Penningspelsberoende
Hur kan man hänvisa till God medicinsk praxis-rekommendationen? «K1»1
Den här svenskspråkiga God medicinsk praxis-rekommendationen har översatts från den finska God medicinsk praxis-rekommendationen (Käypä hoito -suositus Rahapeliongelma «Rahapeliongelma»1). Om det finns skillnader i texterna gäller den uppdaterade finskspråkiga versionen.
Huvudsakligen finns evidenssammandragen och bakgrundsmaterialen samt internetlänkarna på finska.
Centrala rekommendationer
- Penningspelsberoende har identifierats som ett funktionellt beroende och det finns diagnostiska kriterier för det.
- Penningspelsberoende och alkohol- och drogberoende har flera gemensamma drag. Till dem hör ett tvångsmässigt behov av att göra något eller använda substanser, abstinenssymtom, misslyckade försök att sluta använda substanser eller sluta med det man gör eller kontrollera användningen eller handlingarna, lögner och underskattning av användningen av substanser eller det man gör, förlorad kontroll över livet och förlorat intresse för vardagliga aktiviteter.
- Ett av de viktigaste gemensamma dragen för beroenden är att de fortsätter, även om personen identifierar olägenheterna och de problem de orsakar.
- Penningspelsberoende orsakar betydande belastning eller försämrar avsevärt individens funktionsförmåga i vardagen, exempelvis i familjen, sociala relationer, utbildning, på jobbet eller på andra viktiga delområden i livet.
- Penningspelsberoende och spelproblem identifieras och diagnostiseras dåligt inom social- och hälsovården. I det finländska servicesystemet finns det tillgång till behandling av spelproblem, men det finns ingen heltäckande information om dess tillgänglighet och effektivitet.
- Penningspelsberoende orsakar problem både för den som spelar och dennes närmaste krets. De vanligaste problemen bland spelare är ekonomiska problem, problem med känslolivet, relationsproblem, problem i anslutning till arbete och studier, hälsoproblem och andra olägenheter, såsom kriminell verksamhet och försummelse av barn. De problem som spelarens närstående upplever motsvarar väldigt långt de problem spelaren upplever, och även de närstående kan behöva tjänster.
- Penningspelsberoende är en sjukdom som avsevärt försämrar individens livskvalitet. Därför är det av största vikt att identifiera penningspelsberoende i ett tidigt skede och söka stöd och behandling för det. Det finns flera olika mätare och verktyg för att föra beroendet på tal och identifiera det.
- Penningspelsberoende förekommer ofta tillsammans med andra symtom, till exempel alkohol- och drogproblem, depression och ångest. Vid behandling av penningspelsberoende är det ytterst viktigt att bedöma helhetssituationen för att behandlingen ska integreras i patientens situation på ett övergripande sätt.
- Som primär behandling rekommenderas kognitiv beteendeterapi och motiverande samtal, vilka det finns starkast evidens för. När det gäller läkemedelsbehandlingar är evidensen än så länge svag.
Avgränsning av ämnet
- Spelberoende kan innebära beroende av antingen penningspelande eller digitalt spelande. Gränsen mellan penningspelande och digitalt spelande är dock ganska svävande. Med penningspel avses spel där man vinner eller förlorar pengar eller egendom med värde i pengar. Exempel på penningspel är lotto, penningautomatspel, skraplotter och vadslagningsspel. Penningspel kan också spelas på internet. Lotterilagen (1047/2021) «https://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2001/20011047»1 definierar penningspel som en verksamhet där deltagandet sker mot vederlag och deltagarna har möjlighet att få en vinst med penningvärde som helt eller delvis beror på slumpen.
- Med digitalt spelande avses att man spelar på digitala enheter såsom en dator, smarttelefon eller surfplatta. Målet med digitala spel är inte att vinna pengar utan de är en form av underhållning och tidsfördriv som ger positiva upplevelser. Digitala spel innehåller allt oftare avgiftsbelagda egenskaper som påminner om penningspel, exempelvis så kallade lootlådor. Även i fråga om e-sport är gränsen svävande. Det räknas också till de digitala spelen.
- Denna rekommendation behandlar endast penningspelsproblem, som det finns säkrare information om när det gäller forskning, diagnostik och behandling.
- Denna rekommendation gäller inte digitalt spelande som kommer att få egna diagnostiska kriterier när sjukdomsklassifikationen ICD-11 tas i bruk.
- Denna rekommendation är begränsad till bakgrundsfaktorer, konstaterande och behandling av penningspelsproblem i hälso- och sjukvårdens kontext. I rekommendationen behandlas inte socialpolitiska åtgärder, såsom tillgången till och marknadsföringen av penningspel, eller effekterna av interventioner inom socialarbetet.
Mål och målgrupper
- Målgruppen för rekommendationen är framför allt yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården som i sitt arbete möter personer med penningspelsproblem och deras närstående, men rekommendationen lämpar sig också för yrkesutbildade personer inom socialvården.
- En stor utmaning för identifieringen och behandlingen av penningspelsproblem har varit bristen på information. Penningspelsberoende har ofta inte uppfattats som en sjukdom och har inte identifierats som en beroendestörning. Den störning som penningspel orsakar har ingått i kategorin impulskontrollstörningar både i den amerikanska psykiatriföreningens sjukdomsklassifikation DSM-IV och i WHO:s sjukdomsklassifikation ICD-10. Penningspelande identifierades som en beroendestörning 2013, då det i den amerikanska psykiatriföreningens sjukdomsklassifikation DSM-5 som första funktionella beroende lades till i kategorin beroendestörningar. I WHO:s förnyade sjukdomsklassifikation ICD-11 ingår också penningspelsberoende i sjukdomskategorin beroendestörningar.
- Ett centralt problem i identifieringen och behandlingen av penningspelsproblem har varit definitionen av fenomenet, den mångfald av begrepp som används samt bristen på information om diagnostik och behandlingsalternativ. Målet med denna rekommendation är att åtgärda dessa brister.
Definitioner
- Definitionerna av de begrepp som används i anslutning till penningspelande och kategoriserandet av penningspelproblemets allvarlighetsgrad är till hjälp bland annat när det gäller att förstå fenomen, bedöma hur vanligt förekommande spelandet är, bedöma negativa effekter, förebygga skador samt planera identifiering, stöd och behandling. Nedan presenterar vi de definitioner som används i denna rekommendation.
Definition av penningspelande
- Penningspel är till exempel spel om pengar som spelas på nätet, lotto, penningautomatspel, skraplotter och vadslagningsspel. Med penningspel avses spel där man vinner eller förlorar pengar eller egendom med värde i pengar. Lotterilagen (1047/2011) «https://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2001/20011047»1 och lagen om ändring av lotterilagen (1284/2021) «https://www.finlex.fi/sv/laki/alkup/2021/20211284»2 definierar penningspel som en verksamhet som man deltar i mot vederlag så att spelaren kan få en vinst med penningvärde som helt eller delvis beror på slumpen.
- Målet med digitala spel är inte att vinna pengar utan de är en form av underhållning och tidsfördriv som ger positiva upplevelser. Penningspel är således inte video-, konsol-, dator- eller mobilspel eller andra digitala spel som inte spelas om pengar eller med en penninginsats.
