Ruoka-allergia (lapset) 
   
      Käyvän hoidon tiivistelmät
      Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Lastenlääkäriyhdistys ry:n asettama työryhmä
      9.6.2025
    
   
   Käypä hoito -suositus   «Ruoka-allergia (lapset)»1
   
      Luonnollinen kulku ja ennuste
      
         - Lasten ruoka-allergioiden esiintyvyys Suomessa on noin 4 %. Yleisimmät allergiat ovat
            maito-, kananmuna- ja pähkinäallergia.
 
         - Riskitekijöitä ovat perheenjäsenten allergiset sairaudet, lapsen atooppinen ihottuma
            ja kiinteiden ruokien antamisen myöhäinen aloitus.
 
         - Suurin osa maito-, vehnä- ja kananmuna-allergioista väistyy kouluikään mennessä. Pähkinäallergiassa
            osuus on paljon pienempi.
 
         - Suuret IgE-pitoisuudet ja herkistyminen stabiileille ruoka-allergeeneille tai usealle
            ruoka-aineelle liittyvät hitaampaan toipumiseen.
 
      
    
   
      Patofysiologia
      
         - IgE-välitteisessä ruoka-allergiassa elimistö muodostaa tietyille ruoka-allergeeneille
            spesifisiä IgE-vasta-aineita (herkistyminen), jotka sitoutuvat syöttösolujen ja basofiilien
            pintaan. Kun ruoka-allergeeni kiinnittyy näihin vasta-aineisiin, solut vapauttavat
            välittäjäaineita (esim. histamiini, tryptaasi), jotka aiheuttavat nopeasti ilmaantuvat
            allergisen reaktion oireet.
 
         - Herkistyminen ruoka-allergeenille ei kuitenkaan aina johda oireisiin eikä pelkkä IgE-vasta-aineiden
            löytyminen merkitse allergiaa.
 
         - Ei-IgE-välitteiset ruoka-allergiat ovat harvinaisia. Oireet kehittyvät tuntien tai
            päivien viiveellä. Taustalla on yleensä soluvälitteinen immunologinen prosessi.
 
      
    
   
      Diagnostiikka 
      
         - IgE-välitteisen ruoka-allergian diagnoosi perustuu ruoka-aineen syömisen jälkeen ilmeneviin
            oireisiin, allergeenispesifisen IgE:n osoittamiseen sekä valvottuihin ruoka-altistuksiin.
 
         - Huolelliset esitiedot ovat tärkein yksittäinen diagnostinen keino.
 
         - IgE-tutkimukset kohdennetaan vain niihin ruoka-aineisiin, joiden epäillään aiheuttaneen
            välittömiä allergisia oireita. 
 
         - Tarpeetonta IgE-seulontaa ilman ruoka-allergian oireita ja ruokavalion rajoittamista
            ainoastaan IgE-pitoisuuksien perusteella tulee välttää.
 
         - Molekyyliallergologia tarkentaa allergioiden diagnostiikkaa tutkimalla herkistymistä
            yksittäisille allergeenimolekyyleille. Esimerkiksi maidon kaseiini (Bos d 8), kananmunan
            ovomukoidi (Gal d 1) ja pähkinöiden varastoproteiinit ovat stabiileja, mikä tarkoittaa,
            että allergeenin IgE:tä sitova rakenne säilyy muuttumattomana sekä kuumennettaessa
            että ruoansulatuskanavassa. Herkistyminen näille proteiineille ennustaa vaikeampaa
            ja pysyvämpää allergiaa.
 
         - Pienet tai negatiiviset kaseiini- ja ovomukoidi-IgE-pitoisuudet viittaavat kuumennetun
            maidon ja kananmunan sietokykyyn. 
 
         - Altistus keskeisille ruoka-aineille tehdään erikoissairaanhoidossa diagnoosin varmistamiseksi
            sekä allergian vaikeusasteen, oirekynnyksen ja vältön asteen arvioimiseksi. 
 
         - Lievät, paikalliset reaktiot tai siitepölyherkistymiseen liittyvät suun ja nielun
            oireet eivät vaadi jatkotutkimuksia.
 
      
    
   
      Hoito
      
         - Ensiapulääkkeenä käytetään nopeavaikutteista antihistamiinia (setiritsiini tai levosetiritsiini).
 
