Takaisin Tulosta

Ihosairauksien hoito kapeakaistaisella UVB:llä

Lisätietoa aiheesta
Leena Koulu
27.5.2016

Lähde: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin potilasohje

Potilasohje / e / Ihosairaudet / T620

Kapeakaista-UVB

Auringon säteilyä jäljittelevällä ultraviolettivalohoidolla on ihon tulehdusoireita lievittävä vaikutus. Valohoitoja käytetään psoriasiksen, atooppisen ihottuman sekä monen muun kroonisen ihosairauden hoidossa.

UV311-hoidossa käytetään ultravioletti-B-säteitä, jotka tuotetaan valohoitolaitteen loisteputkilla. Iho ruskettuu hoidon aikana.

Hoidon toteutus

UV-valohoitoa annetaan tavallisesti 3 kertaa viikossa. Lääkäri suunnittelee UV-valoannoksen ja hoitokertojen määrän. Valotusaika on aluksi alle minuutin, mutta se pitenee vähitellen. Valon hoitava vaikutus alkaa ilmetä noin 10 valotuskerran jälkeen. Yleensä valohoitojakso sisältää 15–20 hoitokertaa.

Varotoimet

Ultraviolettisäteily ärsyttää silmiä, ja sen vuoksi silmät peitetään suojalaseilla valotuksen ajaksi. Hoidon jälkeen silmiä ei tarvitse suojata erityisesti. Kasvot on hyvä suojata UV-valolta, mikäli niissä ei ole ihottumaa. Miesten sukuelimet suojataan valotuksen ajaksi.

Jotkin lääkkeet voivat lisätä UV-säteilyn vaikutusta ja aiheuttaa ihon palamisriskin. Lääkäri arvioi palamisriskin ennen hoidon aloitusta. Jos otat valohoitojakson aikana käyttöön uusia lääkkeitä, kuten antibiootteja, mielenterveys- tai kipulääkkeitä, ilmoita niistä valohoitajalle tai lääkärille. Myös satunnaisesti käytetyistä lääkkeistä ja iholle annosteltavista kipulääkkeistä pitää ilmoittaa.

Älä ota aurinkoa hoitopäivinä, ettei iho saa liikaa UV-säteilyä. Käytä tarvittaessa suojavoiteita ja suojaavia vaatteita.

Haittavaikutukset

Jos iho on herkkä UV-säteilylle, valohoito voi jossain vaiheessa ylittää ihon sietokynnyksen. Silloin iho muuttuu araksi ja punoittavaksi samoin kuin luonnonauringon polttaman yhteydessä. Punoitus näkyy yleensä jo illalla valotuksen jälkeen. Tällainen reaktio ei ole vaarallinen, mutta hoitaja ottaa sen huomioon arvioidessaan seuraavan valoannoksen määrän.

Hoidon aikana iho voi kuivua, joten perusvoidetta on hyvä käyttää päivittäin.

Runsas ja pitkään jatkunut altistus auringonvalolle tai keinovalolle rasittaa ihoa ja saattaa vuosikymmenien kuluessa aiheuttaa ihomuutoksia. Pidä päiväkirjaa valohoitojaksoista, etelänmatkoista ja auringonotosta, jotta vuosien kuluttuakin voidaan arvioida saamasi valon määrä.