Definition av penningspelsproblem
- Termen penningspelproblem används som paraplyterm (analogt med alkoholproblem) när man talar om penningspelsberoende och riskfyllt spelande. Penningspelsberoende är den allvarligaste formen av penningspelsproblem.
- Med riskfyllt spelande avses penningspelande som inte orsakar spelaren betydande olägenheter, men som kan orsaka enstaka olägenheter eller symtom på störande beteende. Riskfyllt spelande kan alltså föregå utvecklingen av penningspelsproblem, men ett beroende har ännu inte utvecklats.
Diagnostiska kriterier för penningspelsberoende
- Diagnosen penningspelsberoende ingår i två internationella sjukdomsklassifikationer: WHO:s förnyade sjukdomsklassifikation ICD-11 och den amerikanska psykiatriföreningens sjukdomsklassifikation DSM-5 (inte i klinisk användning i Finland). Enligt WHO:s sjukdomsklassifikation ICD-10 som fortfarande används i Finland definieras penningspelproblem som spelberoende (F63.0), i sjukdomsklassifikationen DSM-5 och i sjukdomsklassifikationen ICD-11 används termen beroendebeteende med spel om pengar.
Definition av spelberoende i ICD-10
- Definitionen av spelberoende omfattar patologiskt spelande men inte hasardspel och vadslagning utan beroende. Störningen karakteriseras av frekventa och upprepade spelepisoder som dominerar personens liv. Hos dem som lider av störningen domineras tankarna av fantasier om spelandet och spelomständigheterna. De skadar personens sociala, yrkesmässiga, materiella och familjerelaterade värderingar och åtaganden.
- Ett väsentligt drag i sjukdomsbilden är upprepat spelande som fortgår och eskalerar trots att det kan leda till fattigdom, försämrade familjerelationer och personliga kriser.
- Definitionerna enligt ICD-10 och ICD-11 för spelberoende, beroendebeteende med spel om pengar och riskfyllt spelande presenteras i tabell «Definitioner av spelberoende, beroendebeteende med spel om pengar och riskfyllt spelande enligt klassifikationerna ICD-10 och ICD-11....»1. Begreppen beskrivs närmare i rekommendationens tilläggsmaterial «ICD-10- ja ICD-11-tautiluokitusten mukaisia rahapeliongelmaan liittyviä käsitteitä»1.
Spelberoende ICD-10 (F63.0) | Beroendebeteende med spel om pengar ICD-11 (6C50)* | Riskfyllt spelande och vadslagning ICD-11 (QE21)** | |
---|---|---|---|
* ICD-11 innehåller en egen diagnoskod för beroendebeteende med gejming som inte omfattar
spelande med penninginsatser. ** ICD-11 innehåller en egen diagnoskod för riskfyllt digitalt spelande. |
|||
Allmän definition | Spelberoende karakteriseras av upprepat spelande som fortgår och ökar trots olika negativa konsekvenser såsom fattigdom, försämrade familjerelationer och personliga livskriser. | Beroendebeteende med spel om pengar kännetecknas av ihållande eller återkommande spelande, online eller offline, och visar sig i form av | Spelande eller vadslagning som avsevärt ökar risken för skadliga fysiska eller psykiska
följder för spelaren eller dennes närstående. Den ökade risken kan bero på de faktorer som räknas upp nedan eller kombinationer av dem. |
Diagnostiska kriterier eller beskrivning av diagnosen |
Minst två spelepisoder under ett år. Spelandet fortgår trots att det leder till personligt trångmål eller påverkar det dagliga livet. Dessa episoder ger ingen vinst. Starkt spelbegär som är svårt att kontrollera. Patienten kan inte själv sluta spela. Fantasier om spelandet och spelmiljön dominerar tankarna. |
Förlorad kontroll. Nedsatt kontroll över spelandet (exempelvis påbörjan, frekvens, intensitet, varaktighet, avslut, sammanhang). Ökad prioritering av spelandet i sådan utsträckning att spelandet går före andra intressen i livet och aktiviteter i det dagliga livet. Ett spelande som fortsätter eller eskalerar trots negativa konsekvenser. Spelandet kan vara ständigt pågående, episodiskt eller återkommande. |
Frekvensen för spelandet eller vadslagningen. Tiden som spenderas på spel. Intresset för andra intressen och dagliga aktiviteter försvinner. Riskbeteende i anslutning till spelande, vadslagning eller deras sammanhang. Skadliga följder av spel och vadslagning. Spelandet och vadslagningen fortsätter ofta trots att personen är medveten om att det ökar risken för problem för spelaren själv eller för människor runt omkring. |
Tidskriterium | Finns inte. | För ställd diagnos krävs att spelbeteendet och andra kännetecken har varit tydliga under en period om minst 12 månader. Den erforderliga tidsperioden kan förkortas om kraven för en diagnos i övrigt är uppfyllda och symtomen är allvarliga. | Finns inte. |
Differentialdiagnoser/exklusionskriterier | Spelande endast vid hypomani (F30.0) Spelande i samband med antisocial personlighetsstörning (F60.2) som en del av ett mer omfattande antisocialt beteende Spel och vadhållning utan anknytning till psykisk störning (Z72.6) |
Bipolär sjukdom typ 1 (6A60) (om spelandet endast förekommer vid mani) Bipolär sjukdom typ 2 (6A61) (om spelandet endast förekommer vid hypomani) Riskfyllt spel eller vadslagning (QE21) |
Beroendebeteende med spel om pengar (6C50) Familjeproblem i samband med spelande (QE70.Z) |
Prevalens
- Penningspelande är vanligt i Finland och spelkonsumtionen är stor i internationell jämförelse. Finländarnas penningspelande har undersökts systematiskt 2007, 2011, 2015 och 2019. Förekomsten av penningspelsproblem har inte förändrats märkbart från 2007 till 2019 och spelandet på risknivå har till och med minskat. Enligt en undersökning som Institutet för hälsa och välfärd genomförde 2019 «https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-594-0»3 spelar cirka var tredje finländare penningspel varje vecka. Det har blivit vanligare att spela online, men 2019 spelades största delen av penningspelen till exempel i butiker och kiosker. År 2019 hade 3,0 procent av respondenterna penningspelsproblem och 10,7 procent hade spelat på risknivå under de senaste 12 månaderna. 1,4 procent av respondenterna hade ett sannolikt penningspelsberoende (bedömningen grundar sig inte på diagnostiska kriterier).
- Konsumtionen av penningspel har koncentrerats till en liten del av spelarna, eftersom 2,5 procent av dem stod för hälften av den totala konsumtionen. Enligt THL:s bedömning hade 3 procent av respondenterna haft penningspelsproblem under de föregående 12 månaderna, vilket på befolkningsnivå motsvarar cirka 112 000 personer «https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-594-0»3.
- Penningspelsproblem är vanligare bland män än bland kvinnor och vanligare bland unga vuxna än bland äldre «Salonen AH, Castrén S, Latvala TA, ym. Gender- and...»1.
- I en undersökning där man utredde förekomsten av diagnostiserat spelberoende (F63.0) mellan 2011 och 2020 utifrån vårdanmälningsregistret konstaterades att 2 617 personer i Finland hade fått diagnosen. Antalet personer som fått diagnosen spelberoende per år i förhållande till den genomsnittliga folkmängden ökade från 0,005 procent (196 personer) till 0,018 procent (804 personer) under 2011–2020.
