Takaisin

Ruoka-allergia imeväisen veristen ulosteiden syynä

Näytönastekatsaukset
Kaija-Leena Kolho
18.8.2014

Näytön aste: B

Imeväisten ulosteiden mukana näkyvän veren syynä on ilmeisesti harvoin ruoka-allergia.

Arvola ym. seurasivat «Arvola T, Ruuska T, Keränen J ym. Rectal bleeding ...»1 40 keski-iältään 2,7 kuukauden ikäisen vauvaa, joita tutkittiin veristen ulosteiden takia kahden vuoden aikana Tampereen yliopistosairaalan poliklinikalla. Vauvat satunnaistettiin joko maitoeliminaatioryhmään tai ryhmään, jossa maitoa ei eliminoitu. 68 % vauvoista oli yksinomaisella rintamaidolla, jolloin äidin ruokavaliosta poistettiin lehmänmaito. Paraneminen ryhmissä oli samanlaista. Myöhemmät maitokokeilut osoittivat lehmänmaitoallergian seitsemällä eli 18 prosentilla koko ryhmästä; kuitenkin vain kahdella altistuskokeessa todettu oire oli verentulon uusiminen, kun taas viidellä vauvalla altistus aiheutti akuutin nokkosrokon.

Yleisesti ottaen vastasyntyneisyyskaudella esiintyvä verentulo ulosteiden mukana on harvoin lehmänmaitoallergian oire; selvä ulosteiden verisyyden ja maidon välinen suhde oli vain kahdella potilaalla, eli yliopistosairaalan poliklinikalla oli vuosittain yksi vauva, jonka ulosteiden verisyys liittyi imettävän äidin tai vauvan saamaan lehmänmaitoon.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kommentit

Näemme näitä potilaita useita vuosittain, ja spontaani paraneminen on lähes säännönmukaista.

Kirjallisuutta

  1. Arvola T, Ruuska T, Keränen J ym. Rectal bleeding in infancy: clinical, allergological, and microbiological examination. Pediatrics 2006;117:e760-8 «PMID: 16585287»PubMed