Takaisin

Kosteus- ja homevaurioista oireilevan potilaan IgE-vasta-ainetutkimukset

Näytönastekatsaukset
Paula Kauppi ja Kirsi Karvala
12.9.2016

Näytön aste: B

Siitepöly-, eläin- ja homeherkistyminen joko ihopistokokein tai IgE-vasta-ainemäärityksillä mitattuna ovat itsenäisiä allergiaoireiden riskitekijöitä.

IgE-välitteinen allergia liittyy kausiluontoiseen ja krooniseen astmaan, nuhaan ja atooppiseen ihottumaan. Spesifejä allergiatestejä, kuten ihopistokokeita (SPT), allergeenispesifisiä IgE-vasta-aineiden määrityksiä ja allergeenikomponenttien tutkimista käytetään allergian osoittamisessa. Atopiaa ja allergiaa voidaan seuloa perussarjan ihopistokokeilla tai seerumista tehtävällä allergiaseulonnalla (muun muassa Phadiatop®) tai allergeenispesifisillä IgE-vasta-ainemäärityksillä.

Yhdysvaltalaisessa väestötutkimuksessa «Salo PM, Calatroni A, Gergen PJ ym. Allergy-relate...»1 (N = 8 086, ≥ 6-vuotiaita) verrattiin seerumin IgE-vasta-aineiden tuloksia allergiseen sairastavuuteen. Näytteistä määritettiin kokonais-IgE-pitoisuus ja vasta-aineet seuraaville allergeeneille: Alternaria alternata, Aspergillus fumigatus, heinät (bermuda grass), koivu, tammi, russian thistle, rye grass, kissa, koira, torakka, pölypunkit (Dermatophagoides farinae ja pteronyssinus), hiiri ja rotta, kananmunan valkuainen, maito, maapähkinä ja katkarapu. Väestöotoksesta 6,6 % raportoi tämänhetkisestä heinänuhasta ja 23,5 % allergioista. Kokonais-IgE-pitoisuuden nousu 10-kertaiseksi liittyi 1,86-kertaiseen heinänuhariskiin ja 1,64-kertaiseen allergiaoireiden riskiin. Siitepöly-, eläin- ja home-IgE-vasta-aineet olivat itsenäisiä allergiaoireiden riskitekijöitä. Suurin riski liittyi heinänuhaan ja siitepölyallergiaan. Siitepölyallergia ennusti heinänuhaa 4,75-kertaisesti.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: kohtalainen

IgE-vasta-aineiden yhteyttä hengitystieoireisiin selvitettiin tekemällä ihopistotestit 4 962 iältään 3–80-vuotiaalle hengitystieoireiselle potilaalle «Mari A, Schneider P, Wally V ym. Sensitization to ...»2. Siitepöly-, eläinpöly- ja huonepölypunkkiallergian lisäksi testattiin Alternaria, aspergillus, Candida, Cladosporium, Penicillium, Saccharomyces ja Trichophyton. Näille ja Malassezialle määritettiin myös IgE-vasta-aineet. Allergisia oli 65,5 % (n = 3 248) tutkituista. Näistä allergisista vähintään yhdelle homeelle ihopistotesteissä oli positiivisia 19 % (n = 621). Alternaria ja Candida olivat tavallisimpia positiivisen SPT:n aiheuttajista. Nämä yhdessä Trichophytonin kanssa aiheuttivat useimmiten positiivisen pistotestituloksen myös monoherkistyneillä.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: kohtalainen

Kirjallisuutta

  1. Salo PM, Calatroni A, Gergen PJ ym. Allergy-related outcomes in relation to serum IgE: results from the National Health and Nutrition Examination Survey 2005-2006. J Allergy Clin Immunol 2011;127:1226-35.e7 «PMID: 21320720»PubMed
  2. Mari A, Schneider P, Wally V ym. Sensitization to fungi: epidemiology, comparative skin tests, and IgE reactivity of fungal extracts. Clin Exp Allergy 2003;33:1429-38 «PMID: 14519151»PubMed