- Antalet diagnoser av spelberoende ökade bland både män och kvinnor i alla åldersgrupper med undantag av kvinnor som fyllt 60 år. Ökningen var störst bland kvinnor i åldern 30–44 år.
- Även om diagnoserna har ökat verkar det i ljuset av resultaten som om penningspelsberoendet fortfarande är underdiagnostiserat. Enligt en befolkningsundersökning som THL genomförde 2019 hade 1,5 procent av finländarna, dvs. cirka 52 000 personer, sannolikt penningspelsberoende «Salonen AH, Hagfors H, Lind K ym. Suomalaisten rah...»2.
Riskfaktorer
- Penningspelsberoende är en multifaktoriell sjukdom som kan bryta ut på grund av neurobiologisk och genetisk benägenhet men som även kan påverkas av bland annat sociala orsaker, vissa personlighetsdrag och flera miljöfaktorer.
- Cirka 3 procent av finländarna spelar penningspel på en problematisk nivå, cirka 1 procent upplever allvarligare penningspelsberoende och cirka 11 procent av befolkningen spelar på risknivå «Salonen AH, Hagfors H, Lind K ym. Suomalaisten rah...»2.
- Penningspelande orsakar olika problem även för personer vars penningspelande ännu inte har utvecklats till ett beroende. Personer som spelar penningspel identifierar sällan, eller är medvetna om, vilka faktorer som kan öka risken för problematiskt spelande och därmed orsaka dem problem. I Kanada har man nyligen utarbetat anvisningarna Lower Risk Gambling Guidelines, LRGG där man har utnyttjat uppgifter om över 60 000 penningspelare från åtta olika länder, däribland Finland. «Young MM, Hodgins DC, Brunelle N ym. Developing lo...»3, «Currie SR, Low Risk Gambling Guidelines Scientific...»4
- De tre riskfaktorerna i LRGG-anvisningarna är att spela fler än två olika typer av spel, att en betydande andel av inkomsterna går åt till penningspel och att spelfrekvensen är hög.
- Bland annat unga, äldre, fångar och personer i svag socioekonomisk ställning har identifierats som sårbara grupper i fråga om penningspelsberoende «Sharman S, Butler K, Roberts A. Psychosocial risk ...»5. Med sårbarhet avses att dessa befolkningsgrupper har förhöjd risk att få penningspelproblem av särskilda orsaker som kan bidra till att spelandet blir skadligt, och hos dessa grupper är det särskilt lätt att penningspelandet kan orsaka problem.
- I samband med Parkinsons sjukdom förekommer penningspelproblem hos 2–7 procent. Det anses i huvudsak bero på de dopaminagonister som används vid behandlingen av Parkinsons sjukdom «Potenza MN, Balodis IM, Derevensky J, ym. Gambling...»6.
- Dopaminagonisterna pramipexol och ropinrol samt dopaminmodulatorn aripiprazol är kopplade till den ökade risken för att utveckla penningspelproblem. Det har föreslagits att mekanismen består av en överaktivering av det dopaminerga belöningssystemet som orsakas av läkemedel med dopamineffekt «Wolfschlag M, Håkansson A. Drug-Induced Gambling D...»7.
- Tankefel i anslutning till penningspelande kan också bidra till att penningspelandet blir problematiskt eller utvecklas till ett beroende «Leonard CA, Williams RJ, McGrath DS. Gambling fall...»8.
- Tabell «Riskfaktorer och predisponerande faktorer i anslutning till penningspelproblem och faktorer som skyddar mot penningspelproblem , , , . ...»2 innehåller en sammanställning av riskfaktorer och predisponerande faktorer för penningspelproblem och tabell «Faktorer som ökar risken för penningspelproblem....»3 innehåller faktorer som ökar risken för problemspelande i anslutning till penningspel.
Riskfaktorer eller predisponerande faktorer | Skyddande faktorer | |
---|---|---|
Sociodemografiska faktorer |
Ung ålder Manligt kön Låg utbildningsnivå eller svag studieframgång Svag socioekonomisk ställning |
|
Individuella faktorer |
Ärftlig benägenhet Impulsivitet Svårigheter att reglera känslor Antisocialt beteende, våldsamhet Vissa personlighetsdrag, såsom upplevelsesökande Psykisk samsjuklighet Felaktiga föreställningar om penningspelande Parkinsons sjukdom (dopaminagonistmedicinering) |
Vissa personlighetsdrag, såsom samvetsgrannhet Fungerande problemlösningsförmåga |
Miljöfaktorer | Avsaknad av parförhållande Penningspelproblem i familjen Personlig konkurs |
Övervakas av föräldrarna Endast smärre sociala problem |
Alkohol och droger | Alkoholmissbruk Användning av cannabis och andra olagliga droger Rökning |
|
Läkemedel | Aripiprazol Levodopa Pramipexol Ropinrol |
Allmän tillgång till penningspel «Selin J, Raisamo S, Heiskanen M ym. Onko hajasijoi...»13, «Sulkunen P, Babor TF, Örnberg JC ym. Setting limit...»14 |
Positiv inställning till penningspelande «Salonen AH, Alho H, Castrén S. Attitudes towards g...»15, «Riley BJ, Oster C, Rahamathulla M, ym. Attitudes, ...»16, «Hellumbråten Kristensen J, Trifunovic S, Strand J ...»17 |
Penningspelande online «Sulkunen P, Babor TF, Örnberg JC ym. Setting limit...»14 |
Enkelt att få snabblån när man spelar online «Sirola A, Kaakinen M, Oksanen A. Excessive Gamblin...»18 |
Speltyper: spel med högt tempo, såsom spelautomater «Heiskanen M, Hellman M, Jaakkola T ym. Rahapeliaut...»19 |
Spelens egenskaper, såsom visuella egenskaper och snabba utbetalningar, vinster «Auer M, Griffiths MD. The relationship between str...»20 |
Undvika risker
- Den kanadensiska LRGG-anvisningen innehåller rekommendationer om det belopp som används för spelande och spelfrekvensen per månad samt anvisningar om hur många olika spel en person högst bör spela regelbundet. «Young MM, Hodgins DC, Brunelle N ym. Developing lo...»3, «Currie SR, Low Risk Gambling Guidelines Scientific...»4
- Enligt dessa anvisningar ska man inte spendera mer än 1 procent av hushållets inkomster på att spela, en person ska inte spela mer än 4 dagar i månaden och ska inte regelbundet spela mer än 2 typer av spel. Dessa rekommendationer är riktgivande och deras lämplighet för den finländska kulturkontexten har ännu inte undersökts.
Mätare för identifiering och bedömning av penningspelsproblem
Yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården har en viktig roll när det gäller att identifiera penningspelsproblem som ofta hemlighålls och orsakar skam. Att man med låg tröskel ställer frågor om penningspelande främjar sannolikt att spelare söker hjälp och förebygger att skadeverkningarna blir allvarligare «Tolchard B, Thomas L, Battersby M. GPs and problem...»21, «Manning V, Dowling NA, Rodda SN, ym. An Examinatio...»22. Se handboken Prata om spel om pengar «https://www.julkari.fi/handle/10024/144557»4.