         - Epäiltäessä anafylaksiaa annetaan adrenaliinia viivyttelemättä. Potilas ohjataan erikoissairaanhoitoon
            jatkoselvittelyihin ja hänelle opastetaan adrenaliini-injektorin käyttö.
 
         - Vaikean ruoka-allergian ensisijainen hoito on tarkka välttämisruokavalio ja adrenaliini-injektorin
            käyttö mahdollisen vahinkoaltistuksen yhteydessä.
 
         - Ruoka-aineen asteittainen käyttöönotto kypsyysastetta ja annosta säätelemällä (ruokatikapuut)
            tukee lieväoireisessa ruoka-allergiassa sietokyvyn kehittymistä. 
 
         - Vaikeissa tai pitkittyneissä allergioissa (maito, muna, maapähkinä) harkitaan siedätyshoitoa
            erikoissairaanhoidossa.
 
      
    
   
      Ennaltaehkäisy
      
         - Uusien ruoka-aineiden käytön aloituksen viivyttämiselle ei ole tieteellisiä perusteita.
 
         - Varhainen kiinteiden ruokien käytön aloitus (ennen 6 kuukauden ikää) vähentää ruoka-allergioiden
            riskiä, erityisesti maapähkinä- ja kananmuna-allergioiden osalta.
 
      
    
   
      Suolistokanavaan liittyvät ruoka-allergiat
      
         - Suolisto-oireinen lehmänmaitoallergia on harvinainen lasten vatsavaivojen syy. Diagnoosi
            edellyttää valvottua sokkoutettua altistuskoetta erikoissairaanhoidossa.
 
         - Ravinnon proteiinin aiheuttama enterokoliitti (FPIES) on ei-IgE-välitteinen ruoka-allergia,
            joka ilmenee voimakkaana oksenteluna, kalpeutena ja väsymyksenä 1–4 tunnin kuluttua
            ruoka-aineen nauttimisesta. Tyypillisesti oireet alkavat varhaislapsuudessa ja häviävät
            useimmiten 3 ikävuoteen mennessä. 
 
         - Eosinofiilinen esofagiitti on harvinainen ruokatorvitulehdus, jonka taustaa ei täysin
            tunneta. Tyypillisiä oireita ovat syömisvaikeudet, pahoinvointi, oksentelu ja vatsakivut.
            
 
         - Hoitona käytetään yleensä protonipumpun estäjiä sekä suun kautta otettavaa paikallista
            kortikosteroidia. Epäiltäessä ruoka-allergiaa vältetään tarvittaessa oireita aiheuttavaa
            ruoka-ainetta.
 
      
    
   
      Diagnostiikan, hoidon ja seurannan porrastus
      
         - Ennen koulun alkua neuvolassa arvioidaan, onko välttämisruokavalio edelleen tarpeen.
            
 
         - Perusterveydenhuollossa selvitetään lapsen ravintoanamneesi ja oireet, seurataan kasvua
            sekä hoidetaan mahdolliset ihottumat. Lievissä allergiaepäilyissä ohjataan kotikokeilut
            ja tarvittaessa puretaan välttämisdieetti. Vaikeissa ruoka-allergioissa varmistetaan
            seurannan toteutuminen.
 
         - Erikoissairaanhoitoon ohjataan lapset, joilla epäillään anafylaksiaa, jotka tarvitsevat
            ruoka-altistuksen, saavat kohtalaisia tai vaikeita oireita keskeisistä ruoka-aineista
            (esim. maito, vehnä, muna) tai joilla ilmenee pitkäkestoisia tai vaikeita iho- tai
            suolisto-oireita.
 
         - Lisäksi erikoissairaanhoitoon ohjataan lapset, joiden ruokavalio on supistunut allergiaepäilyn
            seurauksena ja joiden välttämisruokavalion purkaminen ei onnistu perusterveydenhuollon
            keinoin.
 
      
    
   
      Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Lastenlääkäriyhdistys ry:n asettama
         työryhmä
      Mika Mäkelä (puheenjohtaja)
      Péter Csonka
      Varpu Elenius
      Aino Hyry
      Kaija-Leena Kolho
      Kati Palosuo
      Aleksi Raudasoja (Käypä hoito -toimittaja)
      Susanna Salmivesi
      Terhi Savinko
      Ursula Schwab
      Helena Voutilainen
    
   
   
      Artikkelin tunnus: kht00015 (050.026)
      © 2025 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim