Takaisin Tulosta

Oikeuslääketieteellisten näytteiden kerääminen lapsen seksuaalisen hyväksikäytön epäilyä tutkittaessa

Lisätietoa aiheesta
Minna Joki-Erkkilä
15.2.2013
  1. Oikeuslääketieteellisenä näytteenä riisutaan tapahtumahetkellä päällä olleet vaatteet varovaisesti Setu-pakkauksessa olevan puhtaan paperin päällä. Vaatteet kerätään pakkauksessa olevaan paperipussiin. Paperialusta taitellaan varovasti pussiin näytteeksi, jotta riisumisen aikana paperille pudonneet irtokarvat ja kuidut saadaan taltioitua rikostutkintaa varten. Mikäli uhri on ehtinyt jo vaihtaa vaatteet, otetaan vain alushousut tutkittavaksi.
  2. Perheen ulkopuolisissa epäilyissä kerätään häpykarvat ja hiusnäytteet, joista poliisi etsii myös irtokarvoja ja kuituja.
  3. Mikäli epäilty on perheen ulkopuolinen, kerätään kynnenalusnäytteet.
  4. Jos uhri on joutunut koskettelemaan tekijää, otetaan keittosuolaan kostutetulla pumpulitikulla näytteet sormista. Jos tekijä on esimerkiksi purrut tai suudellut johonkin paikkaan, otetaan siitä vastaavasti näyte keittosuolaan kostutetulla pumpulipuikolla.
  5. Epäillyssä suuseksissä kerätään näyte suusta pyyhkimällä kuivalla pumpulipuikolla näyte suun limakalvoilta, hampaista ja kielen alta.
  6. Pieniltä lapsilta oikeuslääketieteelliset näytteet otetaan kostutetulla pumpulitikulla (keittosuola ei kirvele limakalvoilla) myös navan seudusta, välilihalta, reisien sisäsivuilta ja pakaroista. Pienillä lapsilla riittää näytteiden otto ulkoisten sukuelinten alueelta. Heiltä näytteet kerätään emättimestä ainoastaan, jos siellä nähdään eritettä. Emätinnäytettä otettaessa on varottava immenkalvoa, koska se on herkkä ja tunteva ruumiin rakenne.
  7. Teini-ikäisiltä tytöiltä näytteet kerätään tarvittaessa myös emättimen seinämästä, kohdunnapukan pohjukasta ja kohdunkaulakanavasta siten, että jokainen pumpulitikku pyöräytetään lasilevyllä, ja pumpulitikku taltioidaan jatkotutkimuksia varten Setu-pakkauksen ohjeiden mukaan. Lasilevyn annetaan kuivahtaa ennen taltioimista.
  8. Peräaukolta näyte kerätään samoin periaattein.
  9. Raiskauksen jälkeisen raskauden keskeytyksen tai keskenmenon myötä syntynyt kudos pestään huolellisesti välittömästi steriilissä keittosuolassa. Istukka ja sikiökudos nostetaan steriileillä pinseteillä steriiliin putkeen ja lähetetään kylmäkuljetuksena Helsingin naistenklinikan sytogenetiikan laboratorioon (Haartmanninkatu 2, 6. krs, 00290 Helsinki, puh. 09 4717 3607), mikäli rikosilmoitus on tehty. Näytteeseen merkitään nimi, henkilötunnus, päivämäärä, kellon aika, missä näyte on otettu, mitä on näytteenä ja ottajan sekä näytettä käsitelleiden henkilöiden nimet. Mikäli rikosilmoitusta ei ole tehty, näyte voidaan pakastaa siten, että näytteen kulku on jatkossa dokumentoitavissa.