Strukturerade enkäter kan vid behov användas som stöd för intervjuer för att precisera och underlätta till exempel en intervju inom elev- och studerandehälsovården samt vid hälsoundersökningar inom företagshälsovården och undersökningar som genomförs enligt åldersgrupp. En systematisk screening av spelproblem är motiverad när patienten söker sig till hälso- och sjukvården på grund av ett annat psykiskt problem eller alkohol- och drogproblem.
- De mätare som presenteras i denna rekommendation har validerats internationellt för kliniskt bruk «Miller NV, Currie SR, Hodgins DC, ym. Validation o...»23, «Dowling NA, Merkouris SS, Dias S, ym. The diagnost...»24. De har inte validerats på finska. De finska översättningarna har gjorts med hjälp av en återöversättningsmetod i samarbete med utvecklarna av mätaren.
- För screening av penningspelsproblem lämpar sig BBGS (Brief Biosocial Gambling Screen), som bedömer penningspelande under de föregående 12 månaderna med hjälp av tre frågor «Gebauer L, LaBrie R, Shaffer HJ. Optimizing DSM-IV...»25. Delarna i BBGS mäter neuroadaptation (abstinenssymtom), psykosociala faktorer (lögner om spelandet) och sociala olägenheter (lånar pengar av andra). Ett positivt svar på en fråga tyder på ett penningspelsproblem, och detta bör utredas närmare till exempel med PGSI-indikatorn. Se THL:s webbplats som stöd för yrkespersonalens arbete «https://thl.fi/aiheet/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/rahapelit/ammattilaisten-tyon-tueksi»5, BBGS-screening (PDF) «https://thl.fi/documents/155392151/190500132/BBGS_Lomake.pdf/9bf946f5-81b1-7942-0d33-acf60e0621f1/BBGS_Lomake.pdf?t=1713517470690»6
- PGSI (Problem Gambling Severity Index) är en metod för att bedöma och följa upp penningspelsproblem.
«Currie SR, Hodgins DC, Casey DM. Validity of the P...»26 De nio frågor som ingår i PGSI mäter det problematiska penningspelandet under det
föregående året och de negativa följderna av det. Se THL:s webbplats som stöd för
yrkespersonalens arbete «https://thl.fi/aiheet/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/rahapelit/ammattilaisten-tyon-tueksi»5, PGSI-indikatorn (PDF) «https://thl.fi/documents/155392151/190500132/PGSI_Lomake_Rahapeli.pdf/b3a8433c-ca47-2598-2569-0d944cad1338/PGSI_Lomake_Rahapeli.pdf?t=1713518053476»7
- PGSI är bra på att urskilja hur allvarligt penningspelsproblemet är och dess tillförlitlighet har undersökts i stor utsträckning. PGSI har konstaterats lämpa sig väl både för befolkningsundersökningar och som hjälpmedel i det kliniska arbetet. «Otto JL, Smolenski DJ, Garvey Wilson AL, ym. A sys...»27
- PGSI-poäng ≥ 8 tyder på problemspelande, 5–7 på måttlig risk och 1–4 på liten risk. 0 PGSI-poäng innebär ingen risk eller att personen inte spelar.
- Att föra dagbok över spelandet kan hjälpa till att precisera lägesbilden för penningspelsproblemet [R28]. Se THL:s handbok Prata om spel om pengar «https://www.julkari.fi/handle/10024/144557»4, Dagbok över penningspelande «https://thl.fi/documents/155392151/190500132/Lomake4.pdf/1c196ca6-12aa-4190-ca29-18424278099f/Lomake4.pdf?t=1678203576360»8
- Det rekommenderas att man använder justerade mätare för unga eftersom de ännu inte
ansvarar för sitt eget hushåll, vilket innebär att en mätare för vuxna inte mäter
situationen exakt. «Edgren R, Castrén S, Mäkelä M, ym. Reliability of ...»29
- Av de mätare som riktas till unga rekommenderas SOGS-RA (South Oaks Gambling Screen Revised for Adolescents) «Montiel I, Ortega-Barón J, Basterra-González A, ym...»30. Se THL:s webbsidor SOGS-RA, Enkät om penningspel för unga «https://thl.fi/documents/155392151/190500132/SOGS-RA_Lomake.pdf/6f70fd6b-10c1-6cae-0b72-2f619421bd90/SOGS-RA_Lomake.pdf?t=171351851383»9
Penningspelsproblem och annan sjuklighet
- Enligt internationella undersökningar är fysisk och psykisk samsjuklighet samt andra beroenden vanliga i samband med penningspelsproblem. «Sharman S, Butler K, Roberts A. Psychosocial risk ...»5, «Loo JMY, Kraus SW, Potenza MN. A systematic review...»31, «Stefanovics EA, Potenza MN, Pietrzak RH. Gambling ...»32.
- Internationella undersökningar har visat att de vanligaste är alkohol- och drogproblem, affektiva störningar och ångestsyndrom samt utvecklingsrelaterade störningar (bl.a. ADHD) och beteendestörningar. «Kessler RC, Hwang I, LaBrie R, ym. DSM-IV patholog...»33, «Richard J, Fletcher É, Boutin S, ym. Conduct probl...»34, «Theule J, Hurl KE, Cheung K, ym. Exploring the Rel...»35 Det finns knappt någon finländsk forskning på ämnet, och det är möjligt att situationen är annorlunda i Finland. Traumaupplevelser, posttraumatiska symtom och posttraumatiskt stressyndrom har samband med penningspelsproblem «Sharman S, Butler K, Roberts A. Psychosocial risk ...»5, «Loo JMY, Kraus SW, Potenza MN. A systematic review...»31, «Kessler RC, Hwang I, LaBrie R, ym. DSM-IV patholog...»33.
- Penningspelsproblem är ofta förknippade med andra beroenden.
- Enligt internationella undersökningar har cirka 7 procent av dem som får psykiatrisk avdelningsvård ett penningspelsberoende. «Aalto M. Mielenterveyden häiriöt ja rahapeliongelm...»36
- Hos kvinnor är penningspelsproblem oftare förknippade med andra psykiatriska sjukdomar och socioekonomisk utsatthet. «Larsson L, Håkansson A. Mental illness and socio-e...»37
- Det verkar som om många associerade psykiska sjukdomar föregår penningspelsproblem. «Kessler RC, Hwang I, LaBrie R, ym. DSM-IV patholog...»33Penningspelsproblem kan vara en följd av försök att behandla psykiska symtom, och penningspelsproblem kan orsaka psykiska symtom «Richard J, Fletcher É, Boutin S, ym. Conduct probl...»34. Bakom båda kan det finnas gemensamma predisponerande faktorer, såsom vissa personlighetsdrag (bl.a. impulsivitet).
