Meta-analyysissä «Liao WC, Hsin LJ, Li HY ym. Effect of compression ...»1 oli mukana yksi ennen-jälkeentutkimus ja kolme satunnaistettua tutkimusta, joissa verrattiin valveilla ollessa käytettyjen kompressiosukkien (paineaste 20–30 mmHg) vaikutusta uniapnean vaikeusasteeseen. Yksi tutkimuksista oli tehty hemodialyysipotilailla (n = 14), yksi alaraajalaskimoiden vajaatoiminnasta kärsivillä potilailla (n = 12), ja kahdessa tutkimuksessa potilaiden (n = 51) nestetasapaino oli normaali. Potilaiden keski-ikä oli 56 vuotta, ja naisten osuus oli 39 %.
Kompressiosukkahoidon aikana apnea-hypopneaindeksi (AHI) pieneni keskimäärin 12,0/t; nestekuormasta kärsivillä 17,1/t ja normovoleemisilla 8,6/t. Hemodialyysi- ja laskimovajaatoimintapotilailla myös kaulan ympärysmitta pieneni keskimäärin 0,8 cm kompressiosukkahoidon aikana.
Meta-analyysin suurimmassa osatutkimuksessa «White LH, Lyons OD, Yadollahi A ym. Effect of belo...»2 satunnaistettiin 45 uniapneapotilasta (AHI ≥ 10/t, keski-ikä 58 vuotta, naisia 40 %) kompressiosukkaryhmään tai kontrolliryhmään. Potilailla ei ollut edeltävää uniapnean hoitoa, sydämen vajaatoimintaa, loppuvaiheen munuaisten vajaatoimintaa, sairastettua aivohaveria eikä nestetasapainoon vaikuttavaa lääkitystä. Potilaiden keskimääräinen painoindeksi oli 31 kg/m2. Hoitoryhmä käytti polvipituisia kompressiosukkia (paine nilkkatasolla 20–30 mmHg) heti heräämisen jälkeen aamusta nukkumaanmenoon asti illalla, keskimäärin 14 tuntia päivässä 2 viikon ajan. Haittavaikutuksia ei ilmennyt. Tutkimuksen aikana interventio- ja kontrolliryhmän potilaat eivät käyttäneet CPAP-hoitoa.
Kahden viikon hoitojakson jälkeen kompressiosukkien käyttäjillä AHI laski keskimäärin 8,6/t (SD 15,3), kontrolliryhmässä 0,9/t (SD 8,5), p = 0,04. Kompressiosukkaryhmässä AHI laski keskimäärin 27 % (tasolta 32,4/t tasolle 23,8/t, p = 0,007), kontrolliryhmässä ei tilastollisesti merkitsevää muutosta havaittu. Kompressiosukkaryhmässä alaraajojen nestemäärä (90 vs. 39 ml, p = 0,03) ja pohkeen ympärysmitta (0,4 vs. 0 cm, p = 0,001) pienenivät yön aikana ja aamulla mitattu ylähengitysteiden poikkipinta-ala (0,22 vs. -0,18 cm2, p = 0,006) avartui kontrolliryhmään verrattuna.
Kommentti: Vaikka tutkimuspotilaiden määrä oli pieni, merkittävä AHI-lasku saatiin aikaan jo yhdestä päivästä kahteen viikkoon kestäneellä kompressiosukkahoidolla. Kompressiosukkahoitoa kannattanee suositella ainakin potilaille, joille CPAP-hoito ei sovi tai on riittämätöntä.