat eri valmistajilla, joten on tärkeää tutustua materiaalin ohjeisiin.
DMF-indeksi
DMFT-indeksi
Kariessairauden kertymää yksilöllä kuvataan DMF(T)-indeksillä, jossa D (decayed) = karieksen vaurioittama hammas, M (missing) = karieksen takia poistettu hammas, F (filled) = paikattu hammas, T (tooth) = hammas.
Yleensä tilastoissa käytetään kokonaisindeksiä DMF(T), johon on yhdistetty reikiintyneiden, paikattujen ja poistettujen hampaiden osuudet. Maksimiarvo on 28, viisaudenhampaita ei oteta lukuun «Klein H, Palmer CE, Knutson JW. Studies on dental ...»2. Kullekin hampaalle annetaan vain 1 arvo. Koska samassa hampaassa voi olla sekä paikka (F) että kariesvaurio (D), osaindeksien summa voi olla suurempi kuin kokonaisindeksi.
Korkean terveydenhuollon teknologian maissa aikuisten DMFT-indeksissä F-indeksin osuus on yleensä suurin.
Indeksi on käyttökelpoisin lapsilla ja nuorilla.
Aikuisilla sekoittavana tekijänä voivat olla parodontiitin tai oikomishoidon vuoksi poistetut hampaat.
DMFS-indeksi Kuvaa kariessairauden kertymää kuten DMFT, mutta kunkin hampaan jokainen pinta (S = surface) voi saada oman arvon. Maksimiarvo on vastaavasti 140.
Endokruunu tai endo-onlay Juurihoidettuun hampaaseen (väli- tai poskihammas) yhdestä materiaalista tehty purupinnan ja kuspit kattava paikka, joka kiinnitetään pulpaonteloon ja muuhun jäljellä olevaan hammaskudokseen ilman kiinnitystä juurikanavaan.
Epäsuora paikkausmenetelmä Tekniikka, jossa valmiiksi preparoidusta kaviteetista otetaan jäljennös (jäljennösaineella tai digitaalisesti). Menetelmällä tehty paikka valmistetaan jäljennöksen perusteella suun ulkopuolella, minkä jälkeen se kiinnitetään hampaaseen kiinnityssementillä.
Eristysaine Kaviteetin eristysaineella tarkoitetaan pulpan suojaksi laitettavia, esimerkiksi kalsiumhydroksidipitoisia, valmisteita.
Flow-muovi Ks. Juokseva muovi
Hall-tekniikka Karioituneiden maitoposkihampaiden hoitoon kehitetty tekniikka, jossa vitaalin maitoposkihampaan karioitunutta hammaskudosta ei poisteta, vaan kaviteetti suojataan tiiviisti tehdasvalmisteisella teräskruunulla. Soveltuu myös hypoplastisten, frakturoituneiden tai attrition tai eroosion vuoksi hammaskudosta menettäneiden maitoposkihampaiden hoitoon. Lisätietoa aiheesta, ks. artikkeli Teräskruunutekniikka «Teräskruunutekniikka»1.
Hammaseroosio Hammaseroosiolla tarkoitetaan hampaan kovakudoksen menetystä ei-mikrobiperäisten happojen vaikutuksesta.
Tässä suosituksessa käytetään synonyymeinä termejä hammaseroosio ja hampaiden erosiivinen kuluminen.
Juokseva muovi (ns. flow-muovi) Helposti kaviteettiin leviävä matalaviskositeettinen yhdistelmämuovi, jossa täytepartikkelien määrä on yleensä alhaisempi kuin yleiskäyttöön tarkoitetussa paikkausmuovissa.