- Den totala dödligheten i anslutning till spelberoende är ungefär dubbelt så stor som hos den allmänna befolkningen. «Karlsson A, Håkansson A. Gambling disorder, increa...»38
- Diagnostiserat penningspelsberoende är förknippat med en ökad risk för självdestruktivitet. Den är 15 gånger större än hos den allmänna befolkningen «Loo JMY, Kraus SW, Potenza MN. A systematic review...»31, «Karlsson A, Håkansson A. Gambling disorder, increa...»38, «Edson TC, Slabczynski JM, Lee TG, ym. A meta-analy...»39. Risken är särskilt stor för dem som samtidigt har andra beroendestörningar eller andra psykiatriska sjukdomar. «Karlsson A, Håkansson A. Gambling disorder, increa...»38
- Dödligheten i suicid bland män och kvinnor skiljer sig knappt från varandra. Detta avviker från forskningsresultaten om den allmänna befolkningen, enligt vilka suicid är 2–3 gånger vanligare bland män än bland kvinnor. «Håkansson A, Karlsson A. Suicide Attempt in Patien...»40
- Penningspelsproblem är ofta förknippade med nedsatt fysisk hälsa, som till stor del torde förklaras av socioekonomisk bakgrund och användning av alkohol och droger. «Potenza MN, Balodis IM, Derevensky J, ym. Gambling...»6
- I samband med Parkinsons sjukdom förekommer penningspelproblem hos 2–7 procent. Det anses i huvudsak bero på de dopaminagonister som används vid behandlingen av Parkinsons sjukdom. «Potenza MN, Balodis IM, Derevensky J, ym. Gambling...»6
Behandling av komorbiditeter
Penningspelsproblem verkar sällan vara den primära orsaken till att söka vård, och man söker vård på grund av andra former av psykisk ohälsa eller alkohol- och drogproblem. En systematisk screening av penningspelsproblem behövs när patienten söker vård på grund av ett annat psykiskt problem eller alkohol- och drogproblem.
Psykiska symtom (såsom deprimerad sinnesstämning, sömnlöshet, ångest, neuropsykiatriska symtom och symtom i anslutning till personlighetsstörning) ska bedömas och associerade psykiatriska störningar ska behandlas omsorgsfullt i samband med behandlingen av penningspelproblem. Detta kan förutsätta samarbete med den psykiatriska specialiserade sjukvården och den instans som genomför behandlingen av penningspelsberoendet.
I samband med behandling av Parkinsons sjukdom och rastlösa ben ska man fästa uppmärksamhet vid möjligheten att penningspelsproblem utvecklas eller aktiveras som en biverkning av dopaminagonistläkemedel. Om det finns tecken på läkemedelsbiverkning ska man överväga att justera läkemedelsdosen eller ändra på medicineringen.
- Vid behandling av samtidiga störningar används i allmänhet samma metoder som vid behandling av enskilda störningar. Annan psykiatrisk störning är inget hinder för behandling av penningspelsberoende. «Dowling NA, Merkouris SS, Lorains FK. Intervention...»41
- Det är viktigt att andra beroenden behandlas samtidigt som penningspelproblemet, eftersom missbruk av alkohol och droger kan göra det svårare att kontrollera spelandet och behandla penningspelsproblemet.
- Självdestruktiva tankar och eventuella tidigare suicidförsök ska utredas aktivt i samband med behandlingen av penningspelproblem (se God medicinsk praxis-rekommendationen Förebyggande av självmord och vård av patient som försökt begå självmord «Förebyggande av självmord och vård av patient som försökt begå självmord»2).
- Personer med psykotisk störning, bipolär sjukdom (särskilt typ 1) eller allvarlig självdestruktivitet behandlas i allmänhet inom den psykiatriska specialiserade sjukvården (se God medicinsk praxis-rekommendationerna: Schizofreni «Schizofreni»3, Bipolär sjukdom «Bipolär sjukdom»4, Förebyggande av självmord och vård av patient som försökt begå självmord «Förebyggande av självmord och vård av patient som försökt begå självmord»2).
Vård och rehabilitering
Psykosociala behandlingar
Psykosociala behandlingar är effektiva i behandlingen av penningspelsberoende jämfört med att inte få behandling eller att vara på väntelistan, och behandlingssvaret har påvisats hålla i sig i 9, 12 och till och med 24 månader.
- Variationer i svarsvariablerna försvårar jämförelsen av behandlingsinterventionernas effekt.
- Antalet deltagare i enskilda interventionsundersökningar är vanligtvis mycket litet och därför är det svårt att få fram statistiskt signifikanta skillnader. «Pallesen S, Mitsem M, Kvale G, ym. Outcome of psyc...»42, «Rash CJ, Petry NM. Psychological treatments for ga...»43, «Cowlishaw S, Merkouris S, Dowling N, ym. Psycholog...»44, «Petry NM, Ginley MK, Rash CJ. A systematic review ...»45
- Behandlingsprogram som grundar sig på en kognitiv-behavioral referensram (KBT) minskar
symtomen på problemspelande och penningspelsberoende och skadeverkningarna i anslutning
till spelandet «Cognitive-behavioural therapies (CBTs) are effective in reducing gambling behaviour and other symptoms of pathological and problem gambling.»A.
- KBT-behandlingar är vanligtvis manualiserade och kan genomföras både individuellt och i grupp.
- Utmaningen med KBT-behandlingar är att en stor andel avbryter behandlingen.
- En motiverande intervju minskar problemspelandet både självständigt och tillsammans
med andra interventioner, oftast KBT-behandling «Motivational interviewing (MI) is effective in reducing gambling behaviour alone and in combination with other therapies.»A.
- Andelen som fullföljer behandlingen motsvarar andelen som fullföljer KBT-behandling.
- Mindfulness-baserade interventioner minskar sannolikt symtomen på problemspelande och penningspelsberoende «Mindfulness-based interventions are likely to be efficacious in reducing gambling behavior and symptoms.»B och de ekonomiska skadeverkningarna «Mindfulness-based interventions may be efficacious in reducing gambling urges and improving financial outcomes in problem gambling and gambling disorder.»C.
- Psykologiska behandlingar som innehåller möten med en terapeut kan minska problemspelandet
bättre än egenvårdsprogram «Psychological face-to-face treatments may reduce problematic gambling behaviour more than self-guided treatments.»C.
- I sådana program kan antalet behandlingar åtminstone på kort sikt vara förknippat med positiv respons efter behandlingen. «Pfund RA, Peter SC, Whelan JP, ym. Is more better?...»46
Distansbehandling
Internetbaserade behandlingsprogram kan sannolikt minska de allmänna symtomen i anslutning till spelande «Internet-based treatments of gambling disorders probably reduce general gambling symptoms.»B.
Vid behandling av lindrigare symtom kan man använda kort rådgivning och handledd egenvård utan kontakt med en terapeut, men vid behandling av störningar på beroendenivå torde man behöva kontakt med en terapeut «Goslar M, Leibetseder M, Muench HM, ym. Efficacy o...»47.
- Penningspelsproblemet bland dem som deltog i det internetbaserade programmet Peli
poikki som används i Finland minskade betydligt och fördelarna bibehölls under en
uppföljningsperiod på 12 månader. Detta framgår av två undersökningar som utrett programmets
effekt. I den första undersökningen utreddes programmets effekt och effektens varaktighet.
«Palomäki J, Heiskanen M, Castrén S. Online 8-week ...»48 I den andra undersökningen granskade man vilka faktorer som förutsäger att programmet
kommer att avbrytas i dess olika skeden (före programmets början, i mitten och i slutet
av programmet). «Palomäki J, Lind K, Heiskanen M, ym. Predicting on...»49
- Programmet i fråga erbjuds av Peluuri, som är en servicehelhet som riktar sig till spelare, deras närstående och yrkespersoner som möter spelproblem i sitt arbete. Det webbaserade, avgiftsfria programmet Peli poikki tar 8 veckor att genomföra, och grundar sig på kognitiv beteendeterapi.
- Även om penningspelsproblemet minskade betydligt bland dem som deltog i programmet Peli poikki, framgår det också av undersökningen att depression och den psykiska belastningen av den ekonomiska situationen och avsaknad av kontroll när det gäller den försämrade programmets effekt.
Stöd till närstående
- Väsentligt innehåll i stödet som erbjuds närstående är «Core themes in the treatment of significant others may be information and understanding, social support, coping skills, communication, and strain.»C
- information om fenomenet penningspel (psykoedukation)
- socialt stöd
- stärkande av copingstartegierna
- betydelsen av kontakt med spelaren
- minska den närståendes belastning.
- I en systematisk översikt «Edgren R, Pörtfors P, Raisamo S, ym. Treatment for...»50 granskades hurdan behandling och hurdant stöd närstående till spelare erbjuds internationellt.
Behandlingarnas effektivitet mättes med tanke på den närståendes mående. I undersökningsresultaten
framhävdes stöd och behandling som skräddarsytts för de närstående enligt deras individuella
situation och behov.
- De utvärderade stöd- och behandlingsmodellerna var olika. Tre var endast riktade till närstående, fyra genomfördes som parterapi för både närstående och spelare, och två bestod av stöd med låg tröskel som erbjöds på nätet.
- Ingen av de undersökta behandlingsmodellerna visade sig vara mer effektiv än de andra. Detta berodde med största sannolikhet på att behandlingsmodellerna var olika, på att stödet och behandlingen hade olika syften och på de undersökningsmetoder som användes.
- Ett test avsett för bedömning av skadeverkningar som drabbar närstående till spelare finns tillgängligt på nätet https://www.peluuri.fi/hae-apua/testi-rahapelaajan-laheiselle «https://www.peluuri.fi/hae-apua/testi-rahapelaajan-laheiselle»10. «Pettorruso M, Miuli A, Di Natale C, ym. Non-invasi...»55
- SHM har publicerat en handbok för yrkesutbildade om hur man bemöter penningspelares närstående och bedömer situationen «https://www.julkari.fi/handle/10024/145344»11.
Läkemedelsbehandling
Vi rekommenderar inte rutinmässig läkemedelsbehandling för patienter med penningspelsproblem. Om läkemedelsbehandling används som stödbehandling för att motverka återfall, ska eventuella biverkningar följas upp. När läkemedelsbehandlingen inleds ska patientens övergripande situation och eventuella tilläggssymtom bedömas.
- År 2022 publicerades en Cochrane-översikt «Dowling N, Merkouris S, Lubman D, ym. Pharmacologi...»52 och en metaanalys «Goslar M, Leibetseder M, Muench HM, ym. Pharmacolo...»53 av medicinsk stödbehandling av penningspelsberoende, där man har gjort en ingående analys av olika farmakologiska stödbehandlingar vid penningspelsberoende. I Cochrane-översikten ingick 17 undersökningar som omfattade 1 193 personer «Dowling N, Merkouris S, Lubman D, ym. Pharmacologi...»52.
- I analyserna hade läkemedlen grupperats i fem olika huvudgrupper: antidepressiva läkemedel, opioidantagonister, stämningsstabiliserande läkemedel, atypiska antipsykotika och andra läkemedel. I analyserna konstaterades att läkemedlens effekt förblir mycket liten i alla läkemedelsgrupper och utifrån alla resultatmätare. Det bästa resultatet uppnåddes med opioidiantagonister, men endast när man mätte förändring i det allmänna välbefinnandet. Däremot observerades ingen betydande förändring i spelandets frekvens eller omfattning. «Dowling N, Merkouris S, Lubman D, ym. Pharmacologi...»52, «Goslar M, Leibetseder M, Muench HM, ym. Pharmacolo...»53
- Opioidiantagonister (naltrexon, nalmefen, naloxon) antas minska välbefinnandet som penningspelande ger, vilket leder till att spelandet inte är lika belönande som tidigare och spelberoendet och återfallen borde minska. I analyserna framkom dock att 50–100 mg naltrexon per dag kan öka det allmänna välbefinnandet något eller måttligt och på så sätt minska återfallen «Naltreksoni 50–100 mg päivässä saattaa lisätä vähän tai kohtalaisesti yleistä hyvinvointia ja mahdollisesti siten vähentää rahapeliriippuvaisten pelaamisretkahduksia lumelääkkeeseen verrattuna.»C.
- Ingen läkemedelsgrupp och inget läkemedel verkar medföra någon statistiskt signifikant förändring i spelfrekvensen eller de belopp som spenderas. En lindrig förbättring av det allmänna välbefinnandet kan observeras i flera undersökningar; resultaten var klart bättre om läkemedelsbehandlingen hade kombinerats med kognitiva interventioner.
- De analyserade undersökningarna har varit relativt små (i genomsnitt 39 personer/undersökning). Analyserna tyder på att läkemedelsbehandlingens effekt kan förbättras genom att använda läkemedel som stödbehandling vid sidan av terapi.
- När läkemedel används som stödbehandling är det viktigt att följa upp eventuella biverkningar, såsom illamående och huvudvärk. När läkemedelsbehandlingen planeras är det viktigt att bedöma spelarens helhetssituation och eventuella tilläggssymtom.
Övriga biologiska behandlingar
- Olika metoder som grundar sig på icke-invasiva hjärnstimuleringsbehandlingar, såsom transkraniell magnetstimulering (rTMS) och likströmsstimulering (tDCS), har undersökts ganska mycket vid behandling av penningspelsberoende.
- I en systematisk litteraturöversikt «Zucchella C, Mantovani E, Federico A, ym. Non-inva...»54 som publicerades 2020 identifierades 269 kliniska studier i anslutning till ämnet,
men av dem var endast sex stycken randomiserade kontrollerade studier. Studierna var
mycket heterogena i fråga om protokoll, parametrar och resultat. Det gick inte att
göra en systematisk analys.
- Resultaten tyder dock på att rTMS- eller tDCS-behandling kan ha en kontrollerande inverkan på beslutsprocesserna i anslutning till spelande. Detta tyder också en annan systematisk litteraturöversikt över beslutsfattandet hos friska försökspersoner i anslutning till spelande på. «Pettorruso M, Miuli A, Di Natale C, ym. Non-invasi...»55
Ordnande av behandling
- Det är den offentliga hälso- och sjukvårdens uppgift att behandla penningspelsberoende. Penningspelsberoende orsakar förutom hälsorisker även sociala svårigheter som kräver multiprofessionellt samarbete med socialvårdens alkohol- och drogarbete och beroendearbete.
- Välfärdsområdena ansvarar för hälso- och sjukvårdstjänsterna och därför ansvarar välfärdsområdena för att ordna behandling av penningspelsberoende. Eftersom penningspelsberoende ofta förekommer samtidigt som andra missbruksproblem och psykiska störningar, bör identifieringen och behandlingen av penningspel ordnas integrerat som en del av vård- och servicesystemet inom primärvården, alkohol- och drogarbetet och mentalvårdstjänsterna samt den specialiserade sjukvården.
- Organisationssektorn erbjuder stöd, kamratstöd och samtalshjälp, men vårdansvaret ligger på välfärdsområdet.
- Socialarbetet och ekonomi- och skuldrådgivningen har en viktig roll i behandlingen. Man kommer lokalt överens om och beskriver samarbetet mellan välfärdsområdets vårdinstanser och socialservicen så att den multiprofessionella behandlingen genomförs och patienten garanteras nödvändiga tjänster och behandling.
Arbetsgrupp tillsatt av Finska Läkarföreningen Duodecim och Föreningen för addiktionsmedicin i Finland
För mer information om arbetsgruppsmedlemmar samt anmälan om intressekonflikter, se «Rahapeliongelma»1 (på finska)
Översättare: Lingsoft Language Services Oy
Granskning av översättningen: Tove Hertzberg
Litteratur
Penningspelsberoende. God medicinsk praxis-rekommendation. Arbetsgrupp tillsatt av Finska Läkarföreningen Duodecim och Föreningen för addiktionsmedicin i Finland. Helsingfors: Finska Läkarföreningen Duodecim, 2025 (hänvisning dd.mm.åååå). Tillgänglig på internet: www.kaypahoito.fi
Närmare anvisningar: «https://www.kaypahoito.fi/sv/god-medicinsk-praxis/nyttjanderattigheter/citering»12
Ansvarsbegränsning
God medicinsk praxis- och Avstå klokt-rekommendationerna är sammandrag gjorda av experter gällande diagnostik och behandling av bestämda sjukdomar. Rekommendationerna fungerar som stöd när läkare eller andra yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården ska fatta behandlingsbeslut. De ersätter inte läkarens eller annan hälsovårdspersonals egen bedömning av vilken diagnostik, behandling och rehabilitering som är bäst för den enskilda patienten då behandlingsbeslut fattas.
Litteratur
- Salonen AH, Castrén S, Latvala TA, ym. Gender- and age-stratified analyses of gambling disorder in Finland between 2011 and 2020 based on administrative registers. Nordisk Alkohol Nark 2022;39(6):623-633 «PMID: 36452446»PubMed
- Salonen AH, Hagfors H, Lind K ym. Suomalaisten rahapelaaminen ja peliongelmat 2019 Tilastoraportti 8/2020. https://www.julkari.fi/handle/10024/139636 «https://www.julkari.fi/handle/10024/139636»13
- Young MM, Hodgins DC, Brunelle N ym. Developing lower-Risk Gambling Guidelines. Ottawa, Ontario, Canadian Centre of Substance Use and Addiction 2021 «https://gamblingguidelines.ca/app/uploads/2021/01/LRGG-Developing-Lower-Risk-Gambling-Guidelines-Report-2021-en.pdf»14
- Currie SR, Low Risk Gambling Guidelines Scientific Working Group. A research plan to define Canada's first low-risk gambling guidelines. Health Promot Int 2019;34(6):1207-1217 «PMID: 30202889»PubMed
- Sharman S, Butler K, Roberts A. Psychosocial risk factors in disordered gambling: A descriptive systematic overview of vulnerable populations. Addict Behav 2019;99():106071 «PMID: 31473572»PubMed
- Potenza MN, Balodis IM, Derevensky J, ym. Gambling disorder. Nat Rev Dis Primers 2019;5(1):51 «PMID: 31346179»PubMed
- Wolfschlag M, Håkansson A. Drug-Induced Gambling Disorder: Epidemiology, Neurobiology, and Management. Pharmaceut Med 2023;37(1):37-52 «PMID: 36611111»PubMed
- Leonard CA, Williams RJ, McGrath DS. Gambling fallacies: Predicting problem gambling in a national sample. Psychol Addict Behav 2021;35(8):939-947 «PMID: 33600198»PubMed
- Dowling NA, Merkouris SS, Greenwood CJ, ym. Early risk and protective factors for problem gambling: A systematic review and meta-analysis of longitudinal studies. Clin Psychol Rev 2017;51():109-124 «PMID: 27855334»PubMed
- Allami Y, Hodgins DC, Young M, ym. A meta-analysis of problem gambling risk factors in the general adult population. Addiction 2021;116(11):2968-2977 «PMID: 33620735»PubMed
- Marchica LA. The impact and role of emotion regulation in problem gambling. Dissertation Abstracts International: Section B: The Sciences and Engineering 2021;82(5-B):No Pagination Specified.
- Strømme R, Børstad KH, Rø AE, ym. The Relationship Between Gambling Problems and the Five-Factor Model of Personality: A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Psychiatry 2021;12():740235 «PMID: 34712156»PubMed
- Selin J, Raisamo S, Heiskanen M ym. Onko hajasijoitettujen rahapeliautomaattien suhteellinen määrä suurempi sosioekonomisesti haavoittuvilla asuinalueilla? Yhteiskuntapolitiikka 2018;83:294–302. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201803206094 «https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201803206094»15
- Sulkunen P, Babor TF, Örnberg JC ym. Setting limits: Gambling, science and public policy. Oxford, UK: Oxford University Press 2019
- Salonen AH, Alho H, Castrén S. Attitudes towards gambling, gambling participation, and gambling-related harm: cross-sectional Finnish population studies in 2011 and 2015. BMC Public Health 2017;17(1):122 «PMID: 28122531»PubMed
- Riley BJ, Oster C, Rahamathulla M, ym. Attitudes, Risk Factors, and Behaviours of Gambling among Adolescents and Young People: A Literature Review and Gap Analysis. Int J Environ Res Public Health 2021;18(3): «PMID: 33499418»PubMed
- Hellumbråten Kristensen J, Trifunovic S, Strand J ym. A systematic literature review of studies on attitudes towards gambling using the Attitudes Towards Gambling Scale (ATGS), International Gambling Studies 2022. DOI: 10.1080/14459795.2022.2143856
- Sirola A, Kaakinen M, Oksanen A. Excessive Gambling and Online Gambling Communities. J Gambl Stud 2018;34(4):1313-1325 «PMID: 29623505»PubMed
- Heiskanen M, Hellman M, Jaakkola T ym. Rahapeliautomaattien ja automaattipelien haittojen hallinta Rahapelien toimeenpanosta aiheutuvien haittariskien ja haittojen arviointiryhmän päätelmät haittojen hallinnan tehostamistarpeista ja ryhmän ohjauksessa tehty selvitys. Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2020:25. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-6873-8 «http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-6873-8»16
- Auer M, Griffiths MD. The relationship between structural characteristics and gambling behaviour: An online gambling player tracking study. J Gambl Stud 2023;39(1):265-279 «PMID: 35553316»PubMed
- Tolchard B, Thomas L, Battersby M. GPs and problem gambling: can they help with identification and early intervention? J Gambl Stud 2007;23(4):499-506 «PMID: 17453326»PubMed
- Manning V, Dowling NA, Rodda SN, ym. An Examination of Clinician Responses to Problem Gambling in Community Mental Health Services. J Clin Med 2020;9(7): «PMID: 32630354»PubMed
