Takaisin

Asetyylikoliiniesteraasin estäjät ja etiologialtaan epäselvä lievä kognitiivinen heikentyminen

Näytönastekatsaukset
Anne Koivisto
11.12.2023

Näytön aste: A

Asetyylikoliiniesteraasin estäjistä ei ole hyötyä etiologialtaan epäselvässä lievässä kognitiivisessa heikentymisessä (MCI).

Cochrane-katsauksessa «Russ TC, Morling JR. Cholinesterase inhibitors for...»1 vuodelta 2012 arvioitiin yhteensä 5 149 tutkittavaa koskevaa tutkimustietoa eri asetyylikoliiniesteraasin estäjien vaikutuksesta MCI:n (lievä kognitiivinen heikentyminen) kognitioon sekä kykyä estää tai hidastaa tutkittavien tilanteen etenemistä Alzheimerin taudin dementiaksi. Katsauksessa arvioitiin paitsi donepetsiilin, myös rivastigmiinin ja galantamiinin vaikutuksia.

Riskisuhde (RR, Risk Ratio) oli pienentynyt 2 vuoden kohdalla galantamiinia koskevassa tutkimuksessa (RR 0,67; 95 % luottamusväli 0,55–0,83), mutta eroa ei nähty aktiivi- ja lumevalmisteen välillä 3 vuoden kohdalla. Muillakaan asetyylikoliiniesteraasin estäjillä ei nähty merkittävää vaikutusta hidastamaan Alzheimerin taudin kehittymistä. Sen sijaan asetyylikoliiniesteraasin estäjiä saaneilla oli merkittävästi enemmän haittavaikutuksia (RR 1,09; 95 % luottamusväli 1,02–1,16). Tavallisimmat MCI-potilailla havaitut haittavaikutukset olivat ripuli, pahoinvointi, oksentelu, lihaskrampit, päänsärky, pyörtyminen/huimaus, unettomuus ja painajaisunet, kuten lievää Alzheimerin tautia sairastavillakin.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Myöhemmässä katsauksessa ja meta-analyysissä «Ströhle A, Schmidt DK, Schultz F ym. Drug and Exer...»2 vuodelta 2015 arvioitiin yhteensä 5 satunnaistettua ja kaksoissokkoutettua MCI-tutkimusta, joissa oli ollut yhteensä 3 693 tutkittavaa. Henkilöt, joilla oli MCI, täyttivät Petersenin kriteerit. 1 tutkimuksen seuranta-aika oli 4 ja 1 tutkimuksen 3 vuotta. Muissa seuranta-aika oli lyhyempi.

Asetyylikoliiniesteraasin estäjillä ei havaittu positiivista vaikutusta MCI-potilaiden tiedonkäsittelytoimintoihin arvioituna Standardized Mean Change Raw Score menetelmällä (SMRC) (SMRC 0,03; 95 % luottamusväli 0,00–0,005).

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kommentit

Edellä mainitut systemaattinen katsaus ja meta-analyysi sekä myöhemmin julkaistu kirjallisuuskatsaus «Joe E, Ringman JM. Cognitive symptoms of Alzheimer...»3 tuovat esille, että asetyylikoliiniesteraasin estäjistä ei ole hyötyä etiologialtaan epäselvässä lievässä kognitiivisessa heikentymisessä (MCI). On siis hyvä tiedostaa, että MCI voi johtua monista syistä, eivätkä tutkimuspopulaatiot arvioitujen tutkimusten tekohetkellä ole edustaneet vain varhaista Alzheimerin tautia (Alzheimerin taudista johtuva MCI) nykykäsityksen mukaan.

Kirjallisuutta

  1. Russ TC, Morling JR. Cholinesterase inhibitors for mild cognitive impairment. Cochrane Database Syst Rev 2012;:CD009132 «PMID: 22972133»PubMed
  2. Ströhle A, Schmidt DK, Schultz F ym. Drug and Exercise Treatment of Alzheimer Disease and Mild Cognitive Impairment: A Systematic Review and Meta-Analysis of Effects on Cognition in Randomized Controlled Trials. Am J Geriatr Psychiatry 2015;23:1234-49 «PMID: 26601726»PubMed
  3. Joe E, Ringman JM. Cognitive symptoms of Alzheimer's disease: clinical management and prevention. BMJ 2019;367:l6217 «PMID: 31810978»PubMed