Vuonna 2021 julkaistussa systemaattisessa katsauksessa ja meta-analyysissa selvitettiin keskivaikean ja vaikean atooppisen ekseeman hoidossa käytettävien systeemisten lääkkeiden tehoa ja turvallisuutta aikuisilla ja lapsilla «Siegels D, Heratizadeh A, Abraham S ym. Systemic t...»1. Alkuperäistutkimuksista mukaan otettiin satunnaistetut kontrolloidut tutkimukset (RCT). Alkuperäistutkimukset koottiin 1.1.2007–28.2.2019 julkaistuista kliinisistä hoitosuosituksista (Scottish Intercollegiate Guidelines Network (SIGN)-, Guideline Library of the Guidelines International Network (GIN)- ja National Institute for Health and Care Excellence (NICE) -tietokannoista) ja systemaattisista katsauksista (MEDLINE-, EMBASE-, Cochrane Database of Systematic Reviews (CDSR)- ja Database of Reviews of Effectiveness (DARE) -tietokannoista). Lisäksi haettiin 1.1.2013–6.2.2020 julkaistut RCT-tutkimukset MEDLINE-, EMBASE-, Cochrane Controlled Register of Trials (CENTRAL)- ja Global Resource of Eczema Trials (GREAT) -tietokannoista.
Sisäänottokriteerit täytti 50 RCT-tutkimusta. Meta-analyysi tehtiin tutkimuksista, joissa oli käytetty samaa tehon tulosmittaria ja samoja vertailuajankohtia ja joissa tutkittavat olivat samanikäisiä (≤ 12-vuotiaat lapset, 13–17-vuotiaat nuoret ja aikuiset).
Atsatiopriinin osalta katsauksen sisäänottokriteerit täyttäviä tutkimuksia oli 3. Näistä kaksi tutkimusta oli ≥ 16-vuotiailla potilailla tehtyjä lumekontrolloituja tutkimuksia, joissa hoitoaika oli 12 viikkoa «Berth-Jones J, Takwale A, Tan E ym. Azathioprine i...»2, «Meggitt SJ, Gray JC, Reynolds NJ. Azathioprine dos...»3. Potilaita oli yhteensä 98. Toisessa tutkimuksessa atsatiopriinin annos oli 2,5 mg/kg/vrk «Berth-Jones J, Takwale A, Tan E ym. Azathioprine i...»2 ja toisessa hoito aloitettiin pienemmällä annoksella (0,5–1 mg/kg/vrk), jota lisättiin annokseen 1–2,5 mg/kg/vrk tutkittavien tiopuriinimetyylitransferaasiaktiivisuudesta riippuen «Meggitt SJ, Gray JC, Reynolds NJ. Azathioprine dos...»3. Tehon tulosmittarina käytettiin SASSAD-mittaria (The Six Area, Six Sign Atopic Dermatitis severity score), jolla arvioidaan atooppisen ekseeman aktiivisuutta.
Meta-analyysissa atooppisen ekseeman aktiivisuus väheni atsatiopriinilla verrattuna lumehoitoon, SMD (standardized mean difference) -0,57 (95 % luottamusväli -0,99–0,15). Lisäksi molemmissa alkuperäistutkimuksissa atsatiopriini oli tehokkaampi kuin lumelääke kutinan hoidossa (NRS- asteikolla) ja kohensi elämänlaatua (DLQI-kysely).
Haittatapahtumien kumulatiivinen ilmaantuvuus (cumulative incidence rate) oli 50–74 % atsatiopriiniryhmässä ja 11–25 % lumeryhmässä. Vain toisessa tutkimuksessa ilmoitettiin vakavien haittatapahtumien määrä, joka oli suurempi atsatiopriinia saaneilla «Meggitt SJ, Gray JC, Reynolds NJ. Azathioprine dos...»3. Yleisimpiä haittavaikutuksia olivat pahoinvointi, ylähengitystieinfektiot ja myelosuppressio.
Kommentti: Atsatiopriinin osalta systemaattiseen kirjallisuuskatsaukseen ja meta-analyysiin soveltuvia RCT-tutkimuksia löytyi vain kaksi, molemmat Englannista. Tutkittavien potilaiden määrä on pieni ja tutkimusaika lyhyt. Näissä tutkimuksissa käytetty tehomittari SASSAD ei ole laajamittaisessa kansainvälisessä käytössä, mikä vaikeuttaa tulosten kliinisen merkityksen arviointia. Toisen tutkimuksen harhan riski arvioitiin suureksi «Berth-Jones J, Takwale A, Tan E ym. Azathioprine i...»2, ja toisessa tutkimuksessa oli joitain puutteita ("some concerns") «Meggitt SJ, Gray JC, Reynolds NJ. Azathioprine dos...»3, tarkempaa kuvausta ei ollut. Tutkimuksen keskeyttäneiden osuus oli suurempi atsatiopriiniryhmässä molemmissa tutkimuksissa.