Takaisin Tulosta

Sepelvaltimotautikohtaus

Käyvän hoidon tiivistelmät
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Kardiologisen Seuran asettama työryhmä
24.3.2022

Käypä hoito -suositus «Sepelvaltimotautikohtaus»1

Hoidon organisointi

  • Sepelvaltimotautikohtauksen hoidon tärkeimmät tavoitteet ovat oireiden ja sydänlihasiskemian helpottaminen ja haitallisten sydäntapahtumien (kuolema, sydäninfarkti, uusiutuva iskemia) estäminen. Jotta tavoitteisiin päästään koko Suomessa, tulee hoidosta olla kaikkialla laadittuna alueellinen hoitoketju ensihoidon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kesken.
  • Sepelvaltimotautikohtausta epäiltäessä potilaalle annetaan heti 250 mg asetyylisalisyylihappoa ja tarvittava kipulääkitys. Ensihoitopaikassa tehdään työdiagnoosi esitietojen, kliinisen tutkimuksen ja EKG:n perusteella. Sepelvaltimotautikohtauspotilas kuuluu päivystyksellisesti sairaalahoitoon. Hoidon ja kuljetuksen aikana EKG:tä tulee monitoroida jatkuvasti.

Diagnoosi ja vaaraluokan arvio

  • Sepelvaltimotautikohtauksen diagnostiikan kannalta olennaisinta on tunnistaa kohtaus ja pystyä arvioimaan potilaan vaara menehtyä tai kokea sydänperäinen haittatapahtuma. Diagnostiikka ja vaaraluokan arvio perustuvat esitietojen ja kliinisen kuvan lisäksi EKG-nauhoitukseen ja troponiinipitoisuuden määritykseen. Vaaraluokan arviossa troponiini ja EKG ovat tärkeimmät elementit, koska ne kuvastavat parhaiten lyhyen aikavälin vaaraa.

Lääkehoito

Hoitolinjan valinta

Verenvuotovaara

  • Verenvuoto on sepelvaltimotautikohtauksen yleisin ei-iskeeminen komplikaatio. Verenvuotokomplikaatioiden välttämiseksi tulee minimoida antitromboottisen hoidon kesto, välttää antitromboottisten lääkkeiden turhaa yhdistämistä ja vaihtoa, määrittää annokset oikein (huomioitava erityisesti korkea ikä ja lieväkin munuaisten vajaatoiminta) ja suosia värttinävaltimoreittiä. Lisäksi tulee harkita vatsansuojalääkkeen tarvetta, välttää turhia verensiirtoja, jos hemoglobiinipitoisuus on yli 80 g/l, ja välttää antitromboottisen hoidon lopetusta lievissä verenvuodoissa. Vakavissa vuodoissa on pyrittävä aktiivisesti etsimään ja hoitamaan vuodon syy ja palauttamaan antitromboottinen hoito heti, kun se on turvallista.

Erityisryhmät

Jatkohoito

Seuranta ja kuntoutus

Lääkehoito

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Kardiologisen Seuran asettama työryhmä

Ilkka Tierala (pj.)

Essi Ryödi

Markku Eskola

Pertti Jääskeläinen

Johanna Keränen

Heidi Lehtola

Heidi Mahrberg

Tuula Meinander (Käypä hoito -toimittaja)

Ari Palomäki

Mikko Parry

Pertti Pasanen

Pekka Porela

Jyrki Puolakka

Tuomas Rissanen

Antti Saraste

Antti Valtola