Systemaattisessa katsauksessa «Heales LJ, McClintock SR, Maynard S ym. Evaluating...»1 etsittiin satunnaistettuja kontrolloituja tutkimuksia, joissa raportoitiin epikondyliittituen ja rannetuen välittömistä vaikutuksista kipuun ja toimintakykyyn potilailla, joilla oli kyynärpään lateraalinen tendinopatia. Tutkimukset etsittiin neljästä sähköisestä tietokannasta. Systemaattiseen katsaukseen otettiin 1 965 tutkimusta, joista mukaan otettiin seitsemän satunnaistettua vaihtovuorokoetta. Kyynärvarren tukien ja rannetukien käyttöä verrattiin vertailu- ja lumeolosuhteisiin (ei tukea / tuki virheellisesti asetettuna). Tutkimuksissa oli käytetty neljää erilaista ortoosia ja 12:sta erilaista tulosmuuttujaa. Katsauksen mukaan oli heikkoa näyttöä, että epikondyliittituki vähensi merkittävästi puristusotteisiin liittyvää kipua (vakioitu keskiero (SMD) vaihteluväli -0,65–0,83) verrattuna kontrolli- tai lumeryhmiin. Katsauksen mukaan heikkoa näyttöä oli myös siitä, että epikondyliittituki lisäsi kivutonta puristusvoimaa (SMD vaihteluväli 0,24–0,38), mutta ei maksimaalista puristusvoimaa (SMD vaihteluväli 0,14–0,15). Erilaisten kyynärvarren tukien väliset erot olivat minimaalisia. Lisäksi katsauksen mukaan oli heikkoa näyttöä siitä, että rannetuki ei parantanut kivutonta puristusvoimaa (SMD -0,08) eikä maksimaalista puristusvoimaa (SMD -0,22).
Kommentti: Tutkimusten heterogeenisyyden ja puutteellisen tilastollisen raportoinnin vuoksi meta-analyysi ei ollut mahdollinen. Lukuun ottamatta yhtä tutkimusta tutkimusten laatu oli heikko. Heikkolaatuinen näyttö sekä tulosten ja toiminnallisten tukien välinen heterogeenisyys estävät vankkojen johtopäätösten tekemisen toiminnallisten tukien mahdollisista välittömistä vaikutuksista kyynärpään lateraalisen tendinopatian hoidossa.
Systemaattinen katsaus ja meta-analyysi «Shahabi S, Bagheri Lankarani K, Heydari ST ym. The...»2 arvioi fysioterapiaan verrattuna epikondyliittituen vaikutusta kipuun potilailla, joilla oli kyynärpään lateraalinen tendinopatia. Katsaukseen otettiin 17 tutkimusta, joissa oli yhteensä 1 145 potilasta. Tulokset osoittivat, että fysioterapialla saavutetaan parempia vaikutuksia epikondyliittitukeen verrattuna etenkin pitkällä aikavälillä (SMD 1,17; 95 % luottamusväli -0,00–2,34). Epikondyliittituella voi kuitenkin olla paremmat vaikutukset nuorempien (alle 45-vuotiaiden) kipuihin lyhyellä aikavälillä (alle 6 viikkoa).