Kaviteettiluokat I väli- ja poskihampaiden purupinnan kaviteetti
II väli- ja poskihampaiden hammasvälipinnan kaviteetti
III etu- ja kulmahampaiden hammasvälipinnan kaviteetti
IV etu- ja kulmahampaiden kärjen kulmakaviteetti
V hampaan ienrajaa lähinnä olevan pinnan (kruunun tai juuren alueella) kaviteetti
MOD väli- ja poskihampaiden mesiaali-, okklusaali- ja distaalipinnan kaviteetti
MO väli- ja poskihampaiden mesiaali- ja okklusaalipinnan kaviteetti
DO väli- ja poskihampaiden distaali- ja okklusaalipinnan kaviteetti
MIH (molar incisor hypomineralization) Tila, jossa systeemistä alkuperää olevia kiilteen mineralisaatiomuutoksia havaitaan yhdessä tai useammassa kuutoshampaassa. Samalla muutoksia voi esiintyä myös pysyvissä etuhampaissa. Ks. myös kuva «hoi50117f.pdf»1.
MOD Ks. Kaviteettiluokat
Minimaalinen hampaan preparointi, minimaalinen interventio (minimally invasive technique) Tekniikka, jossa karieksen poiston yhteydessä tervettä hammaskudosta säästetään mahdollisimman paljon.
Termiä ryhdyttiin käyttämään kuvaamaan perinteisestä amalgaamipaikan kaviteetista poikkeavaa preparointitapaa.
Nykyisin adhesiiviset paikkausmateriaalit mahdollistavat minimaalisen intervention kaikissa suoraan suuhun valmistetuissa paikoissa.
Paikkausmuovi Yhdistelmämuovi, joka on tarkoitettu kaikentyyppisten suoraan suuhun valmistettavien paikkojen materiaaliksi.
Paikan ikä, kestoikä, kestoaika (survival rate, longevity) Paikan kestoaikaa tutkitaan eri tilastollisilla menetelmillä, esimerkiksi elinaika-analyysillä (survival analysis) ja kestoiällä (longevity).
Kestoaika päättyy siihen, kun paikka uusitaan tai korjataan tai hammas joudutaan juurihoitamaan tai poistamaan.
Suora paikkausmenetelmä Tekniikka, jossa hampaaseen valmistetaan paikka suoraan suussa.
Kestävyys (selviytyminen, survival) Paikan kyky kestää (selviytyä) seuranta-ajan kuluessa ilman uusimistarvetta. Laatukriteerejä ei joko aseteta tai vähäisiä puutteita tai pieniä korjauksia ei huomioida. Käytetään usein prospektiivisissa kliinisissä tutkimuksissa.
Suun ulkopuolella valmistettu täyte Ks. Epäsuora paikkausmenetelmä
Suuren viskositeetin lasi-ionomeeri (HVGIC, high viscosity glass-ionomer cement) Jäykkä kemialliskovetteinen lasi-ionomeeri.
Univeraalisidoaineet (universal adhesive) Uusi versio 1-vaiheisista itse-etsaavista sidosaineista, joita voidaan käyttää ilman fosforihappoetsausta, kiilteen erillisellä etsauksella tai koko kaviteetin etsauksella ennen sidosaineen levittämistä.
Vuosittainen hammaspaikkojen menetys (annual/annualized failure rate, AFR) Vuoden aikana menetettyjen paikkojen prosentuaalinen osuus kaikista tehdyistä seurantaan otetuista paikoista. Vuosittainen hammaspaikkojen menetys voidaan ilmoittaa paikan onnistumisen tai paikan selviytymisen (kestävyyden) perusteella. Paikan onnistuminen (success) tarkoittaa sitä, että paikkaan tai hampaaseen ei ole kohdistunut lainkaan korjaavia toimenpiteitä seurannan aikana ja paikka täyttää asetetut laatu- ja arviointikriteerit. Paikan kestävyys (survival) sisältää myös paikkaan tai hampaaseen kohdistuneet korjaukset ja juurihoidot.

Kirjallisuutta

  1. Schmidt JC, Sahrmann P, Weiger R ym. Biologic width dimensions--a systematic review. J Clin Periodontol 2013;40:493-504 «PMID: 23461747»PubMed
  2. Klein H, Palmer CE, Knutson JW. Studies on dental caries: i. dental status and dental needs of elementary school children. Public Health Rep 1938;53:751-65