- Miller NV, Currie SR, Hodgins DC, ym. Validation of the problem gambling severity index using confirmatory factor analysis and rasch modelling. Int J Methods Psychiatr Res 2013;22(3):245-55 «PMID: 24014164»PubMed
- Dowling NA, Merkouris SS, Dias S, ym. The diagnostic accuracy of brief screening instruments for problem gambling: A systematic review and meta-analysis. Clin Psychol Rev 2019;74():101784 «PMID: 31759246»PubMed
- Gebauer L, LaBrie R, Shaffer HJ. Optimizing DSM-IV-TR classification accuracy: a brief biosocial screen for detecting current gambling disorders among gamblers in the general household population. Can J Psychiatry 2010;55(2):82-90 «PMID: 20181303»PubMed
- Currie SR, Hodgins DC, Casey DM. Validity of the Problem Gambling Severity Index interpretive categories. J Gambl Stud 2013;29(2):311-27 «PMID: 22426971»PubMed
- Otto JL, Smolenski DJ, Garvey Wilson AL, ym. A systematic review evaluating screening instruments for gambling disorder finds lack of adequate evidence. J Clin Epidemiol 2020;120():86-93 «PMID: 31917356»PubMed
- Castrén S, Kesänen M. Rahapeliongelman puheeksiotto. Kirjassa: Alho H, Aalto M, Castrén S, Mari Pajula (toim). Peliriippuvuus. Kustannus Oy Duodecim 2022. ISBN: 978-952-360-061-4
- Edgren R, Castrén S, Mäkelä M, ym. Reliability of Instruments Measuring At-Risk and Problem Gambling Among Young Individuals: A Systematic Review Covering Years 2009-2015. J Adolesc Health 2016;58(6):600-15 «PMID: 27151759»PubMed
- Montiel I, Ortega-Barón J, Basterra-González A, ym. Problematic online gambling among adolescents: A systematic review about prevalence and related measurement issues. J Behav Addict 2021;10(3):566-586 «PMID: 34550906»PubMed
- Loo JMY, Kraus SW, Potenza MN. A systematic review of gambling-related findings from the National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions. J Behav Addict 2019;8(4):625-648 «PMID: 31830810»PubMed
- Stefanovics EA, Potenza MN, Pietrzak RH. Gambling in a National U.S. Veteran Population: Prevalence, Socio-demographics, and Psychiatric Comorbidities. J Gambl Stud 2017;33(4):1099-1120 «PMID: 28293767»PubMed
- Kessler RC, Hwang I, LaBrie R, ym. DSM-IV pathological gambling in the National Comorbidity Survey Replication. Psychol Med 2008;38(9):1351-60 «PMID: 18257941»PubMed
- Richard J, Fletcher É, Boutin S, ym. Conduct problems and depressive symptoms in association with problem gambling and gaming: A systematic review. J Behav Addict 2020;9(3):497-533 «PMID: 32750033»PubMed
- Theule J, Hurl KE, Cheung K, ym. Exploring the Relationships Between Problem Gambling and ADHD: A Meta-Analysis. J Atten Disord 2019;23(12):1427-1437 «PMID: 26832122»PubMed
- Aalto M. Mielenterveyden häiriöt ja rahapeliongelmat. Kirjassa: Alho H, Aalto M, Castrén S, Pajula M (toim). Peliriippuvuus. Kustannus Oy Duodecim 2022. ISBN: 978-952-360-061-4
- Larsson L, Håkansson A. Mental illness and socio-economic situation of women and men diagnosed with gambling disorder (GD) in Sweden - nationwide case-control study. PLoS One 2022;17(10):e0274064 «PMID: 36288321»PubMed
- Karlsson A, Håkansson A. Gambling disorder, increased mortality, suicidality, and associated comorbidity: A longitudinal nationwide register study. J Behav Addict 2018;7(4):1091-1099 «PMID: 30427214»PubMed
- Edson TC, Slabczynski JM, Lee TG, ym. A meta-analytic investigation of problem gambling and self-harm: A causal inference perspective. Psychol Addict Behav 2022;(): «PMID: 35878077»PubMed
- Håkansson A, Karlsson A. Suicide Attempt in Patients With Gambling Disorder-Associations With Comorbidity Including Substance Use Disorders. Front Psychiatry 2020;11():593533 «PMID: 33304287»PubMed
- Dowling NA, Merkouris SS, Lorains FK. Interventions for comorbid problem gambling and psychiatric disorders: Advancing a developing field of research. Addict Behav 2016;58():21-30 «PMID: 26900888»PubMed
- Pallesen S, Mitsem M, Kvale G, ym. Outcome of psychological treatments of pathological gambling: a review and meta-analysis. Addiction 2005;100(10):1412-22 «PMID: 16185203»PubMed
- Rash CJ, Petry NM. Psychological treatments for gambling disorder. Psychol Res Behav Manag 2014;7():285-95 «PMID: 25328420»PubMed
- Cowlishaw S, Merkouris S, Dowling N, ym. Psychological therapies for pathological and problem gambling. Cochrane Database Syst Rev 2012;11():CD008937 «PMID: 23152266»PubMed
- Petry NM, Ginley MK, Rash CJ. A systematic review of treatments for problem gambling. Psychol Addict Behav 2017;31(8):951-961 «PMID: 28639817»PubMed
- Pfund RA, Peter SC, Whelan JP, ym. Is more better? A meta-analysis of dose and efficacy in face-to-face psychological treatments for problem and disordered gambling. Psychol Addict Behav 2020;34(5):557-568 «PMID: 32105113»PubMed
- Goslar M, Leibetseder M, Muench HM, ym. Efficacy of face-to-face versus self-guided treatments for disordered gambling: A meta-analysis. J Behav Addict 2017;6(2):142-162 «PMID: 28662618»PubMed
- Palomäki J, Heiskanen M, Castrén S. Online 8-week cognitive therapy for problem gamblers: The moderating effects of depression symptoms and perceived financial control. J Behav Addict 2022;11(1):75-87 «PMID: 35133289»PubMed
- Palomäki J, Lind K, Heiskanen M, ym. Predicting online problem gambling treatment discontinuation: New evidence from cross-validated models. Psychol Addict Behav 2023;37(3):519-532 «PMID: 35980716»PubMed
- Edgren R, Pörtfors P, Raisamo S, ym. Treatment for the concerned significant others of gamblers: A systematic review. J Behav Addict 2022;11(1):1-25 «PMID: 35044325»PubMed
- Dowling NA, Rodda SN, Lubman DI, ym. The impacts of problem gambling on concerned significant others accessing web-based counselling. Addict Behav 2014;39(8):1253-7 «PMID: 24813552»PubMed
- Dowling N, Merkouris S, Lubman D, ym. Pharmacological interventions for the treatment of disordered and problem gambling. Cochrane Database Syst Rev 2022;9(9):CD008936 «PMID: 36130734»PubMed
- Goslar M, Leibetseder M, Muench HM, ym. Pharmacological Treatments for Disordered Gambling: A Meta-analysis. J Gambl Stud 2019;35(2):415-445 «PMID: 30570700»PubMed
- Zucchella C, Mantovani E, Federico A, ym. Non-invasive Brain Stimulation for Gambling Disorder: A Systematic Review. Front Neurosci 2020;14():729 «PMID: 33013280»PubMed
- Pettorruso M, Miuli A, Di Natale C, ym. Non-invasive brain stimulation targets and approaches to modulate gambling-related decisions: A systematic review. Addict Behav 2021;112():106657 «PMID: 32987305»PubMed